Ejere:
1897 - 1929: Frederik. C. Rasmussen (Bryggeriet Hejmdal)
1929-1944: Sigurd Rasmussen (Indslev Bryggeri)
1944-1946: Merethe Rasmussen
1946-1953: I.G. Petersen Bundgaard
1953-1955: Laurits Petersen (under navnet Bryggeriet Juelsminde)
1955-1973: Laurits Petersen (nu igen som Indslev bryggeri)
1973-1990: Bennie og Poul Gammelgaard
2006-2018: Indslev Bryggeri A/S
2018- : Indslev Bryggeri (ejer Bryggeriet Vestfyen)
Adresse:
Store landevej 13, Nr. Aaby
Hjemmesiden HER
Historien:
Historien frem til 2006 er skrevet af Arne Slej og bragt i Ølentusiasten nr. 23:
"Indslev Bryggeri ligger i Indslev ved Nørre Åby på Vestfyn. Det åbnede første gang i under navnet Bryggeriet Heimdal. Senere, i 1944, skiftede det navn til Indslev Bryggeri, og har også i en kortere periode heddet Bryggeriet Juelsminde (1953-1955).
Indslev Bryggeri producerede hvidtøl og sodavand til landbefolkningen på Fyn. Hvidtøl og sodavand blev kørt ud til gårdene og også solgt direkte fra bryggeriet, bl.a. som stakitøl.
I 1897 byggede dyrlæge Frederik Christian Rasmussen Indslev Bryggeri, der blev kaldt Heimdal frem til 1944. Det lå - og ligger - lige ud til den gamle hovedvej A1. Det var som så mange andre bryggerier på den tid et hvidtølsbryggeri, men Rasmussen nøjedes ikke med kun at drive bryggeri. Han var sognerådsformand, amtsrådsmedlem og så var der også lige tid til at drive et landbrug med 10 jerseykøer - og kraftfoder til køerne lå ligefor. Han benyttede nemlig masken fra ølproduktionen.
I 1929 overtager sønnen Sigurd Rasmussen bryggeriet og driver det frem til 1944, hvor bryggeriet får en kvindelig ejer, Merethe Rasmussen. Det går åbenbart ikke så godt for i 1946 ender Indslev Bryggeri på tvangsauktion og købes af I.G. Petersen Bundgaard. Han går imidlertid også konkurs i 1953 og denne gang er køberen Laurits Petersen fra Harndrup. Prisen: 83.000 kr. Han har erfaring med produktionen af æblemost, men ser nye udfordringer i ølverdenen. Sammen med sønnen Jens Arne, datteren Bennie og svigersønnen Poul Gammelgaard, går de i gang med arbejdet.
"For at lære at brygge hvidtøl, tog vi kontakt med formanden for hvidtølsbryggerforeningen på Fyn, brygger Trier Rasmussen fra Hindsholm Bryggeri i Mesinge", fortæller Bennie og Poul Gammelgaard. "Han anbefalede foreningens konsulent, brygmester Kaj Leschly, og det viste sig at være en god idé".
Kaj Leschly boede på bryggeriet en måneds tid og hjalp til med produktionen. Der blev brygget både nat og dag. Problemer var der nok af. Der var f.eks. ingen emballage. Den forrige ejer havde ikke efterladt noget, så man blev nødt til at investere i bl.a. 5-liters flasker - de såkaldte stakitflasker. makinerne var i meget dårlig stand. Bl.a. var tappemaskinen defekt og man måtte hurtigt afsted til Ortmann og herbst i Hamburg, hvor en del af maskinen blev istandsat.
Udover hvidtølsproduktionen var der nu også kommet gang i sodavansproduktionen. Også det indebar problemer, da det viste sig at imprægneringspumpen ikke var i stand til at give sodavanden den nødvendige kulsyre. Derfor anskaffede man sig hurtigt nogle gode brugte maskiner. det var i det hele taget bryggeriets "politik" ikke at købe nye maskiner, men derimod altid gode velholdte brugte maskiner og det gik altid godt.
I 1954 fik Indslev bryggeri kontakt til Ceres og man blev depot for Århus-bryggeriet. Snart efter begyndte Ceres også at aftage malt fra Indslev, idet kvaliteten blev fundet god. Samarbejdet varede frem til 1964, hvorefter Harboe Bryggeri blev den nye samarbejdspartner. Samarbejdet holdt helt indtil Indslev drejede nøglen i 1990.
Bryggeriets produkter blev især solgt direkte til private. I starten forsøgte man at afsætte øl og vand til egnens købmænd men uden den store succes. I stedet køre bryggerivognene direkte ud til kunderne, især gårdene, hvor man den gang havde mange folk i arbejde. På den måde opbyggede man en god fast kundekreds. Bryggeriets vogne kørte rundt på Nord-, Midt- og Vestfyn og til Kolding og Als. Indslev Bryggeri havde på dét tidspunkt hele otte vogne, der var på vejen hver dag. Den gode placering lige ud til Hovedvej A1 gjorde også, at der var en del salg af øl og sodavand tilrekte fra bryggeri-døren til bilister og andre vejfarende.
Øllet var mørk eller lys hvidtøl - mest på stakitflasker, men også almindelige ølflasker blev benyttet. malten lavede man som sagt selv, bl.a. også røgmalt. Der blev brugt tysk humle i øllet, købt på Harndrup Humlemagasin. Gæren var som regels fra Thisted Bryghus.
I 1973 blev produktionen af øl stoppet. Folkeholdet på gårdene svandt ind så stadig færre drak hvidtøl, men produktionen af kvalitetssodavand fortsatte helt frem til 1. oktober 1990. maskinerne blev solgt og Bennie og Poul Gammelgaard gik på pension. Siden Fra 1992 og et par år frem fungerede bygningerne som galleri men i 1994 blev det hele sat til salg. Det var tilsyneladende slut med øl- og sodavandsproduktion i Indslev...men nej: Det skulle gå helt anderledes og den grimme ælling dukkede op nogle år senere som en flyvefærdig og stærk Svane!
Historien 2006-
I 2006 genåbnede Indslev Bryggeri, som aktieselskab med Anders Busse Rasmussen ved roret, og duften af malt og humle var igen tilbage i Indslev efter en gennemgribende modernisering og renovering. Det var i øvrigt en bror til Anders' Oldefar der byggede og startede Indslev Bryggeri (Frederik Rasmussen)
Indslev bryggeri specialiserede sig i brygning af hvedeøl.
Man fornemmer straks den særlige stemning, når man besøger det gamle bryggeri. Den rustikke gulstensbygning er udadtil bevaret, man har blot malet det gamle facadeskilt op.
Men indenfor er store dele af de 2.000 m2 lokaler moderniseret og bygget om. Der er god plads til nye lagertanke og et 2000-liters moderne brygværk. Man valgte gedigent kvalitetsbrygværk fra Kaspar Schultz i Bamberg i Bayern. Kaspar Schultz er med mere end 325 års erfaring verdens ældste producent af bryggeriudstyr. Firmaet leverer komplette brygværk og udstyr til mikrobryggerier over hele verden.
Indslev Bryggeri slog portene op i 2006 og satsede med stor succes på hvedeøllet. Efter 6 år fik man mod og lyst til mere: Branded "Ugly Duck Brewing Co" blev født med et formål om at "brede vingerne ud" og afprøve nye øltyper.
Ølfolket var vilde med det nye produkt og hele fem gange blev en "Ugly Duck" kåret som Årets Danske Ølnyhed af Danske Ølentusiaster:
- Simcoe & Chinook (2012, Op til 5,9%)
- Imperial Vanilla Coffee Porter (2012, 6,0% og derover)
- Amarillo & Citra IPA (2013, Op til 5,9%)
- Foxy Brown (2014, Op til 5,9%)
- Kinky Cowboy IPA (2017, 4%-7,0%)
Trods den store glæde ved bryggeriets produkter, gik det konkurs i 2018 - på begæring af bryggeriet selv. Anders Busse Rasmussen udtalte i den anledning til Fyens Stiftstidende: "Jeg har ikke selv nogen penge at bidrage med. Målet er derfor at finde en eller flere investorer eller eventuelt en køber, som kan se mulighederne i bryggeriet. Jeg vil ikke sige, jeg er i dialog med nogen, men jeg har følere ude hos aktører, jeg mener kunne være relevante".
Den økonomiske kilde er tørret ud, skriver direktøren i et brev til bryggeriets aktionærer.
Men ret hurtigt blev indslev Bryggeri opkøbt af Bryggeriet Vestfyen i Assens.
Køberen udtalte: "Med den nye konstellation ser Bryggeriet Vestfyen en mulighed for at bevare bryggeriets stærke kompetencer og det sortiment af unikke hvedeøl, der i mange år har givet mikrobryggeriet Indslev Bryggeri en klar position på specialøls-markedet.
Bryggeriets salgsdirektør Rasmus Damsted Hansen fortæller, at videreførelsen af Indslev Bryggeri også giver god mening i forhold til bryggeriets egen udviklingsstrategi. "De kvaliteter og erfaringer, som Indslev Bryggeri kommer med, passer til den røde tråd for Bryggeriet Vestfyen, der blandt andet handler om at udvikle vores forretning yderligere, når det gælder brands og mærkevarer. Det bliver spændende sammen med kollegerne på Indslev Bryggeri at bygge positivt videre på de stærke mærker, der nu bliver en del af Vestfyens-familien. Det er hele Ugly Duck-serien fra Indslev et godt eksempel på. Det er rigtig godt brygger-håndværk, der har givet en velfortjent positiv respons fra forbrugerne, fortæller Rasmus Damsted Hansen.
En ny historie tager sin begyndelse hos det gamle bryggeri på Nord-Vestfyn.