Årsmøde 2010
Men igen i år sprængte vi alle rammer, idet over 70 medlemmer – d.v.s. en tredjedel af vore glade og tørstige medlemmer deltog, så vi sad atter tæt. Mon vi næste år skal reservere Fredericia Hallen?
Årsmødet er det første møde efter Øllets Dag, og bestyrelsen har vedtaget, at det overskud, der måtte være på Øllets Dag, dedikeres Årsmødet, hvor der virkelig skal være et hovednavn som foredragsholder, og hvor betalingen for deltagelsen kun skal være symbolsk.
I år skulle ikke være nogen undtagelse, idet vi havde inviteret Torben Matthews, indehaver af den legendariske pub: You’ll Never Walk Alone i Kolding og forfatter til en række bøger om øl og mad.
Men først til det ordinære årsmøde, som formanden Karsten Ejby, ringede ind til.
Bent Rochler blev valgt som dirigent og han konstaterede, at formalia omkring indkaldelse til årsmødet var i orden.
Akkompanieret af et powerpointshow med billeder fra årets arrangementer, samt Fuglsangs Høstfuglen, gennemgik formanden årets arrangementer:
November – Julefrokost i Det Bruunske Pakhus, hvor bestyrelsen stod for præsentationen af juleøllene.
December – Juleølsmagning med forfatteren Carsten Bertelsen, hvor 50 deltagere fik sig ”en på opleveren”. Carsten Bertelsen er ekstrem underholdende og vidende omkring det gode øl.
Januar – Trappistsmagning med Keld Jensen, Århus, hvor vi smagte os igennem de 7 trappist klostre.
Februar – Finalesmagning, hvor de 10 kandidater til Årets Ølnyhed 2009, blev smagt. Fredericias suveræne valg af Årets Ølnyhed, Chili Tripel fra Midtfyns Bryghus, blev senere også vinder af den landsdækkende afstemning.
Marts – Barley Wine smagning ved vores næstformand Michael Rahbek. Her blev ganerne virkelig udfordret med øl på op til 18%.
April – Øl og kemi med ”Martin Kemiker”, alias ”Tossen fra Hjørring”, alias ”Bryggerassistenten fra Skejby Nervebryggerlaug”, hvor vi i kemilokalet på Treldevejens Skole var iført behørig beskyttelsesdragt, ditto briller og drak naturligvis øl fra kolber.
Maj – Turen gik til Pilsnerens hjemland Tjekkiet, hvor vi havde nogle fantastiske dage i Prag i selskab med masser af det dejlige tjekkiske øl. Bl.a. blev Carsten Bertelsens berømte øl-rute fulgt til punkt og prikke. Det bliver ikke sidste gang, at vi laver en udlandstur.
Juni – Besøg på Carlsberg, hvor også gæster fra Fyn, Kolding og Esbjerg deltog.
August – Hvedeølsmagning med René Henriksen fra Kolding Bryglaug. Her blev der virkelig flyttet grænser hos mange, der ellers ikke er til hvedeøl.
I september fejrede vi Øllets Dag for anden gang i Fredericia. Karsten takkede de mange frivillige hjælpere for deres store indsats på dagen. Vi fik 51 nye medlemmer, hvilket svarer til 25% af alle nytegnede medlemmer på landsplan og vi fik efterfølgende en flot omtale i vores medlemsblad ØLentusiasteN.
Vi er nu 217 medlemmer og er dermed den 6. største afdeling i Jylland og den 14. største i hele landet. Men frem for alt så er vi én af de mest aktive.
Vi blev sidste år nomineret til Årets Lokalafdeling i Danmark, men blev desværre ikke valgt.
På Øllets Dag kunne man stemme om Årets Øl i Fredericia 2010. En suveræn vinder blev Lundings Porter Oak Aged fra Frederiksodde Haandbryggerlaug. For denne hæder fik de to gæve bryggere Per og Bjarke et diplom, som blev overrakt af formanden.
Der blev efterfølgende trukket lod blandt de mange der havde stemt på Lundings Porter. Gaverne bestod af ølbøger, sponseret af Billunds Boghandel.
Alle medlemmer af foreningen der deltog på Øllets Dag, fik – udover ekstra poletter – også mulighed for at deltage i lodtrækningen om nogle ølbøger. Disse blev der ligeledes trukket lod om på Årsmødet.
Endelig blev der trukket lod blandt de nye medlemmer, der tegnede sig på Øllets Dag. En del af disse var mødt op på Årsmødet, hvorfor disse bogpræmier kunne udleveres med det samme.
Pia Schmidt blev hædret med en buket blomster, for hendes altid store hjælp i forbindelse med arrangementer og specielt planlægningen af Prag-turen.
En nyindstiftet pris: Årets Lokale Ølentusiast og tilhørende diplom, der hædrer en person der har gjort en ekstraordinær lokal indsats for udbredelsen af – og kendskabet til godt kvalitetsøl,
gik til foreningens sekretær Henrik Damm for hans utrættelige arbejde med bl.a. fyldige referater, kontakten til pressen og bryggerierne i forbindelse med Øllets Dag samt den berømte drejebog til Øllets Dag.
Karsten sluttede sit indlæg af med en kort gennemgang af nogle af de kommende aktiviteter:
17. november - Mad med Øl, hvor vores egen kok Søren Pedersen, vil undervise os i madlavning hvor øl indgår – inspireret af nogle af Torben Matthews opskrifter.
11. december - Julefrokost.
15. januar - Retrosmagning: ”Det smagte vi på Øllets Dag”.
Februar – Finalesmagning
Marts – Besøg på Midtfyns Bryghus
Foråret – Tur til Belgien
og så lød der en stor tak til vores mange aktive medlemmer og en opfordring til at hjælpe med til at tegne endnu flere.
Punkterne valg af formand, næstformand og øvrig bestyrelse blev hurtigt overstået, da alle blev genvalgt med akklamation. Bestyrelsen består derfor fortsat af Karsten Ejby som formand, Michael Rahbek som næstformand samt Lars Texel Schmidt, Rudy Mortensen, Peter Mygind Leth og Henrik Damm.
Under punktet eventuelt bad lokalformanden fra Kolding og landsbestyrelsesmedlem Claus Mortensen om ordet. Han roste Fredericia afdelingen, der for blot få år siden hørte under Kolding, for vort høje aktivitetsniveau og store medlemsfremgang. Hovedbestyrelsen arbejder på at koordinere flere aktiviteter centralt omkring Øllets Dag og vil i det hele taget arbejde for at være mere synlige for lokalafdelingerne og medlemmerne. Fredericia afdelingen har i øvrigt fået plads i det centrale Øllets Dag-udvalg.
Og så var det ellers tid til aftenens foredragsholder Torben Matthews.
Torben har været en af pionererne indenfor udbredelsen af kvalitetsøl og er en væsentlig årsag til at en del af os i sin tid, fandt interessen for det gode øl.
Om end markedskræfterne på sigt nok selv skal styre hvilke øl, der er gode nok til at overleve, skal man iflg. Torben ikke være bange for at stå frem og sige, hvis man får noget øl, der ikke er godt. Hans egen livsfilosofi er ganske simpel: ”Kan jeg lide øllet, drikker jeg det. Kan jeg ikke, siger jeg det”.
Han kalder sig selv et omvandrende leksikon af nytteløse oplysninger. Selv syntes vi nu, at vi fik mange nyttefulde oplysninger i hans foredrag. Bl.a. kunne han fortælle om et tysk forskningsprojekt der konkluderer: Biertrinker sind weiser. Et andet, at øldrikning hjælper på hud, hår og negle.
Torben har også funderet over teksten på etiketterne på amerikanske øl: ”Can be dangerous for pregnant women”. Han kan ikke forstå at etiketterne skal ødelægges, for var det ikke for øllet, var 80% af kvinderne aldrig blevet gravide.
Han kører nu sin 18. sæson med etniske smagninger. I starten var det totalt grænseoverskridende øl som Guiness og Newcastle Brown Ale, der var på programmet. Så kom legendariske Ale no. 16 til på fad. Det blev en succes hos Torben, der havde købt 2 fade. Da han ville bestille mere på Refsvindinge Bryggeri lød svaret, at det kunne han ikke få. For Torben havde jo hans fade. Der er unægtelig sket en del siden da på ølfronten. Både hos Torben, på Refsvindinge og på ølmarkedet i særdeleshed.
Torben fortalte, at hans ølvalg til aftenen var en rundtur i Europa, hvor vi skulle smage en del øl, som selv de mest garvede øldrikkere med garanti aldrig havde smagt før – og det fik han ret i.
I Wales havde Torben slæbt sig fra bryggeri til bryggeri for at finde aftenens første udfordrer: Welsh Black fra Great Orme Brewery. Den indeholdt ikke megen kulsyre, men som Torben konkluderede: ”kulsyre er blot en barriere for at kunne drikke mere øl”.
De engelske øl er per tradition ikke særligt alkoholrige. Denne kulsorte sag tilhørte gruppen af Milds og var på 4%. Et særdeles frisk bekendtskab.
Wales er i øvrigt stedet hvor ”men are real men and sheeps are nervous”.
Næste kompetant var Henry’s original IPA. Igen en L.A. (low alcohol) beer på blot 3,6%. Det er sværere at skjule noget i en low alcoholic beer. Er øllet alkoholrigt er det nemmere at skjule/overdøve fejl. Efter referentens smag dog langt fra den bedste IPA jeg har smagt. Den karakteristiske humlesmag en IPA har, var svær at finde.
Udfordringen blev dog kun endnu større, da rejsen efterfølgende indbød til et stop i Linz i Østrig, hvor vi smagte Kürbisbier, hvilket var en steinbier med græskar. Den holdt 5%. En meget speciel smag, der vist ikke faldt i manges smag, men nu har vi i hvert fald smagt noget som de færreste øldrikkere kan prale med.
Torben, der også er en fremragende kok, serverede en gang Chili Con Carne af skært oksekød, mørk chokolade og stout. Den var perfekt. Bragte lige nøjagtig en svedperle eller to frem på panden, uden at den overdøvede de næste smagsprøver.
Videre gik turen til Frankrig, der nok er mest kendte for deres Bier de Garde, bondegårdsbryggerierne tæt ved den belgiske grænse.
Også her blev vore smagsløg udfordret. Page 24 Bière de Rhubarbe fra Brasserie St. Germain var såmen brygget på rabarber. 5,9%. Den var slet ikke så slem som græskar øllen.
Til gengæld ramte den næste Etoile du Nord – Bière blonde houblonnée på 5,5%, plet. En rigtig god humlesmag.
Så var det skotternes tur til at imponere. Vi smagte en traditionel skotsk ale, der dog var brygget med whiskey. 1488 som den hed, var efter sigende den første øl, der blev brygget på whiskey fade. Når fadene har været brugt, bliver de vasket i Tullibardine whiskey. 1488 holdt 7% og havde en flot balance med whiskey smagen.
Italien er ved at komme rigtigt godt med når det gælder mikrobryggerier. Der er nu 350 af slagsen i Italien. Desværre er italiensk øl ikke særligt kendt i Danmark. Vi smagte Chimera, som er en strong ale på 8% brygget bl.a. på hvide multebær.
Smagningen sluttede i Holland, hvor vi smagte Hillegomse Hangkous på 8,5%. Et godt og flot punktum på en god og underholdende aften, med Torben Matthews som turistfører udi godt europæisk øl.
Spisesedlen sluttede med: Velbekomme – og husk, det går til et godt formål: Dit eget legemes sundhed.
Vi havde besøg af både den skrivende og fotograferende presse, hvor vi næste dag ryddede forsiden af Fredericia Dagblad med overskriften: Fredericia er lige til øllet samt et to-siders indlæg med overskriften: Humlens fanklub bobler og gærer.