Nyheder

Nyhed

Verdenskendte Pilsner Urquell besøger Svaneke Bryghus

Ved et bryllup faldt Svanekes brygmester Jan Paul i snak med en anden brygmester, der viste sig at være fra Pilsner Urquell. Jan Paul blev efterfølgende inviteret til at holde foredrag hos Pilsner Urquell og nu har de to byggerier også brygget en samarbejdsøl i Pilsen baseret på Svanekes legendariske undergær.


Del nyhed :

Dem der kender lidt til Svaneke Bryghus, vil vide, at brygmesteren Jan Paul kan noget helt særligt med sin ølgær. Lige nu brygges der på den legendariske ølgærs 441. generation, hvilket er noget af en bedrift, da bryggerier normalt kun genbruger gær i op til 10 generationer.

 

Så da Jan Paul ved et bryllup i Østrig tilfældigvis møder en af Pilsner Urquells brygmestre, Lenka Strakova går snakken straks på øl. Efterfølgende bliver Jan Paul inviteret til at holde et foredrag til en konference om innovation hos Pilsner Urquell.

 

– Dette kunne jeg umuligt sige nej til, så jeg drog derhen med et bredt udvalg af Svaneke-øl, og der blev talt og smagt og vurderet i hele tre dage. Det skal hér siges, at Pilsner Urquell er den første ”specialøl” jeg blev bekendt med i mine unge år, og den lagde bunden for mit valg at læse til brygmester, fortæller Brygmester Jan Paul fra Svaneke Bryghus. – Jeg følte mig som i himmerige! Lenka var derimod meget imponeret over Svanekes undergær med sine (dengang) 300+ generationer, og her opstod idéen om et fællesbryg.

 

Fællesbryg med Pilsner Urquell

Fællesbrygget med Pilsner Urquell gæret med Svaneke Bryghus’ tudsegamle undergær er nu klar til at blive skænket.

 

I oktober 2021 høstede Svanekes chefbrygger Kau og Brygmester Jan Paul således 416. generation af den legendariske gær og rejste til Tjekkiet i en fart, for en gær må aldrig kede sig!

 

Men hvis nogen skulle tro, at Svaneke fik lov til at låne det store brygværk i Pilsen, så må de tro om igen: På én dag produceres der nemlig lige så meget øl i Pilsen, Svaneke Bryghus producerer på et år. Men et mindre anlæg på størrelse med Svanekes brygværk kunne også gøre det.

 

– Det blev en munter brygdag, ledsaget af kolde øl fra træfadene i deres vidt forgrenede sandstenskældre, og ”Stara Laska”, som vi kalder øllen, blev til. Det betyder ”Gammel Kærlighed”, fortæller Jan Paul.

 

Pilsner Urquell Besøger Svaneke

Fredag d. 10. juni får Svaneke Bryghus fint besøg fra Pilsner Urquell, og det markeres med et øl-event på Svaneke Havn kl. 14-17, hvor der er mulighed for at møde bryggerne og smage på fællesbrygget ”Stara Laska” samt andre øl fra Svaneke Bryghus. Pilsner Urquell har også lovet at taget noget af deres øl med.

 

– Foruden fest på kajen, skal vi også nørde med øllet. Vi har planer om at brygge 5.000 liter af Svanekes First Mate Pilsner med Pilsner Urquells helt egen undergær på Svaneke Bryghus. Det føles lidt som at blive slået til ridder af Dannebrog – eller som at komme i Olympen eller i Valhalla, afslutter Jan Paul.

 

Læs mere om chefbrygger Kau og Brygmester Jan Pauls besøg i Tjekkiet i ØLentusiasteN nr. 125, side 8-9. (kun for medlemmer)

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere