Øl og mad

Ølkulturen er tæt forbundet med vores kulinariske kulturarv

Øl er ikke blot en tørstslukker; det er en kompleks drik med en palet af smagsnoter, der spænder fra søde, maltede noter til de skarpe og bitre toner. Men kompleksitet er ikke ensbetydende med, at øl er utilnærmeligt eller svært. Øl er nemlig for alle, uanset om det er din foretrukne tørstslukker eller den store nydelse i godt selskab. Forståelsen af øllets aroma og smag er nøglen til de største oplevelser med øl og ligeledes nøglen til at skabe den perfekte harmoni mellem din øl og din mad. Det handler om, hvordan man med delikate aromatiske nuancer eller dybe, kraftige smagslag kan forvandle ethvert måltid fra almindeligt til noget ekstraordinært.

Øl til mad

At begive sig ud i at eksperimentere med øl i kulinariske kreationer kan godt være en kompleks udfordring. En proces, der kræver virtuositet og forståelse for det specifikke brygs karakteristika. Som ingrediens er øl en dyb, flerfacetteret og levende smagsgiver.

 

Øl kan forædle og forvandle en ret – den kan løfte den til stormfulde højder. Men hvis du ikke håndterer den med omhu og indsigt, risikerer du at forvandle din gastronomiske skabelse til et bittert mareridt.

 

Det handler ikke udelukkende om at have en bred palette og kendskab til øl, når du eksperimenterer i det varme køkken. Det handler også om timing og temperaturer, som er de helt store faktorer. Så putter du øl i din sovs, så skal den i sandhed opfostres og tages hånd om som et menneske!

 

Øl udgør en udfordrende symfoni af smagsnuancer, der kan løfte eller knuse enhver spiseoplevelse. For øllet er ikke blot den sidste ingrediens, det er måske den vigtigste.

 

– Thilde Gilling Andersen

Læs brochuren Øl til mad

Podcast om øl til mad

I denne episode af Smagen af øl dykker vi ned i det spændende samarbejde mellem Madklubben og Carlsberg, repræsenteret af henholdsvis Erik Kroun og Kasper Juul Larsen. De deler generøst ud af deres tanker om symbiosen mellem de to verdener, deres individuelle tilgange til øl og gastronomi, samt hvordan de sammen skaber magiske oplevelser for enhver smag.

Øl til nationalretterne

Mange af de klassiske danske favoritter er både tunge og fede, og her passer en forfriskende øl perfekt til. Øllets kulsyre og bitterhed kan hjælpe med at rense ganen og skære igennem fedtet. Øl er desuden en naturlig følgesvend til mange af de danske retter på grund af dens alsidighed og mangfoldighed, når det kommer til smagsnuancer. De mange forskellige øl vi har adgang til kan byde på både sødme, bitterhed og syrlighed, som gør det muligt at matche selv den mest besværlige ret. Oplagt er det at servere en lys pilsnerøl til en frokostret som smørrebrød, mens en mørk ale eller stout kan matche den kraftige smag af en flæskesteg eller frikadeller. 

 

Man må godt søge grænser

Hvis vi prøver at se lidt ud over pilsner og guldøl, som ofte virker som det sikre valg til mange af retterne, kan man også sagtens tilgå de danske nationalretter med mere interessante valg. Man kan sagtens vælge øl, hvor netop sødme, bitterhed, syrlighed eller en krydret profil er endnu mere udtalt og samtidig få en fantastisk oplevelse med eksempelvis stegt flæsk med persillesovs eller sågar fiskefileten med remoulade, som måske nok er med på listen over nationalretter på yderste mandat, men som ikke desto mindre er en fantastisk og populær spise. 

 

Stegt flæsk med persillesovs

Hvis man vil undgå at anbefale pilsner, kan man i stedet prøve en frisk og lys hvedeøl eller en belgisk witbier. Disse øltyper har en friskhed og en citrusagtig smag, der vil skære igennem fedmen fra flæsket og afbalancere den kraftige persillesovs.

 

Frikadeller med kartoffelsalat

Til denne ret kan man prøve en klassisk tysk bock eller en amerikansk brown ale. Disse øltyper har en maltet og fyldig karakter, der vil matche den varme og krydrede smag af frikadellerne og den cremede kartoffelsalat.

 

Æbleflæsk

En alternativ ølstil til æbleflæsk kunne være en sour ale eller en juicy IPA. Disse øltyper har en syrlig og frugtagtig smag, der vil komplementere den søde og syrlige smag af æble og afbalancere den salte smag af flæsket.

Smørrebrød

Til smørrebrød kan man prøve en let og frugtagtig saison eller en sour ale, alt efter typen af pålæg. Disse øltyper kan fremhæve smagen af det pålæg, der serveres, og have en ren og frisk smag, der vil skære igennem rugbrødets tunge konsistens.

 

Fiskefilet med remoulade

Til denne ret kan man prøve en belgisk saison eller en tør og humlet IPA. Disse øltyper har en skarp og bitter smag, der vil modvirke den fede remoulade og fremhæve den friske smag af fisken.

 

Flæskesteg

Til flæskesteg kan man prøve en amber ale, belgisk dubbel eller en kraftig porter. Disse øltyper har en fyldig karakter og en karamelliseret smag, der vil matche smagen af kødet og modvirke den fede svær.

 

Tips til øl og mad

At sætte øl og mad sammen er en sofistikeret kunstart, hvor man ved at kombinere aroma og smag fra øl og mad skaber en harmonisk og fornøjelig madoplevelse. Den rette sammensætning kan forstærke smagen af både øllet og maden og løfte den overordnede madoplevelse. Men selvom det er en kunstart, behøver det ikke også at være raketvidenskab. Her er nogle tips og eksempler på, hvad der virker, og hvad der ikke går, når det kommer til at parre øl og mad.

 

Tænk på aroma og smag

For at skabe en harmonisk pairing er det vigtigt at overveje både smag og aroma fra henholdsvis øl og mad. For eksempel passer en IPA med sine bitterhed og citrusnoter godt sammen med krydret mad, da de egenskaber er med til at balancere krydderiernes varme. Nødde- og karamelnoterne fra en Brown Ale passer godt sammen med stegt kød, da den komplimenterer kødets rige smag.

 

Match intensiteten

Hvis man sætter øl og mad sammen, der har et lignende intensitetsniveau, kan man skabe en afbalanceret og fornøjelig madoplevelse. Tag for eksempel en let og sprød pilsner til en lette og delikate retter som fisk og skaldyr. I den anden ende af skalaen passer en rig og fyldig stout godt til solide retter som Chili con Carne eller BBQ.

 

Skab kontraster

Det hører til blandt de svære discipliner inden for øl og mad pairing, at skabe kontraster, men formår man at finde den rette sammensætning, kan det løfte serveringen yderligere. Tag fx en syrlig Gose, den passer godt til de rige og fede retter, da syren er med til at skære igennem både fedme og fylde. En sødet og frugtig Lambic passer godt til salte og krydrede retter, da sødmen balancerer rettens salte egenskaber.

 

Tag også højde for teksturen

Både øllets og madens tekstur kan også spille en rolle, når man skal skabe harmoni ved middagsbordet. Fx passer en cremet og glat stout godt sammen med en ligeledes cremet og glat dessert, som chokolademousse. En sprød og sprudlende pilsner passer til sprøde og salte snacks, som chips eller popcorn.

 

Dårlige match

Ligeså vel som kontraster kan skabe fantastiske serveringer, kan kontraster også pille hele serveringen fra hinanden. Pas fx på med at sætte en let og lys lagerøl til en rig og fyldig ret. Her vil øllet falde helt igennem. Bitterhed og sødme passer heller ikke godt sammen, hvorfor du bør holde dig fra fx bitter IPA til en sød dessert. Mørk og fyldig stout vil også overtrumfe langt de fleste lette og delikate serveringer. Men der vil altid være undtagelser. Et godt eksempel er netop den mørke stout, som passer så himmelsk til østers. 

 

Personligt Medlemskab

Som medlem af Danske Ølentusiaster vil du modtage medlemsmagasinet ØlentusiasteN 6 gange om året. Som medlem får du adgang til diverse rabatordninger på køb af øl og hotelophold.
Læs mere

PRIS
500 kr. pr. år
VÆLG MEDLEMSKAB

Husstandsmedlemskab

Et Husstandsmedlemskab er for to personer i en fælles husstand. Når den første har meldt sig ind, så logger man på ale.dk og indmelder nummer to i husstanden. Som medlem af Danske Ølentusiaster vil I modtage medlemsmagasinet ØlentusiasteN seks gange om året med posten. Som medlemmer får I adgang til diverse rabatordninger på køb af øl og hotelophold.
Læs mere

PRIS
700 kr. pr. år
VÆLG MEDLEMSKAB

Ungdomsmedlemskab

Som medlem af Danske Ølentusiaster vil du modtage medlemsbladet ØlentusiasteN 6 gange om året. Som medlem får du adgang til diverse rabatordninger på køb af øl og hotelophold.
Læs mere

PRIS
275 kr. pr. år
VÆLG MEDLEMSKAB

Ungdomsmedlemskab Husstand

Ungdomsmedlemskab husstand gælder for to personer, hvoraf den ene skal være mellem 18 -25 år. Dette vælges, hvis I er to i samme husstand, som ønsker at blive medlem, og du er den første af jer, som melder sig ind. Derefter indmeldes nummer to. Som medlem af Danske Ølentusiaster vil I modtage medlemsbladet ØlentusiasteN 6 gange om året. Som medlemmer får I adgang til diverse rabatordninger på køb af øl og hotelophold.
Læs mere

PRIS
400 kr. pr. år
VÆLG MEDLEMSKAB