Jacobsens eksperimenter er klar til salg

Nyhed

15 år med smagen af dansk landbrug

I 15 år har Krenkerup Bryggeri ved Sakskøbing på Lolland produceret klassiske ølstile med afsæt i tyske traditioner og gode landbrugsprodukter.


Del nyhed :

Læs også artiklen i Ølentusiasten nr. 133

 

Fra man drejer af ved den store hovedvej, kører man direkte ind i et stort, idyllisk land- og skovbrug centreret omkring det mere end 650 år gamle Krenkerup Gods. Turen ned af den lange allé med sirligt beskårne træer og udsigten til marker, skov og små bindingsværkshuse er en lang indføring i det danske landliv på Sydhavsøerne, hvor solen skinner, og øllet flyder. Der er skabt en naturlig forventningens glæde, da bilen triller ind på den store gårdsplads omkranset af gårdbygninger, hvor Krenkerup Bryggeri og det tilstødende, charmerende traktørsted er skuestykket, der markerer turens endelige destination.

 

Solidt håndværk og gode råvarer

Den 12. august 2008 blev den første øl brygget på Krenkerup Bryggeri, der dermed i år fejrer deres 15-års fødselsdag. 15 år, hvor bryggeriet har skabt deres navn og brand ved at gå deres egne veje i det evigt foranderlige ølunivers, hvor øl ikke har kunnet været eksotisk eller vildt nok. Krenkerup Bryggeri har stik mod de vilde tendenser i branchen alle dage været tro mod deres kongstanke om at brygge klassiske ølstilarter ud fra et mantra om, at håndværk og råvarer skal være fra landbrugets øverste hylde – for så hører øllet også hjemme på selvsamme hylde.   

 

Krenkerup HøstølHver sommer lancerer Krenkerup Bryggeri en ny sommerøl, og i år bliver det et genbryg af den første øl, der blev brygget tilbage i 2008: Høstøl. Øllet består af malt fra fire forskellige kornsorter fra godsets marker: byg, hvede, rug og havre. En lys, frisk og let pilsnerøl.

 

Lang lagring

Det har altid været en tysk brygmester, der har stået for at brygge øllet på Krenkerup Bryggeri. Siden foråret 2022 er det Sven Klasing, der står i front for det lille hold af bryggere, som skal leve op til de høje standarder som 18. generations godsejer Patrick Reventlow-Grinling og bryggerichef Thomas Glæsner Henriksen stadig vægter som værende essentielle for bryggeriets identitet. Der skal hverken spares på råvarer eller lagringstid for at kunne sikre et lavere prispunkt, fortæller Thomas Glæsner Henriksen blandt andet under rundturen på bryggeriet. Det betyder eksempelvis, at øllet får lov til at lagre i gennemsnit otte uger på tankene, hvilket giver den rene og sprøde profil, vi kender fra Krenkerups øl.

 

Kun det bedste er godt nok

Der bliver brygget efter det gamle tyske benspænd, Reinheitsgebot, hvilket stiller store krav til både råvarer og produktionsmetoder. 

“Der er noget smukt i at bruge få ingredienser – helt uden at tilsætte sukker, farve, enzymer og hvad man ellers kan pynte øllet med – og stadig skabe noget, der er verdensklasse,” forklarer Thomas Glæsner Henriksen. 

Malt er en helt grundlæggende ingrediens i øl, og kigger man ud af vinduerne på bryggeriet, skuer man mangt en mark og naturligvis består hoveddelen af malten i deres øl fra egne marker. Tidligere er høsten blevet kørt til Weyermann i Bamberg for at blive maltet, men Krenkerup Bryggeri har indgået aftale med Fuglsang, der sørger for en eksklusiv maltning af 80 tons pilsnermalt. Specialmaltene forarbejdes fortsat i Bamberg. 

 

Reinheitsgebot

Reinheitsgebot, også kendt som den tyske øl-lov, var en lov, der blev indført i Bayern, Tyskland i 1516. Loven fastslog, at øl kun måtte fremstilles af fire ingredienser: bygmalt, humle, gær og vand. Der blev dog indført undtagelser for visse regioner og byer

Formålet med Reinheitsgebot var at sikre kvaliteten af øllet og beskytte forbrugerne mod skadelige ingredienser. Loven blev udvidet til at gælde for hele Tyskland i 1906.

Selvom loven er blevet ophævet, har den stadig en betydelig indflydelse på den tyske ølkultur. Mange tyske bryggerier overholder stadig Reinheitsgebot og fremstiller øl af kun de fire tilladte ingredienser.

Reinheitsgebot har også haft en indflydelse på ølproduktionen uden for Tyskland, hvor mange bryggerier tager inspiration fra loven for at opnå en højere kvalitet af øllet.

 

Byghøsten i 2022 sublim

At det er eget malt, der bruges i øllet, giver bryggeriet et større ejerskab over slutproduktet, og det er tydeligt at mærke forventningens glæde hos Thomas Glæsner Henriksen og kommunikationschef Louise Berling Brun, når talen går på sidste års høst. Den var fremragende beretter de, og selvom de færreste i virkeligheden vil kunne smage forskel, forventer Thomas Glæsner Henriksen, at han især vil opleve kornets høje kvalitet i bryggeriets pilsnerøl. 

 

Krenkerup TraktørstedHele sommeren holder Krenkerup Traktørsted åbent, så der er rig mulighed for at smage Krenkerups øl – evt. i kombination med en frokost. I bryggeriet holdes der flere ugentlige rundvisninger, og fra bryggeriets portsalg er det muligt at købe øl med hjem. 

 

Øl skræddersyet til mad

Vi forbrugere kan få glæde af Krenkerups øl via bryggeriets hjemmeside og specialbutikker landet over, men også på en lang række af landets spisesteder, da op mod 70 % af den omtrent halve million liter øl, de brygger, bliver solgt til spise- og udskænkningssteder. 

“Vi har altid vores faste sortiment til rådighed. Et sortiment, med samme høje kvalitet og til samme pris. Restauranterne sætter pris på, at de ved, hvad de får, og at de altid kan få det,” siger Louise Berling Brun. 

Thomas Glæsner Henriksen tilføjer: “Samtidig sørger vi for, at vores kunder føler, at det er eksklusivt at kunne tilbyde øl fra Krenkerup til deres gæster,”  med henvisning til, at øllet blandt andet aldrig optræder i tilbudsaviser eller med gule rabatklistermærker i den lokale discountbutik. Det er en del af bryggeriets brandopbygning at være en del af nogle af landets bedste restauranter og traditionelle frokostrestauranter med mere. 

“Vi ser en tendens til, at forbrugerne stiller større og større krav til ikke kun mad, vin og service, men også øllet når de går på restaurant,” siger bryggerichefen og fortsætter:

“Vi kommer med et højkvalitetsprodukt, som kan give spisestedet værdi og underbygge deres forretning og egen historiefortælling.”

Det er heller ikke tilfældigt, at spisestederne har taget så godt imod Krenkerups øl, eftersom bryggeriets faste sortiment er brygget med et særligt henblik:

“Vores øl er brygget, så det passer til restauranternes menukort. Det gælder dog ikke vores limited edition øl, hvor der er lidt friere tøjler. Vi tænker stadig i balance og drinkability, som er meget vigtige egenskaber i vores øl, men vi larmer bare lidt mere,” siger Thomas Glæsner Henriksen, alt imens den eneste snert larm, vi hører ved det mørkebrune bord i det gamle traktørsted en tidlig mandag formiddag, er fuglene der kvidrer ude i den solrige gårdhave.

Krenkerup
Øl
Mad & Øl

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere