Forside

Nyhed

Datatilsynet udsteder påbud, giver advarsel og alvorlig kritik af Dansk Retursystems Pantapp


Del nyhed :

Pressemeddelelse oktober 2024

 

I juli 2022 blev Danske Ølentusiaster opmærksomme på, at Pantappen, som er nødvendig for at bruge Dansk Retursystems store pantstationer, i flere tilfælde indhentede flere oplysninger fra brugernes banker, end det var nødvendigt for at kunne udbetale pant.

 

Danske Ølentusiaster rettede derfor henvendelse til Dansk Retursystem, der dengang ikke mente, at der var problemer i forhold til de indsamlede data eller de trackingdata, der registreres.

 

Kort tid efter indledte Datatilsynet en undersøgelse af Pantappen, blandt andet for at få afklaret, om der blev indhentet flere oplysninger, end det var nødvendigt for, at Pantappen kunne udfylde sin funktion med at udbetale pant til brugerne.

 

Danske Ølentusiaster har via sin repræsentation i Dansk Retursystems kontaktudvalg presset på for at få en løsning, så forbrugerne som minimum havde et alternativ til at benytte løsningen, der blev tilbudt via en tredjepartsløsning, og som tilsyneladende hentede uforholdsmæssigt mange oplysninger fra brugernes bank.

 

Pantappen blev tilføjet en mulighed for, at brugerne manuelt kunne indtaste oplysninger om konto til overførsel af pant. Denne tilføjelse påskønner Danske Ølentusiaster, om ikke andet som en midlertidig løsning.

 

Men foreningen har samtidig set frem til Datatilsynets vurdering af Pantappen som helhed. Datatilsynet har netop offentliggjort deres afgørelse af undersøgelsen, og afgørelsen bekræfter, at Danske Ølentusiasters bekymring var begrundet. Ganske kort fra afgørelsen kan det nævnes, at:

 

- Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af behandlingen af de personoplysninger, som Dansk Retursystems app har indsamlet.


- Datatilsynet påbyder Dansk Retursystem at sørge for, at Pantappen opdateres, så der kun indsamles persondata, der er nødvendige for, at Dansk Retursystem kan udbetale pant.


- Desuden gives der en advarsel om, at det muligvis slet ikke er lovligt, at Dansk Retursystem bruger en løsning som Tink (tredjepartsløsning), der behandler (og i dette tilfælde også indsamler) personoplysninger, der ikke er nødvendige for at kunne opfylde det ene formål at udbetale pant til en bruger af appen.

 

Landsformand Niels Torm udtaler:

"Pantstationerne er et tiltag, som en stor del af foreningens medlemmer har gavn af, men det er ikke rimeligt, hverken at foreningens medlemmer eller andre forbrugere skal give tilsagn til, at der ulovligt hentes oplysninger om deres bankkonti for at kunne benytte pantstationerne. Danske Ølentusiaster ser derfor med tilfredshed på, at Pantappen forhåbentlig inden for kort tid bliver tilrettet, så den som helhed bliver lovlig, og at forbrugerne ikke længere vil kunne vælge en løsning via tredjepart, som er ulovlig. Vi noterer os, at Datatilsynet udelukkende har undersøgt forholdene omkring overførsel af data via Tink, men ikke har forholdt sig til appens øvrige funktioner, fx tracking og diverse tilladelser såsom adgang til at læse telefonnumre registreret på den givne enhed. Det er derfor vores forventning, at Dansk Retursystem i forbindelse med denne afgørelse gennemgår den samlede app, så den som helhed vil leve op til gældende lovgivning."

 

Danske Ølentusiaster er en uafhængig forbrugerorganisation, stiftet i 1998. Foreningen arbejder bl.a. for udbredelsen af og kendskab til godt kvalitetsøl. Vi repræsenterer danske ølforbrugere i Forbrugerrådet, i Dansk Retursystems kontaktudvalg og i den europæiske ølforbrugerorganisation EBCU. Foreningen arbejder dermed politisk på såvel nationalt som internationalt plan for at sikre gode vilkår for ølforbrugere, -producenter, -importører og -forhandlere. Læs mere om Danske Ølentusiaster på foreningens hjemmeside på www.ale.dk

 

Datatilsynets presseinformation:
https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2024/okt/alvorlig-kritik-paabud-og-advarsel-i-sag-om-pant-app


Datatilsynets afgørelse kan ses her:

https://www.datatilsynet.dk/afgoerelser/afgoerelser/2024/sep/alvorlig-kritik-paabud-og-advarsel-i-sag-om-pant-app

 

Danske Ølentusiasters pressemeddelelse fra juli 2022 kan ses her:
Pant-app lever måske ikke op til GDPR-reglerne

 

Kontakt


Niels Torm, Landsformand for Danske Ølentusiaster: 53 55 19 45, Niels.torm@ale.dk

Pant Dansk Retursystem
Pressemeddelelse

Arrangementer

Emne

År

Gem og luk

Emne

Gem og luk

År

Gem og luk

Sorter efter: Nyeste

0 Resultater
Ingen Nyheder På Denne Filtrering
Indlæs Flere