Lokalafdeling Djursland

Nyhed

"Jeres fedtede fingre har ikke været forgæves"

Fødevareminister til Danske Ølentusiaster: Vi skylder jer en tak


Del nyhed :

Danmark er verdensmestre i at genanvende emballage fra vores drikkevarer. Det kan vi godt være stolte af. Men der er plads til forbedringer. Det er simpelthen for besværligt at pante mange steder i Danmark. Og nogle danskere er nok også for opgivende og ligeglade.

 

I de 20 år vi har haft det nuværende pantsystem, er hele 16 mia. flasker og dåser blevet pantet og genanvendt. Det skylder vi hinanden en kæmpe tak for. For som de siger i den aktuelle kampagnefilm, vi bl.a. kan se i reklameblokkene på TV2, er det altså ikke særligt fedt at pante. Der står man med fyldte poser, klistrede fingre og den dér helt særlige sur-søde duft af gammel øl og colasjatter.

 

Danmark har en returprocent på hele 93 procent. Det er enestående flot. Men der er stadig 7 procent tilbage som ikke pantes og dermed går til spilde. Dansk Retur System oplyser, at 140 millioner flasker og dåser ikke kommer retur. Det er spild af både ressourcer og unødigt udslip af CO2. I en tid med klimakrise og ressourcemangel har vi nemlig brug for mere genanvendelse, ressourcebesparelse og cirkulær økonomi - ikke mindre. Derfor lancerer Dansk Retur System nu “Projekt 100 procent retur”. Et stærkt, godt og visionært initiativ.

 

Dansk Retur System sætter ind med en lang række tiltag. Bl.a. Pant-for-Pant, der er en nonprofit flaskeindsamlingsservice, der giver socialt udsatte et konkret arbejde ved, at firmaer, institutioner, organisationer og private donerer deres flaskepant, som de hjemløse kan pante. Et andet initiativ er Join2Recycle, der er målrettet unge, så de bliver bedre til at pante frem for bare at smide deres pant ud eller efterlade den i naturen. Dansk Retur System opfordrer i det hele taget alle danskere til at henvende sig med ideer, forslag mm. Man kan skrive til dem på hjemmesiden: danskretursystem.dk

 

Selv har jeg som privatperson haft blandede oplevelser med at aflevere pant. Det ligger på min rygrad, at jeg skal huske at pante og genanvende. Det er jeg opdraget med fra barnsben, hvor jeg slæbte mine forældres øl- og sodavandsflasker - eller flasker jeg fandt - med ned i supermarkedet, hvor der stadig var flaskedrenge, der udbetalte panten kontant. Skulle man ned at handle, tog man pant med som det mest naturlige. Fandt man pant på vej hjem fra skole, kunne man måske ligefrem købe en pose med 5- og tiøres ting i den lokale købmand for pantpengene.

 

I dag oplever jeg imidlertid, at mange supermarkeder ikke engagerer sig særligt dedikeret i pantsystemet. Anlæggene kan være helt lukkede, ude af drift eller andet. Jeg kender supermarkeder, navnlig i København, hvor det er reglen frem for undtagelsen, at der ikke kan afleveres pant, fordi systemet er overfyldt eller lukket. Den slags er simpelthen ikke godt nok, for hvem gider tage en eller flere poser pant med ned til supermarkedet, hvis man ikke kan komme af med panten, inden man skal ind og handle?

 

Også de nye systemer med pant-stationer, både dem med pant-poser og dem uden, har været en succes med visse modifikationer. For lige så praktisk og hurtigt det kan være at fylde bilen eller cykeltraileren med pant og køre til nærmeste pantstation, få afleveret det hele på en gang og pengene sat ind på Dankortet. Lige så frustrerede er det, når der ofte er en 30-45 minutters kø, som jeg har oplevet ved pantstationen ved Rødovre Centeret. Eller når systemerne lukker ned pga. manglende kapacitet, som jeg har oplevet det de første 10 gange i Aalborg. Bedre bliver et ikke, når man efter 30 minutter i kø kommer frem og oplever, at systemet kun kan sætte penge ind på et Dankort, men ikke på et Visa-kort, som stadig flere banker udsteder i stedet for Dankortet.

 

I Aalborg har pantproblemet ført til klager og borgerprotester i de lokale medier, og jeg har oplevet genbrugsstationer og skraldespande, hvor der er smidt pant, formentlig fordi folk ikke orker at køre forgæves til pantstationen igen og igen. Den slags helt fundamentale ting er der nødt til at være styr på, hvis vi ikke skal ødelægge den pant-og genbrugssucces, vi har i Danmark. Og hvis systemerne ikke kan følge med, må det i det mindste gøres lettere at stille sine poser, så fx hjemløse kan afhente og indløse dem, når der er kapacitet igen.

 

Lad os klappe hinanden på skulderen over vores pantsystem. Lad os takke Dansk Retur System, som jeg også ofte praler af i udlandet. Men lad os få det sidste på plads, så vi kommer tættere på de 100 procent. Det kræver noget af os alle sammen. Og det kræver, at Dansk Retur System tager kritik og fejlmeldinger langt mere alvorligt. Lad nu ikke vores klistrede fingre være forgæves. Lad os udbygge positionen som førende inden for cirkulær økonomi og genbrug.

Dansk Retursystem Pant

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere