I 2024 slukkede flere danske bryggerier for blusset under øl-kedlen, end der var bryggerier, som tændte op under kedlen.
Sidste år kunne man nyde øl fra 220 bryggerier i Danmark, hvilket er 17 færre end i 2023, viser en optælling foretaget af Bryggeriforeningen.
Dermed fortsætter nedgangen i antallet af danske bryggerier, der toppede i 2022 med 261 bryggerier efter en konstant stigning siden årtusindeskiftet.
Størst er faldet på Fyn fulgt af Sjælland med øer og af Syd- og Sønderjylland.
”Vi er presset af høje priser på råvarer, emballager og energi. Samtidig er konkurrencen øget, og tilsammen har det sat gang i et udskilningsløb, der formentlig vil fortsætte i 2025”, siger Philip Hulgaard, der er stifter og direktør i bryggeriet ÅBEN samt repræsentant for de små og mellemstore bryggerier i Bryggeriforeningens forretningsudvalg.
I flere medlemsundersøgelser i løbet af 2024 svarede knap hvert femte bryggeri i Bryggeriforeningen, at der er middel eller høj risiko for at måtte lukke bryggeriet.
”Det kan synes paradoksalt, at nedgangen i antallet af danske bryggerier sker i en tid, hvor interessen for at besøge ølbarer med spændende øl er markant stigende, og hvor øllet aldrig har være bedre”, siger Philip Hulgaard.
Hittepåsomheden blandt bryggerierne vokser også. De bryggede flere forskellige øl i 2024 end nogensinde før i nyere tid. Hele 1870 forskellige øl kunne danskerne plukke ned fra hylderne eller få skænket i fadøl-krusene, viser en sammentælling af øl fra Bryggeriforeningens medlemmer.
Dermed overgår udvalget af øl opgørelserne fra både 2022 og 2023, da der var henholdsvis 1794 og 1847 øl at vælge imellem.
”Det er meget positivt, at medlemmerne udvider deres sortiment af øl i et år med færre bryggerier. Det vidner om fortsat stort gåpåmod i branchen”, siger Kristian Olesen, direktør for Skanderborg Bryghus og den anden udvalgsrepræsentant for de små og mellemstore bryggerier i Bryggeriforeningen.
Landsformand for Danske Ølentusiaster, Niels Torm, vælger også at være postiv på trods af tallene:
"For en ølentusiast er det selvfølgelig ikke rare tal at læse. Dog trøster jeg mig med, at de bryggerier som formår at holde fast, er så gode til at udvikle både deres forretning, og så sandelig også øllets kvalitet og mangfoldighed. Så på trods af den nævnte tilbagegang er jeg positiv i forhold til det udvalg vi som forbrugere præsenteres for. Vores opgave er så at være gode til at støtte vores lokale bryggeri, for det vil være nøglen til overlevelse for dem fremover."
Kilde: Pressemeddelelse fra Bryggeriforeningen