Pilsner
Pilsner er uden sammenligning den mest drukne øl på denne jord. I omegnen af 90 % af al øl, der drikkes er pilsnerøl.
Blandt ølentusiaster har pilsneren dog ikke altid haft et godt ry.
“Jeg kan huske, at der til nogen af de første møder jeg var til med Danske Ølentusiaster, hvor der ligefrem var en bødekasse, hvis man kom til at nævne Grøn Tuborg,” siger Carsten Berthelsen i podcasten Smagen af Øl.
“Men nu er vi ved at gå tilbage til de læskende øltyper, såsom pilsneren, så man kan vel nærmest sige, at der er en ny ølrevolution på vej,” fortsætter han.
Pilsneren stammer fra Plzen i Tjekkiet, men brygges i dag over hele verden, og har fået tillagt de enkelte lande, sågar regioners, smagspreferencer.
Den første pilsner, Pilsner Urquell, blev skænket den 11. november 1842 og bliver straks en succes.
Pilsneren fra de store bryggerier, der pryder supermarkedshylderne kalder vi for en makropilsner, for at adskille dem fra den håndværksbryggede pilsner. Det er makropilsneren, der dominerer elmarkedet, men det er craft pilsneren, den håndværks- eller mikrobryggede pilsner, der vinder frem.
Vinohradsky Pivovar 12
Vi smager en tjekkisk craft pilsner, der har en dyb, gylden farve. En duft af kornmark, nogle herbale urtenoter samt lidt citrusfrugt. Noter, der skal være at finde i øllet.
I forhold til makropilsneren, er denne craft pilsner skarpere på bagtonen. Altså, den er skarpere i svælget, og det er den formentlig fordi, den indeholder væsentlig mere humle end makropilsneren. Derudover spiller lagringstid også ind. En pilsner skal gerne ligge i omegnen af 90 dage.
En god pilsner skal være ren, sprød og have en nærmest kikseagtig eftersmag. En pilsner lander ofte omkring 25 IBU – altså “internationale bitterenheder”, mens den tjekkiske craft pilsner nok nærmere sig de 35 IBU. Det betyder også, at den opfattes noget mindre sød end eksempelvis Budvar og Pilsner Urquell.
Drikker du øl i Tjekkiet, vil du støde på begrebet Plato, en skala tilsvarende den vi benyttede herhjemme, nemlig Balling. Den beskriver, hvor meget forgærbart sukker urten har, hvilket direkte kan aflæses i øllets endelige alkoholprocent. Hvis en øl har 12 grader Plato, er der 12 gram forgærtbart sukker pr 100 gram urt. 1 grader Plato svarer til cirka 0,4 % ABV.
Vil du have en pilsner, med en behagelig bitterhed og sprødhed, er det den tjekkiske, men foretrækker du en lidt sødere eftersmag, så søg mod en bayersk helles. Skal der for alvor smæk på aromahumlerne, så kan du søge mod de tørhumlede, norditalienske pilsnere.
Hancock Høkerbajer
Vi smager også på en dansk klassiker, der har en ret frugtig aroma og med stor fokus på øllets læskende kvaliteter. Den er markant mindre bitter end den tjekkiske craft pilsner.
På trods af navnet, er Høkerbajer dog ikke en bajer. Bajeren er fra Bayern og så vil den typisk have en mørkere glød.
Tænk en Classic.
Men i dag er bajer og pilsner stort set et synonym, og skylden må vi give J. C. Jacobsen, der bryggede denne bayerske, undergærede øl, der med tiden er gået hen og blevet den lyse Carlsberg, som vi kender i dag.