Sønderjyske Solæg

Ingredienser:

1-2 æg pr. person
Vand
1 spsk. salt pr. æg
Skaller af 1-2 løg

Tag skallen af løget. Tag en gryde med vand, læg skallerne i og bring gryden i kog. Tilsæt æg. Lad dem koge i ca. 20-30 minutter.

Tag et sylteglas med tætsluttende låg og tilsæt vand og masser af salt. Når æggene er færdigkogte rulles de let, så skallen krakelerer. Put æggene i glasset og sikre at vand/salt dækker æggene.

Efter 7-10 dage er æggene klar.
 
Spises ved at ægget pilles, skæres på langs og blommen tages ud. Fyld stærk sennep, chili, tabasco, eddike, olie – og/eller hvad man nu har, i hullet. Læg den halve blomme oven på og spis hele ægget i en mundfyld. "Snaps smager ikke ilde hertil, og øl kan ikke undgås".

 

Kålpølser, sønderjysk grønlangkål og brunede kartofler

Ingredienser:
2 kålpølser pr. person (var købt hos den lokale slagter)

Brunede kartofler:
1500 små pillede kartofler
150 gr. flourmelis
75 gr. smør
 
Kartoflerne koges, pilles og køles af.

Sukkeret brunes på en pande, og når det er skummende og lysebrunt, tilsættes smørret/margarinen. Når begge dele bruser op, kommes kartoflerne i.

Panden rystes ofte, anvend derfor en stor pande med rigelig plads. Kartoflerne brunes for svag varme til de er blanke og skinnende.

Grønlangkål:
1500 gr. hakket grønkål
50 gr. smør
2 dl. piskefløde
2 spsk. mel
salt og peber

Tø kålen op i en sigte og pres væden fra. Lad snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret og hele piskefløden. Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring (grønlangkålen skal have en fast konsistens).
Smag til med salt, peber (og evt. sukker) og kog det hele godt igennem.

Henrik