Hvad er alkoholfri øl?

Nyhed

Alkoholfri fremfærd

Salget af alkoholfri øl runder 8 mio. liter i 2023.


Del nyhed :

Hvis du synes, at alkoholfri øl er overalt, så tager du ikke meget fejl. Alkoholfri øl vinder stadig mere frem, fylder flere og flere hyldemeter, og de fleste bryggerier prøver sig med deres egne varianter.

 

Der findes formentlig mere end 100 danske alkoholfri øl. For alkoholfri øl sælger. I 2023 solgte medlemmerne af Bryggeriforeningen 8,3 mio. liter alkoholfri øl, hvilket er en stigning på 11,5 %.

 

Det lyder måske ikke af meget, men det er et faktum, at alkoholfri øl har etableret sig som en vigtig kategori for mange bryggerier. Mikkellers Mikkel Bjergsø fortalte sidste år, at kategorien stod for 30 % af deres salg, og med så stor en procentdel af forretningen er en stigning på 11,5 % noget, man kan mærke.

 

Særligt i januar er der stort fokus på alkoholfri øl, fordi folk har mange gode intentioner. Rundt omkring høres der røster om, at januars afholdsfeber påvirker omsætningen hos bryggerierne, men det bekymrer ikke Bryggeriforeningen meget.

 

”Ølsalget er mindre i januar end i en gennemsnitlig måned. En væsentlig del af forklaringen på det er formentlig, at der ikke er nogen helligdage eller typiske ferieperioder i januar, som jo også er en kold måned,” skriver de i et svar til Ølentusiasten.

 

Bryggeriforeningen forventer en fortsat vækst i popularitet - også i januar. Men det vil næppe gøre januar varmere eller medføre flere helligdage og ferier.

 

”Succesen for alkoholfri øl har primært to årsager. Dels er bryggerierne blevet bedre til at brygge alkoholfri øl, som er en nydelse at drikke. Dels rammer den alkoholfri øl perfekt ned en trend, hvor det gælder om at være sund uden at gå på kompromis med kvaliteten”, siger Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup.

 

Det er især i detailhandlen, at alkoholfri øl står stærkt. 87 % af kategorien sælges således i butikker, mens restauranter og barer står for blot 13 %.

Bryggeriforeningen forventer en fortsat vækst i popularitet - også i januar. Men det vil næppe gøre januar varmere eller medføre flere helligdage og ferier. Det er ikke kun afholdenhed, der er en faktor for det øgede salg. Det er også kvaliteten, og som denne test viser, har alkoholfri øl udviklet sig enormt i de senere år. Men husk at drikke dem iskolde, der gør de sig bedst.

 

Adnams Southwold - Ghost Ship 0,5 % 

Pale ale 0,5 % 

 

Gylden, klar øl med rød glød. Skummet er hvidt og lægger sig tykt over øllen. Aromaen er rig på citrusfrugter og har noter af korn. Kroppen er både fyldig og cremet, når man først tager en slurk, men ender på en lettere note med en mild bitter finish. Der er en rig karbonering og et fint humlebid. En god ganerenser og tørstslukker.

5/5

 

To Øl – Implosion

Lager 0,5 %

 

Strågul og klar øl med en høj, tæt skumkrone. Duften er præget af malt, og det i en noget sød grad. Lette, grønne humletoner. Frisk, læskende og sprød, bitter pilsnerøl. Den umiskendelige smag af alkoholfri øl svømmer rundt i midten af en øl, som ellers leverer på alle andre punkter. Og fordi resten er der – den smager af pilsnerøl – så er det måske landets mest interessante alkoholfri lager. Hvorfor de vælger at kalde øllen det samme som deres alkoholfri IPA, der også har samme design, bortset fra farvevalget, er en gåde.

4/5

 

Herslev – Mørkets frembrud

Brown ale 0,5 %

 

Kastanjebrun øl og en fyldig beige krone af skum. Sødlig duft af malt, let toffee og nogle ristede noter. Den har en god krop og en sød profil med smagen af hasselnødder og en mild bitter orange finish.

3,5/5

 

Samuel Smith Tadcaster – Sam’s Brown Ale

Brown ale 0,4 %

 

Mahognibrun øl med en flot caffee latte skum. Den er helt fri for "duften af alkoholfri øl". Den dufter derimod af ristet malt, toffee og nødder. En meget let krop med lidt røgede noter og ristet malt, men de forsvinder meget hurtigt og efterlader paletten ren. Den er knastør, men ultimativt skuffende, da de flotte noter fordufter alt for hurtigt. 

2,5 / 5

 

Chouffe – Chouffe Sans Alkohol

Blonde 0,4 %

 

Korngul, klar øl med en solid, hvid skumkrone. Sødlig malt i næsen, med et hint af citrus. Øllen er rig på kulsyre, og kroppen er relativt fyldig. Den er frisk og umiddelbar, med let bitre humlenoter og en sød maltbund.

2,5/5

 

Budvar – Budvar Nealko

Pilsner 0,5

 

Gylden og klar øl med en længerevarende skumkrone. Ligner the real deal, mens næsen er en smule sødere. Fine europæiske humlenoter, let jordede. God maltprofil. Kroppen er meget let og tilnærmelsesvis vandet. Men den har et godt, bittert bid og en sprød profil. Den mangler fylde for at score top point, men det er en rigtig god alkoholfri pilsner.

4/5

 

Weihenstephaner – Hefeweissbier alcoholfrei

Hefeweissbier 0,5 %

 

Tåget øl med en gylden æggeblommekulør. Skummet er højt og tæt. Karakteristisk hvedeølsduft med noter af banan som den drivende faktor. God fylde, kraftig karbonering og en sød hvedeølsprofil. Fremstår mere tør end den alkoholrige storebror, men det gør ikke spor.

4/5

 

Svaneke – Don’t Worry

Pale Ale 0,5 %

 

Tåget, strågul øl og et mælkehvidt skum. Kraftig humlearoma præget af græs, citrus og fyrnåle. Kroppen er fyldig, og maltbunden er fremtrædende. Smagene er gode, og bitterheden er lav, men tilstede og indrammer denne let søde pale ale.

4/5

 

Anarkist – Nectar IPA 0,5%

IPA 0,5 %

 

Mørkgylden øl med en flot skumkrone. En rig duft af tropiske frugter, nærmest en omgang frugtte med passion og ananas. Den oplevelse følger med over i den lette krop. Øllet er krydret, og smagen er dyb og intens. Kunne lige så vel være en session IPA.

4,5/5

 

Leffe – Leffe Brune 0,0 %

Bruin 0,0 %

Kastanjebrun kulør og en off-white skumkrone. Den dufter af malt, brun farin og Hubba Bubba-tyggegummi. Det er en sød øl med noter af brød og farin.

2/5

 

Mikkeller Limbo Riesling

Sour 0,3 %

 

Strågul, let tåget øl. Skumkronen er tæt og cremet. Fine vinøse noter i næsen. Let syrlige citrusnoter og grønne æbler, som går igen i øllen. En kende sur, men vidunderligt balanceret, fyldig og vinøs. Langt fra en konventionel øl og nærmere en cider i oplevelsen, men det er en sublim øl, hvor man på intet tidspunkt savner alkoholen.

5 / 5

Alkoholfri

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere