Langt oppe nordpå i vores region – mere præcist på Oddenvejen, hvor denne går tættest på havet – har indtil for ganske nyligt ligget et bryggeri med fortræffeligt øl, uden dog at gøre meget postyr af sig. Det er naturligvis Odden Bryg, jeg taler om, bryggeriet, som ejeren, Jens valgte at lukke ud fra tesen om rettidig omhu.
Det lykkedes os at få selvsamme meget kompetente brygger på besøg i ølklubben i Holbæk på No5 - medbringende en god håndfuld øl til smagning, og det var ikke kedeligt.
Så d. 23. januar samledes blot 11 medlemmer på Bryghus No5 til en uforglemmelig aften, som indledtes med en dejlig kyllingeret med selvvalgt øl til. – I betragtning af, at vi har genstartet en DØE holbækafdeling efter ønske fra medlemmer, synes jeg at opbakningen til dette - vort første - arrangement ikke er tilfredsstillende. Det var da også synd for alle de medlemmer, der ikke fik oplevelsen.
For det første er Jens en fremragende fortæller, der gerne deler ud af sin store viden om øl og andet, der er godt at vide inden for branchen, for det andet var det spændende og rigtigt velsmagende øl, som gik fra flaskerne til glassene og videre til mundhulen for at pirre vore smagsløg på en behagelig måde.
Når Jens valgte at lukke sit bryghus, skyldes det ikke økonomiske problemer eller en nærliggende risiko for konkurs, men at han kunne se tegn i sol og måne, at det stigende antal mikrobryggeriet i Danmark, de store bryggeriers opkøb af mindre bryggeriet og måske især det nyligt startede bryggeri i Annebergparken i fremtiden vil kunne betyde vanskeligere og vanskeligere afsætning. Så hellere standse mens man er gældfri.
Alle navne på Odden Brygs øl begynder ganske forståeligt med HAV, og en HAVFRUE var den første smagning, en velsmagende pilsner på 5,2 % med en flot farve og god smag af malt og humle. Bestemt en god pilsner.
Den næste var også en lagerøl (undergæret), HAVGASSE, en flot, let rødlig øl med lidt mere bitterhed. En god madøl.
HAVSTOK er også en rødlig øl, 5,0 %, som har nogen gærsmag, lidt som det kendes fra hvedeøl, dog uden at være en hvedeøl. En rar nydelsesøl, også god til mad.
Nummer 4-øl hed HAVBLIK, 7 %, endnu en undergæret øl, men af den tyske øltype dobbel bock, en mørk, lidt kraftig øl med god humlesmag fra Saaz (tjekkisk humle). Også en rigtig god øl til næsten alle typer mad.
Der er sort på den dybe havbund, og øllen HAVBUND er da også en dybsort stærk porter på 8,5 % med ristede malte og med kandis for sødmen. Let humlet, som en porter bør være. En rigtig dejlig porter. Stor nydelse. Denne øl fik i 2018 bronze ved en international ølsmagning i Tjekkiet – og sølv ved en fødevaremesse herhjemme. Godt gået. Meget fortjent.
Havhingsten er navnet på et vikingeskib, mens HAVHINGST er en let røget porter fra Oden Bryg. 8,5 %. Også let humlet og let sødet. En meget let drikkelig og velafbalanceret porter.
Fra vandet skal vi i luften: En HAVØRN er en stor og flot fugl, og denne øl er en stor øl med mange flotte smagsnoter, men der sker jo også noget, når alkoholprocenten kommer op på 11 %.
En HAVHEKS er i den ølverden en rødlig røgøl, smager lidt af bolværk og tjæret tovværk. Men det er selvfølgelig røgmalten, der dominerer i både aroma og smag. Ikke så stærk: 5 %.
Tak til Jens for en smagfuld aften. Jeg tror, at jeg skal have ringet til Jens for at høre, om der er et restlager, som jeg kan købe af. Det vil være øl, jeg vil være glad for at drikke og stolt af at servere.
Vort næste møde i DØE-afdeling Holbæk bliver d. 6. marts, og det er vores lokale brygmester, Elisabeth, der vil præsentere No5’s egne øl. Det bliver heller ikke kedeligt – heller ikke, selvom man kender nogle af dem i forvejen. Sæt aftenen af, og mød op, og bak op om bestyrelsens arbejde, tak.
Højt skum, Kurt Lorentzen