Rekordmange bryggerier i Danmark

Nyhed

Nyt forslag kan betyde bryggeridød

En lang række mikrobryggerier risikerer at miste den rabatordning, der hidtil har sikret deres eksistens


Del nyhed :

Opdateret 19/02-24 kl 20.15.

Frigast-udvalget foreslår at fjerne rabatten på ølafgiften for små danske bryggerier. Det risikerer at lukke en lang række mikrobryggerier, mindske udviklingen af lokalsamfund og begrænse forbrugernes udvalg af øl.

 

Det såkaldte Frigast-udvalg foreslår i sin netop offentliggjorte rapport at fjerne det nedslag på op til 50 % af ølafgiften, som mindre danske bryggerier modtager. Sker det, vil et mellemstort mikrobryggeri miste flere hundrede tusinde kroner om året.

 

Mindre danske bryggerier, der brygger op til 3700 hektoliter om året, får i dag 50% rabat på ølafgiften, der typisk er 1,50 kr. pr. liter øl. Herefter falder rabatten, jo større bryggeriet er.

 

Danske Ølentusiasters formand, Klaus Rehkopff, siger om forslaget: ”Danske Ølentusiaster har svært ved at forstå, hvorfor der skal hives ekstra penge ind fra bryggerier, der i forvejen er hårdt presset af stigende omkostninger og faldende købekraft hos forbrugerne.”

 

Forslaget vil blandt andre gå ud over bryggeriet Skands, der står til at miste 300-350.000 kroner, hvis det skal betale fuld ølafgift. Og det vil få en umiddelbar konsekvens, udtaler Ernst Kristensen, direktør for Bryggeriet Skands, til Bryggeriforeningen i pressemeddelelsen:

 

”Det vil betyde, at den fortsatte drift af bryggeriet i sin nuværende form vil være truet. Hvis dette var indført i 2023, ville det have haft den konsekvens, at bryggeriet var kommet ud med et underskud på ca. 200.000 kr.”, siger Ernst Kristensen.

 

Ifølge direktør for Bryggeriforeningen, Nick Hækkerup, vil Skands ikke være de eneste, som kan komme i problemer:

”Hvis rabatten på ølafgiften bliver droppet, kan det meget vel betyde døden for stribevis af de mikrobryggerier, som i dag skaber vækst i en lang række lokalsamfund og bringer glæde til danske øl-nydere. Derfor appellerer jeg til, at man grundigt overvejer konsekvenserne, hvis kniven føres mod rabatordningen”.

 

Og Klaus Rehkopff er enig i, at mikrobryggerierne skal støttes ekstra: ”Det er tid til at støtte mikrobryggerierne og vise, at vi gerne vil dem – ikke gøre det sværere for dem at eksistere. Danske Ølentusiaster frygter, at hvis dette forslag går igennem, vil vi risikere at flere mikrobryggerier vil lukke og færre vil turde satse på at oprette mikrobryggerier i fremtiden. Og det vil i sidste ende også gå ud over forbrugerne.”

 

I Frigast-rapporten nævnes det, at afgiftslettelsen skønnes i 2023 til 15 millioner kroner. Tallene er baseret på 2021, hvori det også noteres, at 172 bryggerier har modtaget afgiftslettelse. Den samlede danske indtægt for ølafgifter lyder på 842 millioner kroner i 2022 iflg. Danmarks Statistik.

 

Rapporten skønner videre, at det ikke vil have en nævneværdig virkning på samfundsøkonomien:

 

"Der vurderes således ikke at være et samfundsøkonomisk grundlag for en særlig skattebegunstigelse til producenter af øl, og herunder er der ikke samfundsøkonomisk grundlag for at opretholde en særlig skattebegunstigelse, der alene gælder for små bryggerier. Der er risiko for, at støtten binder produktionsressourcer i små bryggerier frem for at de bevæger sig derhen, hvor de er mest produktive."

 

Ordningen findes i en række EU-lande. Den er indført for at øge mikrobryggeriernes konkurrenceevne over for større bryggerier med lavere produktions- og distributionsomkostninger.

 

Download rapporten her.

Mikrobryggerier
Skands
Bryggeriforeningen

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere