Ølsmagning
Danmarks mest velsmagende foredrag
Anders Kissmeyers er iværksætter, brygmester, ’ølrevolutionær’, og foredragsholder om et liv i fronten af den danske ølrevolution.

Vi skal sammen med Anders på en fascinerende rejse gennem 30 års ølrevolution i Danmark, og verden omkring os.
Hvor kom denne ølrevolution fra, hvad har drevet den og hvor er den på vej hen?
Foredrag er ledsaget af en ølsmagning med 8 forskellige øl, der knytter sig til væsentlige pointer i foredraget, og selvfølgelig noget snacks i løbet af aftenen.
Hvor kom denne ølrevolution fra, hvad har drevet den og hvor er den på vej hen?
Foredrag er ledsaget af en ølsmagning med 8 forskellige øl, der knytter sig til væsentlige pointer i foredraget, og selvfølgelig noget snacks i løbet af aftenen.
Jeg har i mellemtiden spurgt Anders om øl-udvalget denne aften, og Anders har skrevet følgende specifikt tilbage til os i Fredericia.
Mit udgangspunkt for valg af øl til smagningen i Fredericia er min aktuelle situation: Jeg er en 69
årig olding, der har tilbragt langt over en menneskealder i øllets univers, men ikke længere har sit
eget bryggeri eller ølbrand. Dette betyder på godt og ondt, at jeg har måttet vælge øl fra gode
venners – heldigvis efter min mening nogle af Danmarks bedste – bryggerier, i dette tilfælde Fanø
Bryghus og Ebeltoft Gårdbryggeri. Disse bryggerier repræsenterer i høj grad, ligesom jeg selv, stor
respekt for de klassiske øltraditioner, og det har jeg lagt til grund for mit valg af øl til smagningen.
Men selvom dette betyder, at jeg har sprunget let henover de sure frugtøl, de dobbeltkoldhumlede
tripel-IPA’er og laktose-julekage-vanilje-chokolade-rom-pastry-stouterne, så glæder jeg mig til at
demonstrere, at det langt fra behøver at blive kedeligt. Min endelige ølliste er ikke færdig endnu,
men jeg kan love, at vi kommer omkring både Danmarks bedste alkoholfri øl, den mest suveræne
NEIPA og eksperimenterende fortolkninger af belgiske klassikere, barley wines og fadlagrede
imperial stouts.
årig olding, der har tilbragt langt over en menneskealder i øllets univers, men ikke længere har sit
eget bryggeri eller ølbrand. Dette betyder på godt og ondt, at jeg har måttet vælge øl fra gode
venners – heldigvis efter min mening nogle af Danmarks bedste – bryggerier, i dette tilfælde Fanø
Bryghus og Ebeltoft Gårdbryggeri. Disse bryggerier repræsenterer i høj grad, ligesom jeg selv, stor
respekt for de klassiske øltraditioner, og det har jeg lagt til grund for mit valg af øl til smagningen.
Men selvom dette betyder, at jeg har sprunget let henover de sure frugtøl, de dobbeltkoldhumlede
tripel-IPA’er og laktose-julekage-vanilje-chokolade-rom-pastry-stouterne, så glæder jeg mig til at
demonstrere, at det langt fra behøver at blive kedeligt. Min endelige ølliste er ikke færdig endnu,
men jeg kan love, at vi kommer omkring både Danmarks bedste alkoholfri øl, den mest suveræne
NEIPA og eksperimenterende fortolkninger af belgiske klassikere, barley wines og fadlagrede
imperial stouts.
Den røde tråd i Anders’ foredrag, er, at hans personlige historie, og karriere har forløbet parallelt med den danske ølrevolution, som han selv har spillet en ikke ubetydelig rolle i.
Ikke mindst i sin egenskab af initiativtager til og hovediværksætter bag Nørrebro Bryghus, der fra sin åbning i 2003 og adskillige år frem havde pionerstatus. Drevet af en utæmmelig nysgerrighed har Anders rejst jorden rundt og hentet ikke blot uvurderlig inspiration til sit arbejde som aktiv brygmester, men også indsamlet en meget solid og omfattende bagage af underholdende anekdoter, som flittigt strøs ud på passende steder i foredraget.
Anders mest populære foredrag er en levende og dialogbaseret fortælling med fokus på de historiske, kulturelle, politiske og sociologiske forhold, der har skabt de sidste 30 års udvikling i øllets og Anders’ eget univers, men det er næsten klinisk renset for ølnørderi og brygge teknik.
Disse også fascinerende emner dækkes i det alternative foredrag om øllets karakter – duft, smag og udseende - der også er illustreret af udvalgte smagsprøver.
Disse også fascinerende emner dækkes i det alternative foredrag om øllets karakter – duft, smag og udseende - der også er illustreret af udvalgte smagsprøver.