På kanten af et havnebassin i Aarhus ligger det der vel bedst kan karakteriseres som en brewpub, nemlig Hantwerk. Hantwerk er i sin tid blandt andet udsprunget af det århusianske bryggeri Humleland og et samarbejde med VinDanmark. Det giver en bar/restaurant, hvor der både er vin og øl på kortet. Vi kom selvfølgelig med øllet for øje. Anmelderen havde medbragt både den bedre halvdel og svigerforældrene som selskab på en fredag aften i oktober 2022. Flere i selskabet nyder gerne både øl og mad, men ikke på mere en helt almindeligt nydelsesniveau. Det gav spændende og brugbare indspark på oplevelsen.
Med et bryggeri lige bag baren
Med et bryggeri lige bag bardisken er forventningerne til en oplevelse med gode sammensætninger naturligt relativt høje. Det fokus de bedste restauranter ikke har på sammensætningen af øl og mad må vel være tilstede på et sted som Hantwerk?
Øllet på Hantwerk er selvfølgelig fra husets bryggeri Humleland. Det kunne jo godt give tanken at flere af øllene er brygget til at skulle passe til maden på menuen. Det vender vi tilbage til om lidt.
Vi har bestilt bord på forhånd, hvilket virker som en god idé, da der er ret godt fyldt op i restauranten ved ankomst. Vi bliver vist hen til vores bord og får menukort og en kort introduktion til stedet og muligheden for både at få vin og øl til maden. Det starter jo faktisk rigtig godt.
Vi lander ret hurtigt på dagens tre-retters menu med tilhørende ølmenu og så snacks til at starte med.
Ros for øltavle, men tre retter i forskellige retninger
Generelt for hele middagen hos Hantwerk kan det positivt siges at alle øl på tavlen er angivet med IBU (bitterhed) og alkoholprocent. Det kunne mange ølsteder lære noget af. Akustikken i den tidligere industrihal er hård og musikken noget for høj. Det bliver mere en stemning af værtshus end af restaurant. Det trækker desværre allerede lidt ned inden maden er kommet i spil.
Passion - Sour American wheat ale med passionsfrugt - Humleland
Hele bordet havde valgt at få snacks inden de tre retter. Vi hentede øllen til snacks og forret i baren uden at få en forklaring på hvad vi skulle drikke.
Snacks var to små serveringer med rørt tatar med urtemayo, rodfrugtchips, syltede asier og rød syre, som den ene og papadumchips med hjemmerørt humus med grillede peberfrugter og frisk koriander som den anden. Begge var vellavede og passede godt til øllen.
Til samme øl fik vi også forretten, som var ravioli med fyld af spinat og ricottacreme og hertil en sauce veloté. Forretten havde en dejlig smag af både spinat og ricotta, selve raviolien er dog lige til den al dente side. Saucen smager dejligt igennem af høns og er behageligt cremet.
Den tilhørende øl passer rigtig godt til maden med sin alligevel beherskede syre og de friske passionsfrugter. Alt i alt en ret fornuftig start.
Tripelt - Belgisk tripel - Humleland
Efter forretten hentede vi - som hele vejen igennem - selv den næste øl i baren. En anke er at vi her igen får øllen uden nogen forklaring om hvad det er vi skal drikke til maden.
Hovedretten - som vi får en forklaring på - er en dejligt utraditionel servering med kanin. I det her tilfælde var det super saftigt og mørt - og ikke tørt, som det desværre ret ofte ender med at være. I den sammenhæng har langtidsbraiseringen helt sikkert noget positivt at sige. Den tilhørende selleripure og sauce Bordelaise er virkeligt veltillavede og den danske syre på toppen tilføjer er dejligt pift til retten.
Til hovedretten er øllen med gode noter fra gæren, sødme og lidt alkohol, men bestemt ikke for meget i forhold til stilen, velvalgt med sin markante smag og lette indspark af alkohol. Som den skal skærer øllen godt igennem den alligevel lidt fede mundfølelse fra pure og sauce. Bestemt en vellykket pairing.
Kokosporter - Porter med kokos - Humleland
Aftenens dessert er fyldt chokolade med limegel, chokolademousse og kokossorbet. Vi henter heldigvis den tilhørende øl i god tid inden desserten, da den så har tid til at nå en fornuftig temperatur, hvor den kommer til sin ret. Øllens duft af kokos er markant sammen med noter af chokolade og en smule ristet malt. Smagen er også meget drevet af kokos med en lidt tyndbenet porter underneden. De ristede elementer er en smule gemt og generelt kunne øllen godt bruge noget mere fylde i smagen.
Kokossmagen fra øl og dessert forsvinder desværre lidt i hinanden, mens lime og chokolade træder mere tydeligt frem. Limen er til tider faktisk for markant og giver en lidt skæv syre til retten. Rugbrødscrumblen giver til gengæld et dejligt sprødt modspil til det søde og bløde i desserten.
Det er markant at øllen simpelthen mangler fylde for at kunne spille rigtigt op mod desserten og det ender noget uforløst og som en smagsmæssigt noget mangelfuld oplevelse. Aftenens svageste pairing.
Plads til forbedringer, men også plusser i bogen
Det virker egentlig som om der er ret godt styr på håndværket i køkkenet og bortset fra svipseren med desserten, så er det altså rigtig god og solid mad. Specielt hovedretten med virkeligt veltilberedt kanin giver lyst til at prøve Hantwerk igen på et andet tidspunkt med andre råvarer i sæson.
At tjenerne/bartenderne ikke fortæller noget om øllene ved serveringen, når de nu ved at det er ølmenuen til dagens menu, giver altså ret mange minusser. Et minimum kunne være at de fortalte nogle få ord om ølstilen der serveres, men der kom vittertligt ingen ord om det. Med et bryggeri i huset, som leverer alt øllet, er det vel ikke for meget at forvente?
Den samlede oplevelse er egentlig fornuftig, men der er brug for at der bliver strammet op på pairing af øl og mad og på hvad der fortælles om øllet. Samtidig ville det være rart at der blev skruet en helt del ned for musikken, hvis man mener det alvorligt at man er spisested og ikke bare et værtshus med servering af mad.