Øl og mad

Nyhed

Med øl bliver alting bedre

En oplevelse, der viste, hvad øl kan gøre for mad selv uden de helt store tanker bag.


Del nyhed :

Restaurant Fænøsund hører hjemme i Middelfart i en større villa i første række til vandet. Spisestuen har en vidunderlig udsigt til den lille ø Fænø i Lillebælt. En så betagende udsigt, at de smukt anrettede retter kæmpede en hård kamp om at overtage beskuerens opmærksomhed. 

 

Gør dem opmærksom på, at du vil have øl

Restauranten havde vi fundet via appen Untappd, hvor vi kunne se flere veltilfredse brugere tjekke øl ind fra bl.a. Fanø Bryghus, Indslev, Gamborg Bryghus og Ørbæk. Men da øl slet og ret ikke er en del af deres online menukort, tog vi kontakt til restauranten for at høre om muligheden for at få lavet en ølmenu til deres 3- eller 4- retters menu. Retursvaret var positivt, såfremt vi blot gjorde dem opmærksomme herpå i bookingen.

Da vi ankommer til restauranten, har de enten ikke set beskeden, eller også har de ikke tænkt nærmere over det, for det kommer tydeligt bag på den ellers yderst imødekommende tjener. Lettere slået ud af kurs, foreslår hun, at vi starter med nogle snacks og et glas bobler, og så kan vi tage stilling til, hvad vi gør med mad og drikkevarer bagefter. Bobler af den vinøse slags forstås. Det er nok stadig for meget at forlange et glas lambic eller en frisk saison på en restaurant, hvor øl formentlig blot er noget, man nyder til frokosten, men det er en særdeles kikset start på middagen, når jeg minuttet før gør klart, at vi ikke skal have vin, eller det der ligner i dag.

 

Friture og bobler

Opsat på at vende tilbage til den gode stemning takker vi dog endelig ja, da det i virkeligheden ikke lyder helt tosset med et glas frisk Prosecco til friteret kyllingerilette, friturestegte torpedorejer og en håndskåret tartar i en vaffel. De tre snacks og et fuldvoksent, til kanten fyldt glas bobler er trods de voldsomme mængder Prosecco prissat for dyrt, ved 155 kroner. Det er simple serveringer anrettet dovent. Men smagsoplevelsen, der på ingen måde er kompleks, er dog lige så velsmagende, som den er tilgængelig og udgør en god start på aftenen. Friture og mousserende vin er alle dage et godt match.

 

Det lykkedes at finde noget mikrobryg

Det er muligt at vælge en tre-retters menu, en fire-retters samt en såkaldt Fænøsund-Oplevelse, der dækker hele pakken med bobler, snacks, menu, vinmenu, kaffe og så videre. Den store pakke er prissat til 995,-. Vi vælger dog at gå med tre retter og beder nok engang personalet om at sørge for, at der kommer øl i glasset. Til fornyet irritation bliver jeg budt på et amputeret ølkort bestående primært af Carlsberg produkter – der er ikke en skygge af mikrobryg, jeg ellers kan se på Untappd-appen, at folk nyder til deres frokost. 

Efter en kort tur i køkkenet kommer tjeneren dog tilbage med et par øl fra det hyperlokale Gamborg Bryghus, og vi bliver perlevenner igen. At hun glemte at finde en tredje øl til desserten bliver tilgivet, eftersom øllet serveres i halve litre og øllet, der senere serveres til hovedretten, er acceptabel til desserten. Ingen går sultne eller tørstige fra bords.

 

Kulmåle, kaviar og hummer

Forretten består af en bund på kulmule tilberedt i en beurre monté. Altså en flot, hvid og let fisk tilberedt i rigeligt smør. Dertil friske, grønne asparges, en puré på selleri og på toppen en flot udstukket crouton med en knivspids kaviar som prydstykke. Hertil en let og liflig hummerbisque, der sammen med puréen samler retten til, hvad der står tilbage som aftenens stærkeste servering. I glasset kommer Dry Hopped Hazy Session IPA fra Gamborg Bryghus. Det er en godt humlet men let øl. Øllet har en frisk aroma og smag af citrus og en mild bitterhed, der dog isoleret set er en kende for kraftig til kulmulen. Men det samlede billede er en flot og enormt velsmagende ret, hvor der med øl og mad opnåes god balance – lækker fylde, og elementer af salt, fedme og ikke mindst umami.

Selv uden den store videnskab formår en godt brygget øl at gøre en lige så god ret endnu bedre.

 

Kød og brown ale

Til hovedretten får vi præsenteret nok verdens mest sikre ølpairing: kød og brown ale. Men sikkert er godt, og der skal ikke lyde nogen brok, oven på start-vanskelighederne. Det mad og øl, der serveres, er hele turen til det vestligste af Fyn værd. 

Vi får en filet af grillet kalv, smørdampede bananløg, ristede og puréerede gulerøder og en sauce bordelaise. En rustik ret præsenteret pænt. Brown alen er ligeledes fra Gamborg Bryghus og har en fyldig maltbund med smag af hasselnødder og brun farin. Øllet holder 6,4 % og er både en kende sød og humlebitter. En god brown ale med kant. 

Især de søde elementer med gulerod komplimenterer øllet, mens humlen og den rødvinsbaserede sauce indleder et utraditionelt men interessant forhold. Det veltilberedte kalvekød passer som fod i hose til øllet.

 

Mere rabarber, tak

Der kom ikke en tredje øl til desserten, og jeg efterlyste den heller ikke. Jeg havde stadig brown ale, og da desserten bestod af en vaniljeis med karamel og twill, var antagelsen, at det hele nok skulle gå. Øllet var lidt for bitter til, at det gik op i en højere enhed, men det gik an. De fleste kan nok forestille sig, hvordan sådan en ret smager, men til vores store glæde var isen lagt på en lille bund af rabarber, der mindede os om bedre tider med sol og sommer. Stod det til mig – og øllet, overraskende nok – skulle der være meget mere rabarber. Jeg indså, at det friske og syrlige pust havde været noget fraværende i hele menuen, og det er svært ikke at mistænke, at årsagen er, at vinmenuen skulle have bidraget med lige netop det element. Med et stort isbassin til hvid- og mousserende vin midt i stuen, bliver man konstant mindet om, at vin er noget, den ellers så glimrende restaurant Fænøsund er meget mere interesseret i. Anbefalingen af øl viste sig at være udmærket, men om det er baseret på held eller kløgt, bliver vi aldrig klogere på, og ej heller hvor stort udvalget egentlig er.

 

Øl og mad

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere