Nyheder

Nyhed

Bryggeriernes opråb hørt: Politikerne dropper forslag om fjernelse af ølmoderation

Frigastudvalgets anbefalinger skydes til hjørne.


Del nyhed :

Danske mikrobryggerier kan ånde lettet op, efter at regeringen i sin nyligt fremlagte erhvervspakke har valgt at bevare den rabat på øl-afgiften, som små bryggerier tildeles for at klare sig i konkurrencen. Beslutningen kommer på trods af, at det såkaldte Frigast-udvalg i februar foreslog at droppe støtten til mikrobryggerierne.

 

"Det er altafgørende for de små danske bryggerier, at de fortsat får rabat på ølafgiften. Uden den opbakning havde rigtigt mange af mine kolleger desværre måttet lukke deres bryggeri. Så i dag er der grund til at skåle for, at mangfoldigheden i den danske øl-verden får lov til at blomstre", siger Kristian Olesen, direktør for Skanderborg Bryghus og repræsentant for de små og mellemstore bryggerier i Bryggeriforeningens øverste organ, Executive Commitee.

 

Olesen pointerer også den vigtige rolle, som de mindre bryggerier spiller for lokalsamfundene: "De små bryghuse skaber lokale arbejdspladser, støtter stedlige leverandører, og de trækker turister til mindre bysamfund og øer. Også derfor er det vigtigt for sammenhængskraften i Danmark, at bryghusene stadig får denne håndsrækning".

 

Antallet af bryggerier i Danmark faldt sidste år for første gang i dette årtusinde, og en nylig rundspørge til Bryggeriforeningens medlemmer viser, at frygten for flere lukninger er høj. "Især de små bryggerier er i forvejen økonomisk ude af balance som følge af høje priser på råvarer, emballage og energi. Med en bevaret afgift-rabat har de nu større chance for at komme i økonomisk ligevægt", udtaler Nick Hækkerup, direktør for Bryggeriforeningen.

 

Rabatordningen, som findes i en række EU-lande, giver danske bryggerier, der brygger op til 3700 hektoliter om året, 50% rabat på ølafgiften, der typisk er 1,50 kr. pr. liter øl. Herefter falder rabatten, jo større bryggeriet er. Et typisk lidt større mikrobryggeri sparer dermed omkring et par hundrede tusind kroner årligt, hvilket ofte er forskellen på underskud og overskud. Ordningen er indført for at øge mikrobryggeriernes konkurrenceevne over for større bryggerier med lavere produktions- og distributionsomkostninger.

 

Regeringens beslutning om at bevare rabatten på øl-afgiften er således en kærkommen håndsrækning til de danske mikrobryggerier, der kæmper for at overleve i et marked præget af hård konkurrence og stigende omkostninger. Afgørelsen sikrer, at den blomstrende mangfoldighed i det danske øllandskab kan fortsætte med at vokse og bidrage til lokalsamfundene rundt om i landet.

Afgift
Mikrobryggerier
EU

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere