Årsmøde 2022
Formand Robert bød velkommen til de mange medlemmer, der havde truffet det fornuftige valg, at tilbringe en torsdag i Fredericia Ølentusiaster og det gode øls tegn.
Som noget nyt i år (takket være lokalafdelingens sunde økonomi), stod to fadøls-haner klar til fri afbenyttelse.
- punkt på dagsordenen var valg af dirigent og igen i år accepterede Bent opfordringen. Bent konstaterede, at Årsmødet var rettidigt og dermed lovligt varslet med et nyhedsbrev tilbage i juli måned og styrede derefter med vanlig kyndig hånd slagets gang.
- punkt: Var formandens beretning hvor Robert startede ud med en kort medlemsstatus og interessante facts. Pr. 13. oktober 2022 er vi 262 medlemmer. Siden Øllets Dag har vi fået 9 nye medlemmer. Nye medlemmer blev bedt rejse sig og blev budt velkommen til lyden af klapsalver. Mht. interessante facts, er Fredericia med hele 28% kvindelige medlemmer (73 i alt) igen i år den lokalafdelingen, der har uofficiel Danmarks rekord i antal kvindelige medlemmer. Foreningens ældste medlem er 81 år og yngste medlem er 1 år gammel. I bedes derfor venligst tjekke jeres data på hjemmesiden og evt. rette fødselsår. Vi er også den lokalafdeling, hvis vej har allerflest medlemmer - 10 medlemmer bor på Krügersvej.
Endelig kunne Robert fortælle, at Fredericia Ølentusiasters hjemmeside er den mest besøgte af alle lokalafdelingers.
Robert gav derefter ordet videre til de øvrige 6 bestyrelsesmedlemmer, som på skift fortalte kort om det forgange års arrangementer.
Af highlights kan nævnes:
- Sidste Årsmødes festlige indslag ”Øl og Mord” ved Peter og Karsten, hvor spektakulære drabssager blev præsenteret, krydret med godt øl og røverhistorier om øllets historie.
- Maj måneds ”Beer Battle”, hvor Jørgen Pølsemager og Henrik Feldthaus duellerede i alletiders ”øl-boksekamp” med to halvleje. Det endte faktisk uafgjort, men da der skulle findes en vinder blev det bestemt, at den med samlet flest stemmer vandt, så Henrik løb med sejren.
- September måneds ”Øllets Dag”, hvor Merian rettede en stor tak til de frivillige hjælpere. For uden jer, ingen Øllets Dag i Fredericia.
- September måneds ”Beer, Butts og Burlesque”, hvor Teater Malstrøms forestilling og en øl smagning undervejs gik op i en højere enhed.
punkt på dagsordenen var aflæggelse af regnskab. Bent kunne fortælle, at regnskabet havde et lille underskud på 62 kr. som forventet.
Punkt 4 - 8 handlede om lokalbestyrelsen. Vedr. valg af lokalafdelingsformand accepterede Robert genvalg og blev valgt. Vedr. valg af lokalafdelingsnæstformand accepterede Merian genvalg og blev valgt. Vedr. valg af lokalafdelingskasserer accepterede Bent genvalg og blev valgt. De øvrige bestyrelsesmedlemmer Linda, Niels, Hans og Tex accepterede også genvalg og blev valgt.
Vedr. valg af revisor og suppleant ønskede både Karsten og Søren at fortsætte som hhv. bilagskontrollant og bilagskontrollant suppleant.
Således fortsætter bestyrelsen uændret og alle fik bekræftende klapsalver fra en samlet sal.
Vedr. punkt 8 var der bred enighed om, at bestyrelsen med sine nuværende 7 medlemmer har en passende størrelse.
Vedr. punkt 9 indkomne forslag, kunne Robert konstatere, at dem var der ikke kommet nogen af.
Vedr. punkt 10, indstilling af Årets Bryggeri 2022, så indstiller Fredericia Ølentusiaster bryggeriet ”To Øl” med følgende begrundelse: ”De mestrer alle stilarter og det er en fornøjelse at smage deres øl”
Herefter var tiden kommet til punkt 11: Eventuelt, hvor Robert på vegne af lokalbestyrelsen uddelte følgende diplomer:
- a) Årets håndbryggede øl på Lille Øllets Dag:
Depotgården - DeVledern (Westvleteren 12 klon) - b) Årets øl på Øllets Dag i Fredericia:
Depotgården – DeVledern
(2. pladsen Seniorbryggerne / Købmagergades Skole, 3. pladsen Pink Stribe Brewing) - c) Årets Udskænkningssted ifm. årets Pub Crawl:
Bræddehytten (kunne desværre ikke selv deltage og modtage prisen pga. sygdom)
Efterfølgende valgte en enig lokalbestyrelse, at udnævne Erling Juhl til nyt æresmedlem af Danske Ølentusiaster Fredericia. Dette bl.a. pga. Erlings store indsats ved Øllets Dag igennem mange år. Allerede nu har Erling entreret med 34 bryggerier til Øllets Dag 2023. I øjeblikket er vi samlet oppe på 46 bryggerier, hvor 12 selv deltager.
Dermed var den officielle del af Årsmødet afsluttet. Efter en kort pause var turen kommet til en dejlig øl smagning ved Fanø Bryghus, der var mødt talstærk op med hele to foredragsholdere nemlig Jesper og Niels - begge med fødderne solidt plantet i den jyske muld. Oprindeligt var smagningen på 4 øl, men bestyrelsen valgte at udvide den til 5, hvorefter Fanø Bryghus på egen foranledning valgte at tage en 6 øl med.
Jesper og Niels startede ud med at fortælle om Fanø Bryghus' korte, men omskiftelige historie. Oprindeligt startet i 2006 på Fanø gamle elværk, men gik nedenom og hjem allerede i 2008 (lillejuleaften). I 2009 besluttede man sig for at starte igen, hvor Nørrebro Bryghus købte anlægget og navnet. Nørrebro sælger det igen i 2019 hvor en Fannik og en Esbjerggenser, 2 lokale finansmænd, gik sammen og købte det. Bryggeriets lille bar er nu udstyret med 17 haner (tidligere 10). Med udvidelsen i 2020 er der kapacitet til at brygge ca. 325.000 liter om året. Alt Fanø Bryghus’ øl bliver brygget på øen.
Smagningens 6 øl:
1) Vesterland 5,7 % NEIPA, Collab m. Gamma Brewing (2. gang) 2. humletyper: Citra & Galaxy (Australsk humle), dejlig rund og blød og med meget citrus. Vesterland-festivalen: er med maks. 5.000 deltagere, økologisk mad og øl, 3 scener, nogle upcoming kunstnere, øllet er brygget til Fanø Vesterland - festivalen,
2) 1741 7,4% - Bière de Garde, lidt en glemt øl stil.
En Farmhouse ale type dvs. belgisk / nordfransk øl, Farmhouse dækker Saison og Bière de Garde, tilsat hybenskaller og citrongræs, humlet og sød balanceret.
I 1709 forsøgte Fannikerne at købe sig fri for 5.500 rigsdaler. I 1741 spærrede konerne andre potentielle købere inde. Mændene bestak auktionarius til at starte 1 time tidligere, hvor det lykkedes dem, at købe Fanø for 8.000 rigsdalere.
3) Dagmar of Bohemia 7,8% Imp. Pilsner (imperial = øllet er en smule stærkere end det plejer at være). Kun 1 humle Saaz, sødere og mere fyldig i kroppen (oprindelig 9,2%). Opkaldt efter Dronning Dagmar af Bøhmen gift med Valdemar Sejr.
4) Smoked Vade(hav) 6,8 % Røget Brown Ale.
Fanø Bryghus’ svar på en moderat røgøl. Røgmalt = malt, der er blevet røget. (1 af 3 variationer - Imperial Vadehav på 9,5 Vadehav + mælkehat).
Fanø Bryghus har 25-30 øl i det faste sortiment. De 6 er i fast rotation + juleøl & påskebryg samt Special-bryg, der er blevet en fast bestanddel.
5) Full Danish Breakfast 5,5 % Oat Meal Stout.
En øl, der er let at gå til (bælleøl). Brygget af brygger Jonas / næsten ved at færdiggøre sin uddannelse. Øllet var tæt på ikke at blive godkendt! Den oprindelige etiket var (kraftig) inspireret af Royal Copenhagen. De havde 1 måned til at få den solgt.
6) Gorm The Old 10,1 % Imperial Chocolate Vanilla Stout.
Det er sort, det er sødt, det er tungt – dessertøl.
I forbindelse med årsmødet, vil lokalbestyrelsen gerne takke følgende:
Tak til Fredericia Brewpub for jeres velvilje til igen at afholde vores årsmøde for lukkede døre.
En sidste, men bestemt ikke ubetydelig, tak til alle jer medlemmer der mødte så talstærkt op.