Tilbageblik

Læs om alle de spændende arrangementer lokalafdelingen har afholdt igennem årene i vort store arkiv nedenfor.

Dagens gæst var Antoni Aagaard Madsen, der med lang erfaring som brygmester for bl.a Thisted, Nibe og Viborg bryghuse præsenterede øl fra disse bryggerier, samt øl, han gerne ville have brygget. Dette spændende emne havde i dag lokket 33 medlemmer, herunder et par gæster og 3 der var med for første gang, til huse.

 


Lokalafdelingens nye formand, Preben Knudsen, var glad for det store fremmøde, men ønskede, at endnu flere kommer til fremtidige arrangementer. Vi har nemlig ret mange medlemmer, vi sjældent ser til vore arrangementer. Derfor opfordrede han alle til at udbrede kendskabet til vores arrangementer, som der kommer en del af i år.

Antoni indledte med, at han faktisk var et af disse ’sovende’ medlemmer af DØE, der ikke havde deltaget i vore arrangementer - bort set fra når han selv stod for en smagning. Redaktionen kan kun ønske ham og alle andre velkomne til vore medlemsmøder i fremtiden.

 

Antoni kom på vanlig hyggelig, vidende og tilpas ølnørdet vis vidt omkring i smagningen. Her er det opsamlet i nogle af emnerne, han kom omkring og til sidst en liste af de øl, vi smagte.

 

Om Antoni: Han er nu igen brygger på Nibe Bryghus, hvor han i sin tid startede som brygger. Bl.a. var han med til at starte bryggeriet. I mellemtiden har han været 9 år ved Thisted bryghus. I 2021 sagde han op for at blive konsulent, men endte med at blive brygmester hos Viborg Bryghus, da de akut manglede en brygger. Pt. er Antoni stadig tilknyttet Viborg Bryghus. Derudover hjælper han Halkær Kro med at komme i gang med ølbrygning.

Nibe Bryghus: Brygger venlige øl og sødligt øl - faktisk også stadig mange af dem Antoni i sin tid stod fadder til. Nibe bryggede også for andre, såsom Syndikatet; Bies og Egholm. Nibe har samarbejdet med andre bryggerier i forbindelse med deres opstart. Det gælder fx Hornbeer og Ebeltoft Gårdbryggerier.
Nibe Bryghus planlægger at brygge en jubilæumsøl til dette års Nibe Festival. Det bliver en fugtig og humlet øl, der kun vil kunne fås på fad til festivalen. Den kommer ikke på flaske, da en IPA ikke kan holde sig særlig længe.

 


Viborg Bryghus: Antoni var efter afskeden med Thisted brygmester i 3 år på Viborg Bryghus. Her skulle han bl.a. hjælpe med at etablere et nyt bryggeri. Bryggeriet er indkøbt fra Kina for 1.5 år siden, men af mange grunde er det endnu ikke installeret: Bl.a. har der været udfordringer med at finde et egnet sted til bryggeriet.
Det ser dog ud til, at det ender midt i Viborg på et tidspunkt. Et perfekt sted i betragtning af den store lokale opbakning, der er i lokalsamfundet til bryggeriet.

 


Halkær Kro: Antoni hjælper med Halkær Kro i deres bestræbelser på at få etableret eget bryggeri, så de på sigt kan servere eget øl på kroen. Dvs. hjælp med indkøb af lille bryganlæg samt at finde frivillige, der kan indgå i bryggelauget.

 


Thisted Bryghus: Det gamle bryggeri på Thisted var fra 50’erne og bestod af meget jern modsat det nye bryggeri, der er af aluminium. Sort jern har således sat sit præg på Limfjordsporteren gennem årene. Derfor var det ikke helt overraskende, at den første Limfjordsporter på det nye bryggeri var en tynd kop te. Heldigvis havde man brygget en del Limfjordsportere, inden det gamle blev nedlagt. Dette kunne man spæde i det nye  bryg indtil den ’rette’ Limfjordsporter kunne brygges på det nye anlæg. For at ramme dette har man været nødt til at ændre gærtypen i forhold til den oprindelige Limfjordsporter opskrift.
Lavalkoholisk øl: Antoni synes lavalkoholiske øl er noget af det sværeste at brygge, men han oplever at alle bryggerier lige nu gerne vil have disse øl i deres portefølje. Noget af det, der gør dem svære at brygge er, at der ikke er meget malt at gøre godt med. Derfor kompenseres bl.a. med  tørhumling, og der begynder også at komme bedre gærstammer til disse øl.
Belgiske øl: Antoni har en forkærlighed for belgiske øl, hvilket også prægede hans tid på Thisted Bryghus. Man har bare et særligt forhold til og stor respekt for øl i Belgien. Her oplever man derfor ofte, at øl tilvælges frem for vin, og man sikrer at dem, der serverer, også er uddannet i øl.


Kvaliteten af øl fra danske mikrobryggerier: Antoni havde en lille indrømmelse om kvaliteten af de første øl, der strømmede ud fra nogle af de danske mikrobryggerier i begyndelsen. Den var måske ikke så god som den burde være. Men forbrugerne købte det. Undtagelser herfra er bl.a. Ebeltoft Gårdbryggeri og Fanø Bryghus.
Disse har fra start brygget øl af god kvalitet, godt hjulpet på vej af den amerikanske brygger, Shaun Hill. Han trak nemlig på erfaringer fra opstart af amerikanske mikrobryggerier fra 70erne og fremefter.

 


Vi smagte disse herlige øl:


1. Vandestreek, Playground, 0.5%, IPA: En lavalkohol øl, som Antoni stødte på til en kongres i 2018. På det tidspunkt var vi ikke særlig langt i brygning af lavalkoholiske øl i Danmark. Men de hollandske brødre, Vandestreek, havde været i gang et godt stykke tid og netop denne øl har været med til at gøre dette mikrobryggeri til en stor succes, således de nu er på størrelse med Thisted Bryghus.

 


2. Saison Dupont, Brasseri Dupont, 6.5%: Belgisk saison, også kaldet gårdøl eller farm house, der er brygget siden 1840’erne i det sydlige Belgien. En øl Antoni gerne selv ville have brygget. Saisonøl blev oprindeligt brygget om efteråret og derefter lagret hen over vinteren. Det er nu sin egen øltype. I denne øl er der kun bitterhumle. Det er gæren, der giver krydderiet. Saisongær kan fx give noter af sort peber og nellike. Denne øl er rigtig god til mad. Fx til hvide asparges.

 


3. Piraten, Nibe Bryghus, Amber Ale, 6.0%: En ny øl fra Nibe. Mørk ale med smag af nødder, rom og svesker. Nøddesmagen kommer fra valnøddeekstrakt, der er tilsat efter gæringen.


4. Påske IPA, Ebeltoft Gårdbryggeri, 6.3%: Antoni synes det er svært at brygge IPA’er, men det er Ebeltoft Gårdbryggeri gode til.

 


5. Påskebock, Viborg Bryghus, 7.5%: En dejlig dobbelbock. Bock er en øltype, Antoni specielt godt kan lide og derfor har brygget alle steder, han har været. Denne påskebryg vinder ofte priser, og som denne artikels forfatter mener Antoni, at bock er den ’rigtige’ påskebryg. Det er i hvert fald den
oprindelige påskebryg.

 


6. Limfjordsporter, Thisted Bryghus, årgang 2018,7.9%: Den ikoniske øl fra Thisted. Alderen har gjort øllen mere afrundet og viser, at dette er en øl, der egner sig til lagring. Denne Limfjorsporter er brygget ud fra Klemmensens oprindelige opskrift.


7. Kroneridderen, Viborg Bryghus, 12%: En dejlig belgisk quadrupel, brygget i samarbejde med Carsten Berthelsen.

 


8. Red Wedding, Fanø Bryghus, 13.5%: Imperial Stout, som har ligget på rødvinsfade i 2 år. Endnu en øl Antoni gerne ville have brygget. I det hele taget har Antoni stor respekt for det Fanø Bryghus leverer.

Efter at den nyvalgte formand, Preben Knudsen, havde holdt sin ”tiltrædelsestale” gik vi i gang
med 2024’s første arrangement.


Konceptet var, at hvert bestyrelsesmedlem havde valgt en øl af den type, som vedkommende
har blandt sine yndlingsøltyper. De fleste øl blev præsenteret af det bestyrelsesmedlem, som
havde valgt dem, men enkelte bestyrelsesmedlemmer kunne ikke selv være til stede, og så
var en anden stand-in for vedkommende.

Smagningen omfattede disse øl:

 

1.
Det Lille Bryggeri: DØE 25 års jubilæumsbryg, som er en Belgisk Dubbel 7,2%.
Vi lagde ud med en øl uden for dagens emne. Det var en, vi havde ’på lager’ i forvejen, og så
kunne vi da lige starte med den.
Preben K. fortalte, at dubbelen har været kendt og elsket i mange år. Vi fik også historien om
navnene på de kendte belgiske øltyper:

● Almindelig: en tønde malt
● Dubbel: to tønder malt
● Trippel: tre tønder malt
● Quadruppel: fire tønder malt

Eller med andre ord: mere og mere af det gode!

2.
Schneider Weisse: Aventinus, som er en Weizen-Doppelbock på 8,2%.
Johnny fortalte, at denne øl har været en af hans favoritter i ca. 20 år – og stadig er det.
Denne øl er brygget første gang i 1907, og er dermed verdens første hvede-dobbeltbock.
Navnet har den fået efter en bayersk historiker, Johannes Aventinus, og etikettens lilla farve
skulle efter sigende være valgt for at drille den katolske biskop.
Øllen har mange smagsnoter som fx rosin, blomme, banan og lakrids.

3.
Humleland: Hallo Weekend, som er en hazy IPA/NEIPA på 5,4%.
Johnny fortsatte præsentationen (denne gang på vegne af Preben A.), og det var af en frugtig,
diset IPA; også kaldet NEIPA efter stilartens oprindelse i det nordøstlige USA. Denne 2023-
version fra Humleland-bryggeriet på havnen i Aarhus er brygget med humleklassikeren Mosaic,
og efterfølgende tørhumlet med Citra, Sabro og (mere) Mosaic.

4.
Humleland: KaKaoBønnen, som er en Imperial Havrestout på 7,6%.
Denne øl blev præsenteret af Preben K., som er bestyrelsens fremmeste Humleland-ekspert
med stort kendskab til bryggeriet og personerne bag. Vi hørte bl.a. om bryggeriets valg af
danske ølnavne og om kælenavnet ’Humlelænderne’.
KaKaoBønnen er en god winterwarmer fyldt med mange ingredienser.

5.
Holbæk Bryghus: Cacao Bock, som er en kakao dobbeltbock på 8,0%.
Erik præsenterede denne voldsomt mørkebrune basse med et højt og cremet lysebrunt skum
på toppen. Som navnet antyder, er der brugt masser af chokolademalt, men også ægte
honduranske cacaobønner.
Eller som Erik afsluttede sin præsentation: ’En øl til dig som ved, at chokolade ikke blot er
noget, man spiser!’

6.
ÅBEN: Big Bang Barley Wine 2022, der (som det fremgår af navnet) er en Barley Wine med
9,3%.
Denne øl blev præsenteret af Flemming, som har Barley Wine som en af sine favoritter. Vi fik
også en kort udgave af bryggeriets historie, hvor det på en meget kort årrække er lykkedes at
vækste fra et lille hobbybryggeri på den fædrene gård til nu et stort, moderne bryggeri i
Kødbyen i København. Udover selve bryggeriet har ÅBEN også bar og restaurant i København,
taproom/ølbar i Aarhus, ølbar i Roskilde og bar i Københavns Lufthavn.
Den aktuelle øl (2022) er første nummer i en række med en ny Barley Wine hvert år
(2023’eren er også frigivet). På den måde kan man jo blive (bonde)fanget til at lave en hel
samling.

7.
Stigbergets Bryggeri: Vanilje Stout, som er en Imperial Pastry Stout på 12,5%.
Ivan indledte præsentationen af denne øl med at fortælle om en tur til Sverige i
firmasammenhæng. Her havde man besøgt et lokalt Systembolag i Göteborg, hvor han (og
kollegaerne) var fuldstændigt solgt over udvalget og personalets viden. Eller som Ivan
formulerede det : ”Man bliver helt salig!”.
Bryggeriet er lokalt forankret, og efter starten i 2012 slog det internationalt igennem i 2016.
P.t. har bryggeriet ikke mindre end ca. 80 forskellige øl i sortimentet.

8.
Brauerei Schloss Eggenberg: Samichlaus Classic, som er en mørk ale på 14,5%.
Ivan fortsatte præsentationen (på vegne af Anne) med en øl med en varm, fyldig og cremet
smag. Bryggeriet ligger i Østrig, som jo er et land, vi normalt ikke forbinder med mange gode
og kendte øl. Schloss Eggenberg brygger mest almindelige lyse øltyper, men deres mørke
Samichlaus er et kendt navn. Den brygges kun en gang om året – på datoen 6/12 – og så
lagrer den i 10 måneder, inden den kommer til salg. Den har mange forskellige smagsnoter.

Og på den måde fik vi så 2024 skudt i gang i vores hyggelige lille forening. Og at dømme efter
stemningen var det til alles tilfredshed!

 

Referat af Ekstraordinært Årsmøde i DØE Aalborg den 13. januar 2024.

 

22 deltagere

 

Lokalnæstformand Ivan Nørgaard (IN) bød velkommen.

 

1. Valg af dirigent.

Bestyrelsen foreslog Per Støve (PS) som dirigent. PS blev valgt. PS konstaterede, at det
ekstraordinære årsmøde er indkaldt med fornødent varsel og ad de rigtige ’kanaler’, og
mødet er således beslutningsdygtigt.

 

2. Valg af referent.
Da ingen andre tilbød sig, blev Flemming Højsgaard valgt som referent.

 

3. Valg af formand.
Der blev spurgt i forsamlingen efter en formandskandidat, men ingen ønskede at opstille.
Derefter foreslog bestyrelsen Preben Knudsen som kandidat, og Preben blev valgt.

 

4. Valg af antal menige bestyrelsesmedlemmer og valg af personer til disse.
Følgende blev valgt som menige bestyrelsesmedlemmer:
- Anne Kettunen (AK)
- Preben Adriansen (PA)
- Erik Westergreen (EW)
- Johnny Wahl Jensen (JWJ)

 

5. Eventuelt.
Der var ikke noget til Evt.


PS takkede for ”god ro og orden” og lukkede dermed det ekstraordinære årsmøde.

Tilbageblik af Anne Kettunen

Vi har i flere år, som næstformand Ivan Nørgård indledte med at nævne, forsøgt at få et arrangement med Bad Seed Brewing stablet på benene. Denne eftermiddag var det endelig lykkedes at få Fredrik Hector Schmidt med praktikant, Jakob, til at stille op med en god håndfuld øl samt gode historier om dem og om bryggeriet og Fredriks virke som brygger.

Fredrik indledte med at takke for lokalafdeling Aalborgs, samt andre lokalafdelingers, indstilling af Bad Seed Brewing som kandidat til Årets Bryggeri 2023.  

Smagningen indledtes med lagerøl. Lagerøl har nemlig en stor plads i Fredriks hjerte. Det startede en gang han på Dunkbar i Odense smagte en fremragende tjekkisk øl. Inden da havde hans favoritter været de mørke øl, såsom stout. Men her var en øjenåbner, idet det var en fyldig og kompleks øl, som samtidig ”glider let ned og giver lyst til mere”. 

Da Bad Seed Brewing åbnede et par år senere, var det derfor naturligt at starte med en pilsner, der selvfølgelig hed Debut Pilsner, som blev brygget for Wildebeest restauranten. 1. batch var for stærk og for bitter. I 2. batch blev opskriften derfor ændret lidt, og øllen fik et nyt navn: Neu Pilsner. Neu fordi den var ny, og fordi den var tyskinspireret. Neu Pilsner var netop den første øl, vi smagte. Der er tale om en nyfortolkning af pilsner, men med udgangspunkt i en traditionel pilsner. Dvs. ikke tilsat diverse, såsom hyldeblomst eller frugt. Det skulle være back to basics. Og det var en dejlig let drikkelig pilsner!

Neu Pilsner, facts: BBB’s klassiske tyskinspirerede pilsner – bryggeriet stolthed. En frisk, tør og bitter pilsner i nordtysk stil med forrygende humlede noter af nyslået græs, citrus og en sart og delikat maltkarakter. Humlet med Hallertau Mittelfrüh og Tettnang 

Fredrik startede med at brygge IPA i sin tid hos Ølsnedkeren, så han er skolet i humlet øl. BBB er netop kendetegnet ved humlet øl, dvs. tørhed og bitterhed.

For at sætte fokus på lagerøllet har BBB startet projektet, Braufrisch. Det går ud på, at menigmand skal have mulighed for at smage den helt friske pilsner. Det sker ved, at en række barer modtager den friskbryggede øl én gang i kvartalet: Frisk tappet om mandagen og release om onsdagen i samme uge. Basement Beer Bar i Aalborg er bl.a. med i det. Projektet udvikler sig hele tiden.

Vi smagte herefter endnu en lagerøl, Gold. Fredrik fortalte, at når man brygger simple og lette øl, er det svært at skjule fejl. Derfor er brygning af lagerøl en rigtig god måde at lære basisbrygning på. Dette var endnu en grund til, at pilsner var den første øl fra BBB.

Gold er BBB’s første bud på en juleøl. Det er dog ikke en rigtig juleøl i traditionel forstand. Den kan også drikkes resten af året, men Fredrik synes, den giver god modspil til den fede julemad. Opskriften justeres lidt hver gang. 

Gold, fact: Gold er en bitter, frisk og humlet gylden lager, brygget til feriens sæson med de fineste tyske ingredienser. Græsagtig, citrusagtig humle, god brødagtig maltkrop med lette honningnoter og en solid bitterhed. Passer til den klassiske danske julefrokost.

Næste øl var ikke en del af programmet, men en blindsmagningskonkurrence. Den skulle sætte fokus på, at BBB leger med stilarterne. Vi skulle svare på de tre spørgsmål:

  1. Hvilken øltype tror vi det er.
  2. Hvad kendetegner denne øltype
  3. Hvilke ikke-traditionelle smagsnoter er der i denne øl.

Der var flere gæt på øltypen, fx IPA og Saison, men flere pegede på det rigtige: En hvedeøl. Helt præcist en Witbier kaldet Lobotomy. Den utraditionelle smag kom fra limeskal, mens det traditionelle indhold var appelsinskal og koriander. En dejlig easy-drinking øl, tørhumlet med citrahumle.

Den er et eksempel på, at BBB ofte brygger ”øl på trods”. Dvs. tager en øltype, bryggerne ikke er så vilde med, og gør dem mere drikkelige. I dette tilfælde ved fx at tilsætte appelsinskal for at booste friskheden.

Næste øl på programmet var The Phantastic Christmas Unicorn, en jule IPA, hvor humlen er suppleret af brugen af pulveriserede drueskaller. Dette giver friske frugtnoter i øllen.

The Phantastic Christmas Unicorn, facts:  Dette års julebryg fra BBB. En NEIPA brygget med det eksperimenterende product “phantasm”, som er pulveriserede drueskaller. De har et højt indhold af thiol, hvilket gennem bryggeprocessen kan udløse frugtige aromaer, som de kendes fra humle – altså komplimentere humlearoma og smag. Her er det resulteret i en juicy IPA med noter af fersken, passionsfrugt, mango og hvide druer. Humlet med simcoe, citra, mosaic og nelson sauvin.

Den flotte etikette gav anledning til en snak om BBB’s grafiske udtryk og om grafikeren, Theis Bruun Thomsen alias lortsker. BBB har ikke som mange andre bryggerier et let genkendeligt grafisk udtryk. Man behøver ikke kunne se, at det er BBB, der har brygget øllen, men etiketten skal vække nysgerrigheden og skabe opmærksomhed om øllen. Derfor er der ingen generel rød tråd på tværs af BBB’s øl, men der er fx inden for de tysk inspirerede og IPA’erne, så man kan kende øltyperne. 

På spørgsmålet om, hvor navnet Bad Seed kommer fra, fortalte den musikpassionerede Fredrik, at det er en reference til Nick Caves band Bad Seed. 

Herefter smagte vi Slice of Sunshine. Igen en øl, hvor BBB nytænker en øltype og giver den et twist. Den er inspireret af øl fra Slice Brewing (Californisk bryggeri), hvis øl Fredrik er faldet for. Her brygges nemlig tørre west coast IPA’er tilsat frugtige kendetegn ved brug af teknikker fra New England IPA’er. Fredrik synes, det er en perfekt kombination mellem traditionelt og nutidigt, der peger ud i fremtiden. Navnet på øllen er en hyldest til dette bryggeri, og tilsætningen af frugt leder tankerne hen på sol og sommer, deraf Sunshine.

Mens vi nød denne øl, kom vi bl.a. omkring tørhumling, som ifølge Frederik bliver mere og mere ekstrem. Nu bruger man en faktor 10 mere humle end for 10-15 år siden. Det giver rigtig meget humlesnask på bunden af brygget og dermed mindre udbytte. Der arbejdes på at få et større udbytte heraf, fx gennem brug af centrifuger.

Slice of Sunshine, facts:  en "Modern  West Coast IPA”, hvor BBB kombinerer klassiske varemærker fra den amerikanske West Coast IPA – klar, bitter og sprød – med moderne humle tekniker med fokus på aroma og smag, som kendes fra de moderne New England IPAer. Slice of Sunshine er frisk, bitter med noter af grapefrugt, hvide druer og stikkelsbær. Humlet med nelson sauvin, citra og mosaic. 

Næstsidste øl var BBB’s klassiker, Good Morning Vietnam, som er BBB’s længst eksisterende øl i produktion. Fredrik bryggede den første gang hos Ølsnedkeren i 2016. Den er inspireret af vietnamesisk iskaffe og smager herligt af kaffe og chokolade. Den er det nærmeste, BBB kommer på en signaturøl.  

Good Morning Vietnam, fact: BBB’s populære milk stout, brygget med vietnamesisk kaffe og laktose. Øllet har kraftige noter af friskbrygget kaffe, vanilje og chokolade. 

Dagens finale øl, BA King Ink, er endnu ikke i handlen, men den var virkelig en finale værdig. Begynd allerede nu at glæde jer, til den bliver releaset den 9. december på BBB. Der er tale om en imperial stout, som har ligget på bourbon-fade i 17 måneder, hvorefter den er karboneret.

Princippet har været at fylde øllen på fade, der var så friske som muligt, så vekselvirkningen mellem træ og øl bliver størst muligt. Ydermere bliver øllen nænsomt oxideret undervejs, fordi tønderne ikke er helt tætte. Det giver en afrundet smagsoplevelse.

BA King Ink 2023, facts: BBB vil med denne Imperial Stout udfordre grænserne for deres brygsystem. Herefter er den lagret 17 måneder i friske Heaven Hill Bourbon tønder, hvilket udvider øllens kompleksitet. Tøndelagringen har tilføjet komplekse noter af bourbon, kokosnød og forkullet egetræ, der lagres ovenpå øllets smagsprofil af mørk chokolade, mørke frugter og lakrids.

Dagens smagning bekræftede til overflod denne artikels forfatter i, at vi gjorde ret i at indstille Bad Seed Brewing, som kandidat til Årets Bryggeri 2023! 

Tilbageblik af Ivan Nørgård

Lad det være sagt med det samme - det var en fremragende smagning og eftermiddag sammen med Grauballe Bryghus. Det var direktør Thomas Kanstrup Christensen, som ledte os igennem de 8 øl, der alle har høj kvalitet. Desværre var der kun 29 medlemmer, der deltog, hvilket er alt for lidt til sådan et arrangement med ét af de første mikrobryggerier herhjemme. Men alle blev underholdt, og der var ikke mangel på smagsprøver. Var man ikke i godt humør efter smagningen, så vil jeg påstå, at det var ens egen skyld.

Thomas er en glimrende fortæller, og smagningen blev krydret med historier og anekdoter om Grauballe Bryghus fra start og frem til idag. Bryggeriet grundlagdes i 2002 af William Frank og Else Birk, og de var det 7. første mikrobryggeri i Danmark. De bryggede deres øl ikke langt fra det sted, hvor Grauballemanden blev fundet, men i dag er de flyttet ind i større lokaler i Silkeborg. I 2021 købte de navnet Silkeborg Bryghus (det gamle Neptun Bryghus). De fandt nogle opskrifter på gamle bryg, som de i dag sælger under navnet Silkeborg Bryghus.

De har et bredt udvalg af øl, som er delt op i forskellige serier, og det seneste skud på stammen er deres G-Kraft Studio, hvor de brygger mere eksperimenterende eller moderne specialøl, som de selv kalder det. Kuriosummet ved G-Graft Studio serien er, at det er bygget op som et fiktivt filmselskab med kærlighed til både film og øl. Der skabes et univers ved hjælp af kunstig intelligens med inspiration fra klassiske filmperler. Etiketterne bærer tydeligt præg af den historie, der er skabt, og på deres hjemmeside, kan man se en lille film om det. Der er pt. 2 øl i serien, som om kort tid udvides med 2 øl mere. Indtil videre er der planlagt 6 øl i denne serie.  Det er en grafiker med navnet Kim, som har været med til at skabe etiketter og filmene, og han er fra Hjørring, så endnu engang har en nordjyde en finger med i spillet på den danske ølscene.

Flemming Nielsen har været deres faste brygger i mange år, og i øjeblikket har de også fornøjelsen af, at nordjyske René Sørensen hjælper med brygningen.

Og hvad smagte vi så:

  1. Mor brygger øllet - Berliner Weisse på 3,5 %. En frisk og let syrlig med tydelig smag af skovbær. Fra G-Kraft Studio serien
  2. Røde Kristian - Red Irish Ale på 5,6%.Økologisk. En øl med klar maltprofil fra karamelmaltene og én af de bedst sælgende øl.
  3. Sort Sol - Mild porter på 6,5%. Økologisk. Opskriften er lavet af William Frank og den navnkundige Peter Klemmensen. Det er en let drikkelig porter og brygget med citra humle.
  4. Sidste omgang på Space Bar - Hazy IPA på 6,5%. God friskhed og bitterhed og fyldig smag. Det er fra G-Kraft Studio serien.
  5. Honeygold - Honning øl på 7%. Der er anvendt Leatherwood honning fra Tasmanien, der giver den en karakteristisk og kraftig smag af honning. Øllen hører under deres serie af signaturøl, og vandt konkurrencen på ølfestivalen som den bedste øl og blev leveret øl til kronprinsparrets bryllup i 2004.
  6. Peters Jul -  Strong Ale på 7%. Fantastisk juleøl, hvor der ikke er tilsat jule ingredienser. Økologisk og med fyldig smag.
  7. Dark Christmas - Juleøl på 7,3%. Økologisk med chokolademalt, karamelmalt og stjerneanis og er en dejlig blød øl. Den vandt guld i juleøl konkurrence i 2018.
  8. White Oak - Barley Wine på 13,6%. Den er brygget med Formel 1 gær og skulle have en holdbarhed på 450 år. Den har 6 måneder på tank og med egespåner og yderligere lagret i 6 måneder. Der er klare noter af lakrids. Endnu en fantastisk øl, og den er ikke sprittet, som man ofte oplever med Barley Wines. Man kan kun håbe, at bryggeriet beslutter sig for, at brygge den flere gange og ikke kun denne en gang, hvilket kan blive svært, da det ikke var meningen, det skulle blive til en Barley wine.

Som en ekstra gave fik vi lov til at smage deres Bierbrand Bronze, der er destilleret af Peters Jul. Det er en let lille sag på bare 38%. Den er lagret 8 måneder på romfade. De kommende år vil 1/3 blive tappet fra fadene til en sølv og guld Bierbrand. Smagen delte vandene lidt, men det er jo det dejlige ved smagninger, at man ikke behøver at kunne lide alt.

Referat af Årsmøde i DØE Aalborg, den 4. november 2023.
29 fremmødte til GF
Lokalformand Anne Kettunen (AK) bød velkommen.


1. Bestyrelsen foreslog Per Støve (PS) som dirigent. PS blev valgt PS orienterede om, at Årsmødet
normalt skulle afholdes inden udgangen af oktober. Afdelingen havde dog fået dispensation til at
afholde 4. november.
Årsmødet er indkaldt med fornødent varsel, bekendtgjort i ”Ølentusiasten” og er således
beslutningsdygtig.


2. Som referent foreslog bestyrelsen Claus Münster (CM) CM blev valgt


3. AK aflagde beretning.
Der var ingen spørgsmål eller kommentarer til beretningen, som blev taget til efterretning
Ivan Nørgaard (IN) fik ordet og takkede AK for sit arbejde som Formand siden 2019. IN overbragte 4
graverede ølglas samt forskellige specialøl fra nærområdet.


4. Kasserer Flemming Højsgaard (FH) fremlagde regnskabet, som også var omdelt på bordene.
Det er første gang der bliver brugt et nyt IT system til regnskab og FH gennemgik på meget
pædagogisk vis principperne for opstilling i regnearket. Det ændrede regnskabssystem er en
konsekvens af overgangen fra §13 til §14.
Regnskabet er revideret af revisor Johnny Wahl Jensen uden bemærkninger.
Regnskabet blev godkendt af forsamlingen med applaus.


5. Der var ikke indkommet nogen forslag.


6. AK ønskede ikke genvalg som formand
Der blev spurgt i forsamlingen efter en formandskandidat, men ingen ønskede at opstille. PS
besluttede at flytte punktet til efter punkt 9
PK, Preben Knudsen, bad de enkelte siddende bestyrelsesmedlemmer fortælle, hvor lang tid de
brugte på bestyrelsesarbejdet. Det svingede meget, men ca. 1-2 timer om ugen i snit.
FH ca. 150 timer om året som kasserer


7. FH blev valgt som Kasserer uden modkandidater.


8. IN blev valgt som Næstformand uden modkandidater.


9. Følgende blev valgt som menige bestyrelsesmedlemmer:
- Anne Kettunen
- Preben Knudsen (PK)
- Preben Adriansen (PA)
- Erik Westergreen (EW) (gjorde opmærksom på, at det var hans sidste periode som lokalredaktør)
- Johnny Wahl Jensen (JWJ)
PS spurgte endnu engang ind til, om der kunne findes en Formand blandt den nye bestyrelse. Det
var ikke tilfældet.

Er det ikke muligt at finde en Formand mellem bestyrelsesmedlemmerne, skal der indkaldes til en
ekstraordinær GF, hvor lokalafdeling Aalborg bliver opløst.


10. Der skal vælges ny Revisor, da nuværende revisor JWJ er nyvalgt bestyrelsesmedlem
Bent Gregersen blev valgt som revisor og Steen Hansen som revisorsuppleant.


11. PS beder bestyrelsen overveje prisen for gæstebesøg ifbm. arrangementer.
Gæsteprisen er kun +25,- Dette står ikke i forhold til et medlemskab til 500,- / 750,-
EW orienterede om, at nyheder normalt skulle ligge på forsiden af vores hjemmeside.
Dette er dog ikke tilfældet, nyheder ligger under punktet ”Nyheder”
PS takkede for ”god ro og orden” og lukkede dermed Årsmødet.

Ivan Nørgaard bød velkommen til de 23 forventningsfulde ølentusiaster, der havde fundet vej til Sweet and Sour smagningen, og lovede, at vi skulle have udfordret over smagsløg. 

Smagningen blev styret af Lars Amby fra Klosterbryg og en hjælper, Henrik, fra Ølentusiasterne i Horsens, hvor også Lars er aktiv. Lars har været hos Klosterbryg i 11 år. Hans tilknytning til øllets verden startede dog tidligere, da han gerne ville tjene lidt lommepenge. Han fandt ud af, at vinsalg, som var første tanke, nok ikke var en god ide, fordi dem var der flere af i lokalområdet. Han oplevede, at belgiske øl kunne være svære at få fat i. Derfor tog han kontakt til den belgiske ambassade, der fandt et bryggeri, han kunne importere fra. Hermed var Ambyimport født.

Et af de første bryggerier, han importerede fra, var De Troch, som vi stiftede bekendtskab med under smagningen.

I 2002 blev Lars opsagt, og han valgte i den forbindelse at blive selvstændig sammen med sin far. Da faren blev syg, solgte Lars i 2012 Ambyimport til Klosterbryggeriet, og han fulgte selv med i købet.

Dagens ølsmagning bestod af ni øl. Lars kunne tale længe om hver øl, bryggeriet og svarede med entusiasme på de mange spørgsmål og kommentarer fra deltagerne. Til tider blev dette krydret med en meget livlig individuel snakken i forsamlingen. 

Smagningen bestod af følgende øl:

 

1. Chapeau Fraises, fra De Troch, jordbærlambic, 3.5%

En mild vildtgæret øl tilsat jordbær håndbrygget af De Troch, som er et af de ældste geuzebryggerier. Bryggeriet kan spores tilbage til 1898. Den tilsatte frugt gør det til en sød, letdrikkelig og læskende øl, der kan anvendes som fx aperitif. Ikke-øldrikkere kan lide den, fordi ’den ikke smager af øl’. Lars kunne også anbefale, at man brugte den i jordbærsovs til vaniljeis.

 

2. Oude Geuze Boon fra Boon, Lambic, 7.5%

Lars fortalte, at ægte lambic brygges i Lambech-området i Belgien. Deraf navnet lambic. I dette område er luften velegnet til brygning af vildtgæret øl. En lambic gærer nemlig i åbne kar og gærer ved hjælp af de naturligt forekommende bakterier i luften. For at styre varmen brygges lambic i perioden oktober til april. Om sommeren er det for varmt til, at gæringen kan styres. 

En geuze er et blandingsprodukt af to årgange lambic. I en ’Oude’ er den ene lambic mindst 3 år gammel. Der er meget lang holdbarhed på disse geuzes - over 20 år.

Øllen var syrlig, men ikke overdrevet syrlig.

 

3. Geuze Mariage Parfait fra Boon, Ekstraordinær lambic, 8,0%

Dette var en lidt ældre luksus geuzeudgave, som også havde en god kompleks smag.

Boonbryggeriet ligger også i Lambech og har i generationer været ejet af familien Boon.

Denne geuze er en blanding af en mild lambic med en tre år gammel lambic, og den ligger på kar i 6 måneder. Derefter varmes den op til 25-28 grader for at sætte gang i anden gæring. Den kan også gære videre på flasken.

Fra salen blev spurgt, hvilken mad, der passer til en geuze. Lars mente generelt, at alt mad, hvor hvidvin kan anvendes, også ville være velegnet til at blive ledsaget af en geuze. Og naturligvis er den et must til moule frites.

 

4. Martha Guilty Pleasure fra Martha Brewing, Kirsebær, 8,0%

En brown ale lavet på syrlige kirsebær. En virkelig læskende og letdrikkelig øl, velegnet til desserter og som aperitif. Den blev oprindeligt brygget af Martha bryggeriet, men denne er brygget af Brew Society for at hylde Martha.

Brew Society var oprindeligt et hyggebryggeri, der har udviklet sig til at blive en levevej.  

Afstemning – vildgærede øl

Efter de første afholdt vi en afstemming om de 4 første øl:

  1. Chapeau Fraises: 2 stemmer
  2. Oude Geuze Boon: 5 stemmer
  3. Geuze Mariage Parfait: 6 stemmer
  4. Martha Guilty Pleasure: 10 stemmer

 

I anden halvdel af smagningen smagte vi først og samtidigt to belgisk inspirerede hvedeøl. Det vil bl.a. sige, at de, modsat tyske hvedeøl, er tilsat forskellige smagsingredienser. 

1. Primator Weizen fra Primator, hvede, 4,8%

En tjekkisk hvedeøl med smag af nelliker og banan. Den fik i 2019 en Beer Award.

 

2. Klosterbryg hvede fra Klosterbryggeriet, hvede, 5,2%

En hvedeøl med rigtig meget koriander, måske endda for meget, men det er jo en smagssag.

Under smagningen af disse to øl fortalte Lars om Klosterbryggeriet, som ikke har eget bryggeri, men har fået brygget sine øl på mange forskellige bryggerier. Nu brygges alt dog hos Indslev bryggeri. 20 øre fra hver solgt øl går til Øm kloster, som de har et samarbejde med. Fx brygges nogle øl på humle dyrket på klosteret.

3. Primator IPA fra Primator, IPA, 6,5%

En tjekkisk IPA med 6 forskellige humler, herunder citra og cascade. Det var en forholdsvis mild IPA. 

 

4. Klosterbryg Stout fra Klosterbryggeriet, Stout, 7.0%

Denne stout var faktisk en juleøl, men det blev den bestemt ikke dårligere af. Det var en dejlig stout med bl.a. lakridsrod i. Stout er en øltype, som Lars ikke mener, belgierne kan finde ud af at brygge. Det er noget tyndt sprøjt. Dansk stout er meget bedre og kraftigere. 

5. Gouden Carolus, Cuvée van de Keizer fra Het Anker, Whiskey Infused, 11,5%

Lars mener, at Het Anker er et af verdens bedste bryggerier og oveni dette et af de ældste. Således har øllet flydt fra bryggeriet siden 1369. Denne øl er blevet brygget hvert år siden 1994 på den 24. februar for at fejre Kejser Charles den V på dennes fødselsdag.

Gouden var oprindeligt et prøvebryg ud af mange, men har overlevet som det eneste prøvebryg. I denne udgaver er tilsat whisky.

Lars fortalte, hvordan han fik Het Anker til at brygge påskebryg i sin tid. Den opstod som en blanding mellem den klassiske Carolous og Cuvée Keizer. Den var tænkt til det danske marked, men der opstod efterspørgsel efter den i Finland og USA. 

I 2007 besluttede Het Anker, at Påskebryggen skulle være lys. Men den kunne ikke sælges. Det blev til Keizer Red i stedet. Nu sælges Påskebryggen kun i Danmark.

 

Afstemning 

Efter de sidst 5 øl holdt vi endnu en afstemming:

  1. Primator Weizen: 1 stemme
  2. Klosterbryg hvede: 0 stemmer
  3. Primator IPA: 1 stemme
  4. Klosterbryg Stout: 4 stemmer
  5. Gouden Carolus, Cuvée van de Keizer: 15 stemmer

Hele 47 forventningsfulde deltagere var mødt op til aftenens arrangement, hvor Flemming fra bestyrelsen efter en kort velkomst gav bolden videre til aftenens ølforkæler Jesper fra Fanø Bryghus.

Første øl:  Fanø Forår – Helles Bock – 6,5%

 

Denne øl brygges hvert år til det forestående forår. Man har været i tvivl om, hvorvidt den skal hedde Forårsbryg eller Påskebryg. Valget faldt på Forår, fordi foråret varer længere end påsken, og fordi der så kan sælges mere af denne øl.

 

Fanø Bryghus startede i 2006, hvor det blev indrettet i dele af øens gamle elværk. Bryggeriet gik (som så mange andre) konkurs i 2008, men det blev genrejst allerede i 2009, hvorfra det har kørt siden. I den første halve snes år var Fanø Bryghus ejet af Nørrebro Bryghus, men nu er det 2 lokale forretningsmænd, der har ejerskabet. Bryghuset har løbende taget flere og flere af de tidligere elværkslokaler i brug; senest med en stor udvidelse i 2019.

Aftenens ølforkæler, Jesper, har været ansat i Fanø Bryghus siden den store udvidelse i 2019, og han har mange forskellige roller med både produktion, events og servering. Han har også en uddannelse, så han har ret til at kalde sig Certified Beer Server.

Anden øl:  Single Hop Chinook – Single Hop Pale Ale – 5,5%

 

I modsætning til så mange andre øl, hvor der er flere humletyper i, er der, som navnet antyder, kun en type humle i denne øl, og det er Chinook.

 

Sammen med denne øl fik vi historien om Fanøs nuværende chefbrygger Steve Rold. Steve stammer fra Elkhorn, som er en lokalitet i USA, som danske emigranter grundlagde. Måske har Steves efternavn forbindelse til skoven og bakkerne syd for Aalborg?

Udover Steve er der en engelsk brygger, som kaldes Teddy. Og som tredje og sidste brygger på Fanø Bryghus er der en ægte indfødt fannik, som er oplært på stedet. Han er netop lige nu ved at færdiggøre sin formelle bryggeruddannelse.

Tredje øl:  1741 – Bière de Garde – 7,4%

 

Der er kun meget få danske bryggerier, der har denne øltype i sortimentet. Det er en belgisk øltype, som i sin oprindelse minder en del om den nordfranske Saison (de er begge oprindelige såkaldte Farmhouse Ales). I denne udgave har Fanø tilsat hybenskaller og citrongræs.

 

Navnet 1741 henviser til det årstal, hvor fannikkerne købte sig fri af den danske kongemagt. Vores ølforkæler Jesper gav os med denne historie masser af lærdom – bla. om Den Store Nordiske Krig. Efter at have brugt mange penge på krigen, besluttede den danske konge at sælge Fanø, Mandø og Rømø fra kongeriget. Men salget endte med kun at omfatte Fanø, og måden det foregik på, var der indblandet temmelig meget øl i.

Fjerde øl:  Mango Mussolini – NEIPA – 5,4%

 

En let og frugtig IPA med citrusnoter bla. mango. 

 

Sammen med denne øl fik vi historien om etiketterne til øllene fra Fanø Bryghus. De fleste bliver designet af brygmester Rolds kone Jessica. Ideen til etiketmotivet på netop denne øl fik Jessica, fordi de udenlandske (specielt amerikanske) brygmestre på Fanø ikke var særligt begejstret for præsident Trump. Brygmestrene havde også en ide om at lave en øl, som skulle hedde ’Not for Sale’. Det var den gang, Trump ville købe Grønland, men fik nej til det af Mette Frederiksen.

 

Jesper fortalte også, at Jessica har fået flere både nationale og internationale Awards for sine etiketter og for den øvrige udsmykning på bryghuset.

Femte øl:  Margaret of Denmark – Skotsk Ale – 7,3%

 

Denne øl kan karakteriseres som en tør, kraftig Brown Ale, hvortil man har brugt den kendte humle East Kent Golding.

 

Den kongelige person med navnet Margrethe, som har lagt navn til denne øl, er nok ikke så kendt som de to andre Margrether (1 og 2). Denne Margrethe var en dansk kongedatter, som blev giftet væk til en skotsk konge og blev meget vellidt i sit nye land. Jesper fortalte også om, hvordan mange andre historiske personer har lagt navne til øl i bryggeriets såkaldte Imperial-serie.

Sjette øl:  En sang fra de varme lande – Chili Stout – 5,8%

 

Efter at have fortalt om en langstrakt tilblivelsesproces for denne øl, gav Jesper en fortælling om forskellige events på Fanø bryghus. Tidligere i 2023 blev der holdt en Strong Ale Festival med meget stor succes. Her deltog en masse andre bryggerier med deres bud på en Strong Ale. Denne Strong Ale Festival forventes gentaget i marts 2024. Der har også været holdt en festival for håndbryggere, og denne festival vender også tilbage i 2024.

 

Syvende øl:  Coffee Puncher – Imperial Kaffe Stout med Snaps – 11,5%

 

I denne øl er der udover de sædvanlige ingredienser også anvendt kaffe og snaps - deraf navnet kaffepunch. Ud over den mængde kaffe, som har været med i mæskningen, så er der i den efterfølgende lagring tilsat kaffebønner og egespåner, som begge har været vædet i Brøndums snaps. På Fanø og de nærliggende sydvestlige egne af landet er Brøndums efter sigende det eneste rigtige snapsemærke til den traditionelle kaffepunch.

 

Ottende øl:  Red Wedding – Imperial Stout Aged in Red Wine Barrels (2023) – 13,5%

 

Smagningens sidste øl er en årgangsøl (ny produktion hvert år), som er lagret i 12 måneder på rødvins fade. De andre øl i denne Wedding-serie er White Wedding, som er lagret på fade, der tidligere har indeholdt hvid portvin, og Black Wedding, som har været lagret på Stauning-whiskyfade.



Efter denne afsluttende øl kunne vi glæde os over at have været med til en fantastisk dejlig ølsmagning, som var en stor oplevelse med mange glade deltagere og med en vidende, levende, ja sprudlende foredragsholder, Jesper, fra Fanø Bryghus. Og ikke at forglemme nogle af de kvalitetsmæssigt bedste, stilartsmæssigt mest korrekte og smagsmæssigt mest lækre øl, vi har smagt i lang tid.

Sjældent er der fra første færd føget så mange røver- og ølhistorier hen over bordet til en
smagning som denne aften. Det giver stemning og snakkelyst, når medlemmerne
medbringer deres yndlingsøl indenfor kategorien winter warmer. Dvs. dejlige nydeøl, der
kan give varmen i en kold og mørk tid. Dette blev denne aften overordnet set tolket som
mørke og maltfyldte øl med høje procenter og masser af smag.


Arrangementet var inspireret af det Winter warmer arrangement, lokalafdelingen holdt i
januar 2018. Dengang var det lokalbestyrelsen, der præsenterede øllene. Vi havde rigtig
gode minder om en smagning i top med øl, der passede præcist til årstiden.


Det var der 15 deltagere, som var enige i, så vi oplevede en forrygende energifyldt øltur,
hvor vi ‘besøgte’ en række lande med spændende bryggerier og øl.


Turen startede i Sverige, hvor Erik Westergreen havde været på Systembolaget og fundet
øl nr. 1:


1. Sommarnatt – Fulltofta Gårdsbryggeri 7,4% - Belgisk Dubbel Sverige


Fra familiebesøg i Sverige have Erik hjembragt denne øl fra det lokale bryggeri Fulltofta
Gårdsbryggeri. Det er et mikrobryggeri fra 2014 ved Ringsjön midt i Höörby Kommune i
Skåne. Deres øl fås på restauranter i Skåne og hos de nærliggende Systembolag. De
lettere folkeøl fra Fulltofta sælges desuden i en række dagligvarebutikker i Skåne.


Sommarnatt er bryggeriets fortolkning af en belgisk double. Navnet hentyder til, at den
ristede malt giver en blød følelse, som en sommernat i Fulltofta.
En maltsmag med strejf af sirup, appelsin, honning, krydderier og tørret frugt.


Mens vi nød denne øl, kom den livlige snak bl.a. omkring lokalafdelingens tidligere ture til
Sverige, fx til Porterfestival i Gøteborg.


Rejsen fortsatte til Tyskland, hvor Carsten Frandsen havde hentet en af de første
specialøl, han i sin tid smagte, og som i mange år var hans yndlingsøl. Faktisk hjembringer
Carsten altid 1-2 kasser af denne øl, når han har været på familliebesøg i Tyskland.
Således han altid har den i køleskabet. Der var tale om øl nr. 2:


2. Paulaner Salvator – Paulaner 7,9% - Doppelbock Tyskland


Paulaner bryggeriet blev grundlagt i 1634 af to munke. Oprindeligt blev Salvator brygget til
fasten, men nu brygges den (heldigvis) året rundt. Ligesom den er inspirationskilde til
påskebrygget. Den har en lav IBU, så ingen bitterhed, men en meget blød, rund og
nøddeagtigsmag. På untapped har den fået scoren 3.5.

Hyggesnakken åbenbarede bl.a., at tyske doppelbocks af ukendte grunde typisk har
latinske navn.


Niels Tikjøb syntes, vi herefter skulle besøge et af de to trappistbryggerier, La Trappe i
Holland for at smage øl nr 3:


3. La Trappe Trappist – La Trappe. 10% - Quadrupel Holland


I modsætning til mange af de øvrige trappistbryggerier, hvor der typisk brygges få
forskellige øl, brygges på La Trappe 11 forskellige øl, herunder en alkoholfri øl. Dette
klosterbryggeri er i øvrigt et af de få trappistbryggerier, man kan komme ind på.
En trappistøl skal brygges af munke, der ikke må tale om andet end sit arbejde og gud.
Dvs. man kan få en god snak om ølbrygning med ham.


La Trappe Trappist er en fremragende quadrupel, som kan købes til en fornuftig pris i
Coops butikker.


Et nedslag i hyggesnakken, mens vi nød øllen, er dette tip fra Niels: Hvis en øl er for sød
kan man varme den op og tilsætte flødeskum. Det tager noget af sødmen.


Flemming Højsgaard tog os herefter over grænsen til Belgien, hvor vi skulle have øl nr. 4,
endnu en quadrupel:


4. Val-Dieu Grand Cru – Brasserie de l´Abbaye du Val-Deu
10,5% - Belgisk Quadrupel Belgien


Denne kraftfulde quadrupel var i mange år Flemmings yndlingsøl. Det er det ikke mere,
men Flemming nyder den en gang imellem.


Øllen brygges på klosteret Val-Dieu, der er grundlagt i 1216. Det ligger lige der hvor
Belgien, Tyskland og Holland mødes. Faktisk tæt på La Trappe, så vi har ikke flyttet os ret
meget geografisk fra forrige øl. Det er muligvis det eneste ikke-trappist kloster i Belgien,
hvor der brygges øl på et fungerende kloster.


Øllen er mørk med cremet skum og har en afrundet smag med en lang eftersmag.
Alkoholen er godt gemt. Den er eftergæret på flasken, og der er ikke tilsat krydderier.
Smagen kommer fra malten og gæren.


Gæren er klosterets eget, som de med stolthed har plejet og passet i årevis.


Efter denne øl tog vi en længere tur nordpå og over vandet til Færøerne, hvor Preben
Adriansen havde fundet den 5. øl:


5. Okkara no. 4 – Okkara 7,9% - Kaffestout Færøerne

Okkara er et ret nyt bryggeri på Færøerne. Grundlagt i 2006. Mange af deres øl har numre
ligesom denne. Det er en stout, som Preben fik smag for på en tur til Færøerne. Den er
tilsat colombiansk kaffe fra et lokalt kafferisteri. Kaffeduften var også meget markant, men
overdøvende ikke smagen. Stouten blev i 2004 kåret til den bedste øl på Færøerne.


Niels Tikjøb kunne tilføje, at okkara betyder Vores øl.
Mens vi smagte denne øl fik vi en del anekdoter fra flere deltageres ture til Færørerne.


Ivan Nørgård har en forkærlighed for norske øl, så næste stop var i Norge for smagning af
øl nr 6:


6. Imperial Salty Cinnamon Maple Pastry Stout –
Cervisiam Bryggeri – 10% - Imperial Stout Norge


Dette var en meget mørk øl som udfordrede smagsløgene. Vi brugte tid på at finde ud af,
om vi kunne smage alle ingredienserne, som fremgår af navnet. Bla. var kanel
fremtrædende. Nogle mente, denne øl er en flydende kanelstang.


Bryggeriet, der er etableret i Oslo af 3 nordmænd i 2015, gør rigtig meget ud af etiketterne.
Bryggeriet vil brygge innovativt øl, der ikke holder sig inden for de gængse øltyper. De
forsøger at give øltyperne karakter.
Herefter gik ture over Atlanten med Gert Svanborg som guide for øl nr. 7:


7. Old Foghorn – Anchor Brewing Co. 8,8% - Barley Wine USA


Gert ville gerne have haft denne øl med til første version af Winter Warmers i 2018. For så
ville han helt sikkert have vundet den daværende konkurrence. Iflg. eget udsagn.
Han kunne ikke skaffe den i 2018, men denne gang lykkedes det.


Der var tale om en tør-humlet Barley Wine fra USAs østkyst, hvor bryggeriet (grundlagt i
1975) residerer i San Francisco. Den er beskrevet som værende på 8.8%, men er måske
snarere på 9,5%, men som Gert sagde: mere alkohol er lig med mere varme.


Der var en del snak om øllen var vinøs nok til at være en Barley wine, og at det var usædvanligt med tør-humling af en Barley Wine. Men den smagte udmærket. Dette til
trods.


Ivan Nørgård ville absolut tilbage til Norge, hvor han havde fundet sidste øl, troede vi, i smagningen. Øl nr 8:


8. Emperor of Sand – Amundsen Bryggeri 12% - Imperial Stout Norge

En lækker dåse fra Bryggeriet Amundsen (grundlagt 2011), der ligger i Oslo. Til bryggeriet
hører også en restaurant tæt på Karl Johan slottet. Bryggeriet går op i kvalitet og at være
innovative. De laver rigtig mange øl.


Denne øl havde en lækker duft, blød og rund smag med noter af vanilje og stort set ingen
carbonering.


Gert Svanborg hjalp os hjem til Danmark igen, da han som ekstra bonus og uden for
kategori havde medbragt en perle fra Fredrikshavn bryghus, Keine Hexeri - Stauning whisky Barrel aged 2021 på hele 19,4%.
Som det fremgår af navnet, er der tale om en fadlagret Keine Hexeri på Stauning Whisky
fade. Gert fik øllen på flasker uden etiketter i forbindelse med sit praktikophold på Fredrikshavn Bryghus og havde ikke givet noget for dem. Derfor skulle dagens deltagere
heller ikke betale noget for den. Vi takker meget for dette og smagsoplevelsen.


Vi afsluttede turen med en hurtig afstemning om, hvilke øl deltagerne bedste kunne lide.
Her vandt øl nr. 4 Val-Dieu Grand Cru med 6 stemmer, øl nr. 2 og 8. fik hver 2 stemmer, mens øl nr. 5 og 6. hver fik en stemme.

Tilbageblik på smagningen med Ølsmageren fra Gjøl 12. november 2022. 

Årets traditionsrige julemøde – kaldet Julefætter – blev skudt i gang med en velkomst fra formand Anne, hvor hun bl.a. fortalte om disse emner:

  • Dagens program
  • Dagens menu
  • Seneste nyt fra region og landsbestyrelse
  • Nyt om Øl, flæsk og bold contra Bold, burger og bajer
  • Det sædvanlige lotteri
  • Bestyrelsens tanker om kommende arrangementer – vi modtager meget gerne ideer fra medlemmerne

 

Derefter præsenterede Anne Ølsmageren fra Gjøl, Jesper Mørkholt, som skulle holde den efterfølgende smagning. Jesper fik mange positive ord i denne indledning, hvilket også har motiveret tildelingen af Dansk Ølmærke i år.

 

Derefter fortalte Jesper om sin mangeårige interesse for øl – først 20 år som håndbrygger og nu senest 3½ år med den fine garagebutik på Gjøl, hvor der pt. er 312 forskellige øl i sortimentet.

Derefter gik Jesper i gang med selve smagningen, som omfattede de aftalte 8 øl + en ekstra speciel overraskelse:

 

1.

Abbed Gunners Jule Ale, Klosterbryggeriet, 6,1%.

Denne øl havde Jesper specielt valgt som den første, fordi den er god til sild.

Klosterbryggeriet er et kontraktbryggeri hjemmehørende i Skanderborg og med produktionen placeret på Ørbæk bryggeri.

Klosterbryggeriet var den første leverandør, Jesper købte øl hos, og de har den yderligere fordel, at de importerer øl fra bryggeriet Het Anker (som vi senere i smagningen stiftede bekendtskab med).

 

2.

Urweisse, Ayinger, 5,8%.

Denne hvedeøl har en særlig plads i Jespers univers, og han har den med til (næsten) alle smagninger. Vi fik historien om den særlige oplevelse – ja nærmest åbenbaring – som Jesper havde haft med denne øl til en Oktoberfest i München.

 

3.

Fog da police, Kasper Brew, 4,2%.

En session IPA eller New England IPA fra et bryggeri i Hvidovre, som drives af Kasper og Casper. Sammen med denne øl fik vi en god snak og forklaring om mange forskellige IPA’er og tilsvarende forskellige humletyper. 

 

4.

Carstens Jul, Grauballe Bryghus, 7,8%

En strong ale med særlig tilsætning af egetræschips og cognac.

Denne øl er lavet som en særlig udgave til ære for Carsten Berthelsen, som Jesper kaldte en formidler af guds nåde, og øllen er altid i sortimentet på Gjøl til jul.



Undervejs i smagningen hørte vi om mange af Jespers øloplevelser gennem årene – bl.a. fra en ferietur i Ardennerne, hvor Jespers all-time favourite – Rochefort 10 – jo stammer fra.




5.

Reindeer Fuel, Amager Bryghus, 10,0%.

Denne øl er en barley wine med en kraftig humleprofil, som gav en smag lidt væk fra de traditionelle barley wines. Derfor kaldes typen ofte for amerikansk barley wine eller seasonal barley wine.

Jesper benyttede lejligheden til at rose Amager for deres produkter med den altid høje kvalitet.

 

6.

Gouden Carolus Christmas, Het Anker, 10,0%.

Med denne Belgian strong ale fra bryggeriet i Mechelen var vi tilbage hos Het Anker. Denne øl er den mest solgte øl i Ølsmagerens butik, og der bliver i det hele taget solgt mange af disse i Danmark. Danskerne er åbenbart mere glade for smagen af lakrids og stjerneanis end så mange andre nationaliteter.

Jesper fortalte stolt om, hvordan Het Ankers salgschef for nylig havde været på besøg i butikken på Gjøl og havde holdt en vertikalsmagning af Het Ankers produkter.

Denne øl er som bekendt tappet på champagneflasker, og korkpropperne på vores smage eksemplarer kom af med en speciel økse. Den har Jesper fået af en god ven, som selv har lavet den med udgangspunkt i et særligt jordfund.



Undervejs i smagningen blev der jo solgt lodder til det berømte lotteri, og størstedelen af præmierne var købt hos Jesper, som præsenterede dem. Det var nogle virkeligt spændende og interessante øl, hvoraf en del ikke kan fås andre steder i Danmark.

 

7.

Kriek, 3fontainen, 7,2%.

En af de syrlige øl, som ofte skiller vandene. Med smagen af de tilsatte kirsebær var denne øl valgt til at ledsage risalamanden, men kun den første portion.

Vi fik en fin fortælling om dette bryggeri i udkanten af Bruxelles og dets specielle fremstillingsproces i åbne kar; ligesom fx Cantillon. 

 

8.

Memphis Mafia, Mad Scientists, 12,2%.

Denne pastry stout fra det ungarske bryggeri er lavet som indbegrebet af risalamande i en øl, og derfor fik vi den til den anden portion.

Der er kun lavet 3 fade af denne øl, og det ene af disse er hos Ølsmageren, og det var derfra, vi fik lov at smage.



Undervejs fortalte Jesper om sin butik og dens mange trofaste kunder. Butikkens sortiment er bygget op af produkter i topkvalitet, og det har givet en omsætning med positiv udvikling.

 

9.

Motor Oil Christmas, Moersleuten Craft Brewery, 12,0%.

Denne stout var Jespers specielle overraskelse til os. Den er fra et forholdsvist ukendt hollandsk bryggeri, som Jesper nu får ølleverancer fra. Bryggeriet laver forskellige øltyper, og uanset typen er det super topkvalitet.



Denne hyggelige eftermiddag med mange lækre øl (og god mad) blev afsluttet med udtrækning af vindernumre i føromtalte lotteri.

Alle vinderne var glade for deres gevinster, men mistænkeligt mange af gevinsterne blev vundet af medlemmer af bestyrelsen. De pågældende er allerede begyndt at tale om at lave samme type lotteri til næste år!  (Skrevet af et bestyrelsesmedlem, der ikke vandt noget som helst!)

Flere billeder fra Årsmødet findes på vores Instagram profil.

Referat af Årsmøde 2022 i Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Aalborg.

Årsmødet blev holdt d. 14/10-22 kl. 18:00-19:00 i Foreningshuset i Nørresundby, og 35 deltagere var mødt op.

 

Først blev Per Støve valgt som dirigent, og han startede med at konstatere, at årsmødet var lovligt indvarslet.

 

Ingen af deltagerne meldte sig klar som referent, så Flemming Højsgaard fra bestyrelsen påtog sig rollen.

 

Så kom turen til formand Anne Kettunen, som afgav beretning om lokalafdelingens virke i det forgangne år. 

Blandt fokuspunkterne nævnte Anne Kettunen den nye hjemmeside, overgangen fra §13 til §14 samt det meget positive, at aktive medlemmer havde stået for flere af årets arrangementer.

Årets arrangementer havde været:

  • Årsmøde og ølsmagning med Ugelris Vingård og Gaardbryggeri
  • Julefætter og ølsmagning med to dygtige håndbryggere
  • Øl, flæsk og bold på Søgårds arrangeret af medlem Steen Knørr
  • Ølsmagning med landsformand Klaus Rehkopff
  • Ølsmagning hvor to medlemmer, Allan Carlé og Peter Fly, sammenlignede dyre og billige øl
  • Ølsmagning ved medlem Preben Knudsen med øl fra Humleland
  • Besøg med ølsmagning på Vrå Bryghus

Anne Kettunen fortalte videre, at bestyrelsen i år har uddelt Dansk Ølmærke til ni modtagere.

Øllets Dag 2022 kunne ikke afholdes, da det ikke var muligt at få beredskabets præcise retningslinjer for antallet af gæster i det valgte lokale. Opgaven som tovholder er overgået fra Ivan Nørgaard til Preben Adriansen, som er fortrøstningsfuld med hensyn til afholdelse i 2023.

Til årsmødet i 2023 skal der vælges en ny lokalafdelingsformand.

Der er endvidere håb om flere deltagere i fremtidige arrangementer – både medlemmer og ikke-medlemmer. 

P.t. er følgende arrangementer planlagt (eller under planlægning):

  • Julefætter med ølsmagning ved Ølsmageren fra Gøl 12/11-22
  • Øl, flæsk og bold (en aften i december)
  • Øllets Dag i september 2023
  • Medlemsmøder jævnt fordelt over resten af året (bestyrelsen opfordrer kraftigt medlemmerne til selv at stå for nogle eller som minimum komme med ideer til nogle)

Anne Kettunen gjorde opmærksom på, at som i alle andre forhold i samfundet p.t. så vil der være en generel stigning i priserne for de kommende arrangementer – helt sikkert bliver den lokaleleje, som kommunen har bestemt, indregnet i prisen for kommende arrangementer.

 

Derefter gav Flemming Højsgaard en status på lokalafdelingens overgang fra §13 til §14 – hvad er allerede sket, og hvad skal der ske.

Selv om overgangen er tvunget inden 1/1-2023, blev deltagerne bedt om at acceptere den fremlagte status, hvilket de gjorde.

Et egentligt regnskab vil blive fremlagt til årsmødet i 2023, men den aktuelle kassebeholdning blev nævnt.

 

Der var ikke kommet nogle forslag.

Så var turen kommet til valg af medlemmer til de nødvendige tillidsposter.

Resultatet blev:

  • Lokalafdelingsformand: Anne Kettunen
  • Afdelingskasserer: Flemming Højsgaard
  • Afdelingsnæstformand: Ivan Nørgaard
  • Menige medlemmer: Erik Westergreen og Preben Adriansen
  • Afdelingsrevisor: Johnny Wahl Jensen
  • Afdelingsrevisorsuppleant: Steen Knørr

DET ER VIGTIGT AT NÆVNE, AT:

o    Anne Kettunen ikke ønsker at blive genvalgt som formand om et år

o    Ivan Nørgaard ikke ønsker at blive genvalgt som næstformand senest om 2 år

Sidste punkt på dagsordenen var Eventuelt med følgende emner:

  • Peter Fly startede med at give bestyrelsen en opsang om at lave arrangementer, som også nye og unge medlemmer ville deltage i, så det ikke hele tiden var ’Tordenskjolds soldater’, som deltog.
  • Steen Knørr opfordrede til at udsende mere information om lokalafdelingen (og kun om den).
  • Erik Westergreen fortalte om lokalafdelingens nye profil på Instagram
  • Steen Knørr opfordrede til, at bestyrelsen i løbet af året finder kandidater til formandsposten, der som annonceret bliver ledig om et år.
  • Gert Svanborg Sloth mente, at indholdet på lokalafdelingens FaceBook-side skal styres bedre.
  • Steen Knørr sluttede med at rose bestyrelsen for indsatsen i det forgangne år.



Der var indkommet fem kandidater til vores bud på Årets danske bryggeri, og ved en afstemning blandt mødets deltagere faldt valget på Ebeltoft Gaardbryggeri.



Flere billeder fra smagningen findes på vores Instagram profil.

Efter årsmødet fik vi besøg af Karina og Rene, som er fælles om deres forholdsvis nystartede bryggeri Rockabilly Brew.

Det var Ivan fra bestyrelsen, der introducerede parret, og han gav en kort beskrivelse af deres karriere indtil nu – en karriere, som bl.a har involveret Nordensfjords Håndbryg og Nordic Brew.

 

Rene indledte med historien om Nordenfjords, som bl.a. blev kendt på sloganet ”Leverandør til UdkantsDanmark”. Og han fortsatte med en fortælling om, at han og Karina til aftenens smagning havde medbragt øl fra deres eget bryggeri, men også øl fra gode venner i branchen – alt sammen nogle, som Rene har været ind over.

Smagningen omfattede disse øl:

 

1.

Rockabilly: BoaTech, som er en porseøl på 5,8%.

En øl, som Rene havde brygget på bestilling fra en, som kendte Thisteds Porse Guld. 

Rene fortalte, at han er uddannet miljøtekniker, og at han har arbejdet i København. Her formulerede han denne holdning: ”Alt, hvad industrien kan lave, kan vi lave selv!”. Det blev han holdt op på – vedr. ølbrygning – og derfor tog han efterfølgende en uddannelse som Diploma Craft Brewer. Hans hidtidige karriere i ølverdenen har ført ham fra Nordenfjords over Løkken og Viborg videre til Syndikatet/Randers, hvorfra han nu er kommet til Grauballe med en ’tjenestetid’ på tre dage om ugen (der skal jo smør på brødet, som han sagde).

 

2.

Rockabilly: Lady Luck, som er en Brown Ale med tilsatte hasselnødder; 5,3%.

En lignende øl bryggede Rene først på Viborg, som efter en navnekonkurrence navngav den Gode nødder. Nu har parret brygget en lignende øl (dog efter en anden opskrift), som de har navngivet Lady Luck.

 

3.

Rockabilly: Wildkat, som er en IPA på 6,2%.

Præsentationen af denne øl førte os vidt omkring; bl.a. til historien om overkarbonering og diskussioner om dette, og til noget om oplysninger på etiketterne. Apropos etiketter har Karina og Rena et samarbejde med en tattoo-kunstner – som også har tatoveret dem begge med Rockabilly Brews logo.

 

4.

Syndikatet: Sygeplejersken, som er en Berliner Weisse på 3,8%. Det er en gul Berliner Weisse, hvor de fleste andre af denne type er røde.

Rene fortalte, hvordan han på Randers havde været med til at brygge en Berliner Weisse til en anden fantombrygger. Derefter havde han brygget noget lignende til Syndikatet, og det var denne, vi smagte. Vi fik et godt indblik i en noget speciel bryggeproces med pH-sænkning og tilsætning af mælkesyrebakterier.

5.

Rockabilly: Made in the Shade, som er en Barley Wine på 9,5%.

Mens vi drak denne øl, fik vi ikke meget at vide om øllen, men i stedet om, hvordan Karinas og Renes forhold var opstået og har udviklet sig. En både rørende og humoristisk fortælling, som ikke skal genfortælles her, men hvorfra der kan nævnes disse stikord: Kærlighed, tidligere ægteskab, Tinder, Blip-blip-spil og 10 min. mellem 1. og 2. date!

Karina kendte ikke meget (= ingenting) til øl, da de mødtes, men det har ændret sig. Mere om det efter næste øl.

 

6.

Rockabilly: Racing for Pink Slips, som er en Breakfast Stout på 11,5%.

Karinas viden om øl og brygning blev hurtigt udvidet; endda så meget, at hun kunne erstatte Rene i produktionen i Viborg, da han var langvarigt skadet i skulderen. Hun fortalte også om en episode på Nordic Brew, hvor hun beviste, at kvinder er bedre til at smage end mænd. Nu har de så etableret Rockabilly Brew som et fællesprojekt, efter at de begge to i et stykke tid – hver for sig - havde gået og ’planlagt’ at starte et nyt bryggeri. (Og i parentes bemærket har Rene for ganske nyligt friet til Karina – og hun sagde ja!).

 

7.

Syndikatet: Elskerinden, som er en Imperial Vanilla Milk Stout på 10,0%.

Mens vi smagte denne lækre sag, fortalte parret, at de nu havde købt en ’tiloversbleven landejendom’ lige ud til 13-eren lidt syd for Bjerregrav. Der vil de gerne indrette deres eget bryggeri, men indtil videre er det kun blevet til en masse kedeligt og uforståeligt papirarbejde med myndighederne.

De øl, som de har brygget under eget navn, blev i starten brygget på Randers Bryghus, men nu foregår det i Viborg. Det vil det nok blive ved med, indtil parret kan købe deres eget udstyr. 

Der er tre nye øl på trapperne i Rockabilly-universet: en pilsner, en belgisk tripel og en stout.

En fornøjelig og hyggelig aften med mange gode historier fra en livlig og humoristisk brygger og hans partner.

Flere billeder kan ses i opslaget på vores Instagram profil

Lørdag d. 10. september var der afgang med regionaltog 75 kl. 11.14 fra Aalborg Banegård og vi var 21 forventningsfulde deltagere, som så frem til en dejlig ølsmagning hos Vrå Bryghus & Bryggeri og Louise og Kent Boalth.

En halv time senere blev vi modtaget på perronen af diplombrygger og brygmester Kent Boalth og efterfølgende ledt ind i det kompakte bryggeri. En bedre udnyttelse af lokalet kan næsten ikke fås, og med 22 personer klemt ind ovenikøbet er der ikke plads til megen yderligere begejstring. Men begejstringen sørgede Kent i fuldt flor alligevel for:) Kent pointerede, at det var ret tydeligt at bryggeriet var indrettet af lidt ældre mennesker, da alt er lavet så man ikke skal bukke sig for at komme til ventiler mm. Kent satte os ind i Vrå Bryghus historie og frem til i år, hvor Kent og Louise overtog forpagtningen af stedet. Vi fik også Kent´s vej som brygger hos Thisted Bryghus, Frederikshavn Bryghus, et ophold i Norge, Løkken Bryghus og nu til Vrå.

Alle øl er ufiltrerede og Kent lægger stor vægt på anvendelse af lokale råvarer så vidt muligt. Der brygges ca. 500L af gangen, og det skal være letdrikkelige øl som appellerer til det brede publikum. I øjeblikket har de 11 øl på ølkortet og som der står under det nye logo “ vi brygger med respekt for håndværket”. Det er der også brug for, da brygprocessen er meget manuelt baseret. Endvidere lå det Kent meget på sinde at følge hans læremesters vise ord, den navnkundige Peter Klemmensen,  “du skal kun brygge det øl, som du selv gider drikke. Husk på, at hvis folk ikke vil drikke dit, hvem skal så”. Og som Kent sagde, at det er sgu noget af en udfordring, hvis man selv skal drikke 5000L øl - Puha:), så den forsøger han at undgå.

Efter introduktionen af bryghuset blev vi ledt ind i bryggerstuen, hvor nogle af de frivillige hjælpere havde forberedt en lækker frokost, som delvist blev nydt sammen med smagningen af nogle af øllene.

Vi smagte følgende øl: 

Pilsner Saaz - 5%

“Arne-øl” Classic elelr snarere en Steam Beer - 5%

Pale Ale med porse og sukkertang - 5,5%

West Coast IPA - 6,8% og IBU 64

Junipepper Bock - 8,7% (opskrift fra Henrik Bols)

Overraskelsesøl 7 % - en øl under udvikling. Øllen var ikke helt færdig karboniseret og Kent ville gerne høre vores mening om øllet. Men en spændende øl, som referenten vil se frem til at smage, når den er helt klar.

Stout m/kaffe og whisky - 7%

Efter ølsmagningen åbnede bryghuset kl. 15.00 for offentligheden og så var der rig mulighed for at smage lidt mere af det gode øl.  2 musikanter spillede irsk folkemusik, hvilket ikke gør stedet mindre hyggeligt.

Det blev en dejlig eftermiddag med gode øl, og så er Kent altid god for en strøm af gode historier og vinkler på mange ting. Der blev grinet i stor grad, og det kan kun anbefales at tage en tur til Vrå og støtte op om projektet, som drives meget via hjælp af frivillige. 

 



Formand Anne Kettunen byder velkommen til denne smagning, som afholdes af det mangeårige
medlem Preben Knudsen.


Anne gør endvidere opmærksom på, at kontingentet stiger efter vedtagelse på DØE
generalforsamling i marts i år.


Vi skal efter d. 1/8-22 til at betale for leje af lokaler i foreningshuset og der skal betales mindst for 3
timer. Byrådssalen kommer til at koste min. 700,00 kr og Torvesalen 400,00 kr, som kun kommer til
at øge prisen på kommende arrangementer. Der opfordres til at melde ind til bestyrelsen, hvis man
kender steder, hvor man kan leje til mindre penge eller helt gratis.

 

Anne gennemgår datoer for kommende ølmøder. Enten en dag i august eller d. 3/9 med ikke kendt
tema endnu. Årsmødet bliver d. 14/10 og d. 19/11 er afsat til julefætter. Øl, Bold og Flæsk kommer også, datoen er ikke fastlagt endnu.


Anne giver ordet til Preben, som kan oplyse, at han har glædet sig rigtig meget til at afholde
arrangementet og håber, at alle vil synes om det bredt favnende udvalg af øl. Når man hører
Humleland kommer man uvilkårligt til at tro, at der kun brygges svært humlede øltyper. Men det er
og var slet ikke tilfældet, idet spektret for smagningen er fra frugtøl og til Barleywine.


På en dejlig lørdag eftermiddag blev der smagt ikke mindre end 11 øl. Øl nr. 5 og 6 blev smagt til
maden, som var Chili con Carne. Begge øllene var af typen Saison men brygget med 2 forskellige
gærtyper, og så var det op til hver især at bedømme, hvilken der var bedst. Preben kunne fortælle,
at han og brygmesteren Michael ikke var enige om, hvilken der er bedst.


Humleland og restauranten Hantwerk går hånd i hånd. Det ligger i Århus ved Århus lystbådehavn
og bedre placering kan man næsten ikke få. Det kan flere medlemmer bekræfte fra en tur for
nogle år siden, hvor beerwalken gik forbi Hantwerk. Både bryggeri og restaurant er i en gammel
industrihal, hvor bryggeriet er placeret bagerst i hallen. Humleland blev grundlagt i 2013 og i dag
findes der 21 haner i baren. Link til tilbageblikket i 2020 på vores Beerwalk i Aarhus


Inden smagningen går i gang, beder Preben medlemmerne om at lægge alle fordomme om
øltyper til side og gå ind i smagningen med den nysgerrighed for nye oplevelser, som er den
indgangsvinkel og lyst og glæde ved at smage noget nyt. ”Smag på øllet selvom man normalt ikke
drikker en bestemt øltype, I kan blive overrasket” var Prebens budskab. Årsagen er, at
Brygmesteren går meget op i at udfordre øllet og prøve med forskellige og måske heller ikke så
kendte humletyper mm. Referenten af dette tilbageblik kan bekræfte, at man blev virkelig udfordret
og det blev en minderig smagning.


Til øl nr. 9 Kokos Porter fik vi mulighed for at smage på Dorthe Knudsens hjemmebagte
kokosmakroner. Øllen var nok over i den tynde ende af en porter. Det var nogle supergode
makroner, og når man dyppede dem i øllet, gik det op i en højere enhed. Et ganske godt eksempel
på hvordan øl og mad komplimenterer hinanden.

Til øl nr. 10 Kakaobønnen, som er én af Humlelands signaturøl, fik vi udleveret 70% chokolade og
det gik også perfekt til øllet så endnu et rigtig god oplevelse.

 

Efter smagningen blev der stemt på øllene. Det skete via on-line på mobiltelefon/tablet og de 3
øverste pladser gik til:


1. Kakaobønnen (Stout)
2. Bar´li Vin Caribien Rum (Barley Wine)
3. Sultanen af Idaho (NEIPA)

Første pladser

Som afslutning på smagningen sagde Preben, at han håbede på, at alle havde forstået hans
begejstring for den mangfoldighed, der er i Humlelands øl. Det var der blandt medlemmer ikke
nogen, der var i tvivl om for det var virkelig en smagning, hvor man kom godt rundt og ud i
krogene af øllets verden. Det udmøntede sig også i et stort bifald.


I de afsluttende bemærkninger fra Anne takkede hun Preben igen for at tilbyde dette arrangement
og hun var meget glad for, at der er medlemmer, som vil ofre tid på det til glæde for
medlemmerne. En smagning som indeholdt både fakta om øllet og krydret med gode historier.
Hun opfordrede endvidere til, at andre medlemmer er mere end velkomne til lave et arrangement
med al den støtte fra Bestyrelsen som måtte være nødvendig.


Ølsmagningen bestod af følgende øl:


1. Revolution. 5 % Berliner Weisse
2. Frugtbølgen 2. 7 % Sour m. laktose og frugtpúre
3. Kælderkold. 5 % Kellerbier
4. Pop-Pop. 5 % Pale Ale.
5. Det Røde Skæg 5,7 % Saison
6. Mistralen. 5,9 % Saison
7. Sultanen af Idaho. 6,7 % New England IPA (NEIPA)
8. U S Tripy. 8 % IPA
9. Kokos Porter. 5,6 % Porter
10. Kakaobønnen. 7,6 % Stout
11. Bar’ li Vin Caribien Rum. 14 % Barley Wine

 

Fra håndbryg til eget bryghus:
● DM Håndbryg 2008 - SØLV i Lys Ale - For Fuld Damp ( Steambeer )
● DM Håndbryg 2008 - BRONZE i Belgisk Ale - Den Stærke Bi ( Lys Belgisk )
● Mikkeller BeerGeek Breakfast Challenge 2008 - GULD - KaffeKanden ( Kaffestout )
● Håndbryg Open 2008 i Kolding - GULD i Lyse lette øl - Moster Helle´s ( Belgisk Wit )
● Håndbryg Open 2008 i Kolding - GULD i Mørke tunge øl - KakaoBønnen  ( Imperial Havrestout )
● DM Håndbryg 2009 - GULD i Stout/Porter - MorgenFætteren ( Havrestout )
● 4.plads ved Skandinavisk Mesterskab
● Mikkeller BeerGeek Breakfast Challenge 2009 - SØLV - MorgenFætteren ( Havrestout )
● DM Håndbryg 2011 - SØLV i Belgisk Ale - GodtePosen ( Mørk Belgisk )
● DM Håndbryg 2012 - GULD i Lys Ale - Det Gule Akvarium ( Amerikansk Pale Ale )
● Samlet vinder af DM 2012 - SØLV ved Skandinavisk Mesterskab
● Food Beer Challenge 2013 - SØLV - Den Nordiske Fætter ( IPA med gran og havtorn )
● Food Beer Challenge 2013 - SØLV - Stikkelsbæret ( Saison med røde stikkelsbær )

En forrygende eftermiddag med en nørdet, lærerig, veloplagt og underholdende ølsmagning, hvor deltagerne fik en grundig indføring i, hvordan øl klassificeres af øldommerne i de forskellige ølstile, samt hvordan man bedømmer øl i en given ølstil.  

Peter Fly og Allan Carlé

Vi havde nemlig fået besøg af Allan Carlé og Peter Fly, der havde lovet, at vi skulle teste, hvor forskellige “samme øl” egentlig er, hvis der er en væsentlig prisforskel.

 

Det kunne f.eks. være en billig stout fra supermarkedets hylde sammenlignet med en tilsvarende stout fra f.eks. et mikrobryggeri. 

 

Det vigtigste var, at der skulle smages to sammenlignelige øl og ikke den ene med en masse tilsætninger.

Peter og Allan er begge yderst erfarne og kompetente øldommere og håndbryggere, som har bedømt øl til en del konkurrencer gennem årene og brygget rigtig meget øl. Med denne erfaring i bagagen, herunder øldommernes tilgang til vurdering af øl, gav de os på underholdende vis nogle staldfiduser til det at smage/vurdere øl. 

 

Det havde ikke været helt nemt at finde finde to øl i supermarkederne inden for hver kategori, øl som samtidig skulle ligge i hver sin ende at prisniveauet, men det var lykkedes nogenlunde at finde øl til 6 sammenlignelige smagninger.

 

For hver parvis smagning, duftede, smagte og bedømte vi først den billigste øl dernæst den dyreste. Det handlede om ud fra ølstilen at bedømme, hvor godt øllen ramte den for ølstilen beskrevne aroma, udseende, smag og mundfylde, hvor smagen vægter mest. I denne bedømmelse var Peter og Allan gode til at hjælpe tilhørerne med at identificere, hvad man kunne dufte og smage … dette til trods for at de to herre ikke altid var helt enige i, hvad der kunne duftes og smages. Fx var de uenige om man kunne dufte sukker. Mao. smagning af øl vil altid have et subjektivt element i sig. Til slut kunne den enkelte selv vurdere om den dyre øl var prisforskellen værd.

Og nu til smagningen: 

 

Første smagning var i kategorien: 1D Tysk pilsner (OG: 1045-50 / FG: 1006-12/ Alk 4,5-5.3% / IBU: 30-45 / EBC: 5-10 og her smagte vi:

Carlsberg humle, 4.6% til 23 kr pr. Liter og Amager Sorcerer’s Lab - Spitzenklasse, 5% til 80 kr pr litter. Udover vurdering af de to øl i forhold til ølstilen kom vi omkring humling af øl og hvornår det foregår i brygningsprocessen og hvilken betydning tidspunktet for tilsætning af humle har for bitterhed og aroma.

Prisforskellen mellem disse to øl var en faktor 3,5 og dette tilbagebliks forfatter synes, at den dyreste var det værd, men dette er naturligvis helt subjektivt.

 

Smagesæt nr 2 var i kategorien 5.A Engelsk Brown Ale (OG: 1040-50 / FG: 1008-14 / Alk. 4.1-5,2% / IBU: 15-25 / EBC: 35-50) og her fik vi Newcastle Brown Ale, 4,7% til 30 kr pr. Liter og To Øl - Nice To Malt You 4,3% til 96 kr pr. liter. Allan kunne berette, at han i  begyndelsen af sin ølentusiast karriere syntes, at NewCastle Brown Ale var en rigtig god øl, men nu finder han den mere kønsløs. Der var en del mere sødme og karamel i den dyre variant. Forfatteren syntes bedst om den dyre variant, men ikke at den var 3 gange mere værd.

 

  1. Smagesæt, der var i kategorien: 6E New England IPA, også kaldet NEIPA (OG: 1050-80 / FG: 1010-18 / Alk: 5.0-8,5% / IBU: 20-50 / EBC: 7-20) bestod af Anarkist - New England IPA, 5,4% til literprisen 40kr og To Øl - Whirl Champions 2021, 7,5% til en literpris på 108 kr. Dvs. her var det ikke helt lykkedes at finde øl med ca. samme alkoholprocent. NEIPA er ikke så bitter som andre IPA typer, her er mere fokus på humlearoma, typisk som frugt- eller blomsternoter. Forfatteren syntes, at Anarkisten var en god øl til prisen, men også at den ca. 3 gange dyrere øl var dette værd.

 

Efter dette sæt var det tid til lidt mad, og denne gang fik vi pålægskagemand, som virkede til at falde i god jord hos deltagerne.

 

I 4. ølsæt var vi kommet til kategorien 3A Helles Bock/Maibock (OG: 1066-70 / FG: 1012-20 / Alk: 6,3-7,5% / IBU: 20-35 / EBC: 11-20). Her fik vi Jacobsen Maj Bock, 7.0% til en literpris på 27 kr og Bad Seed Brewing - Wunderbock, 6,4% til en literpris på 109 kr. Populært beskrevet er en Helles Bock en pilsner, hvor der er dobbelt op på det hele. En øl, der egner sig rigtig godt til det danske frokostbord. Forfatterens subjektive vurdering: Den dyrere var ikke 4 gange bedre end den billige i denne kategori.

 

5.sæt var lidt anderledes. da der deltog to øl, der begge ligger i den lidt højere ende både pris- og kvalitetsmæssigt i kategorien 11B Mørk stærk belgisk ale (OG: >= 1076 / FG:1012-24 / Alk.: >=8% / IBU: 20-50 / EBC: 35-70). Vi smagte: La Trappe - Quadrupel, 10,0% til literprisen 60 kr og Rochefort 10, 11,3% til 135 kr pr liter. Da begge disse øl er fra de højere kvalitets hylder var det svært at afgøre, om Rochefort 10 virkelig er 2 gange mere værd. Forfatteren er meget i tvivl herom. Det er begge fremragende øl.

 

6 og sidste runde omhandlede kategorien 9D Baltisk Porter (OG: >= 1064 / FG: 1015-30 / Alk.: 6,3-9,5% / IBU: 35-65 / EBC: 60-100) i form af Willemoes Porter, 8,5% til 22 kr pr. Liter og Hjort Beer - Alexander, 8,8% til en literpris på 100 kr. Da Carsten Hjort deltog i smagningen, blev han bedt om at præsentere sin øl: Alexander (opkaldt efter hans ene søn). Han kunne fortælle, at han var inspireret af Limfjordsporteren, men det er en anden øl med lakrids og Tullamore Dew whiskey.  Der var lidt snak om, at det er utroligt, at Willemoes kan sælge en sådan øl til den pris, når man tænker over, hvor meget der kræves af ingredienserne. Det må være en opvejning af, at de så tjener mere på nogle af deres andre øl. Derudover var der en længere snak om forskellen på stout og porter, som kan være svær at definere. Om Alexander er 4,5 gange mere værd er svært at bedømme, men mest nok fordi Willemoes nok er urimelig billig.

 

Efter vi havde forsøgt at bedømme øl ud fra deres kriterier i de enkelte kategorier og vurdere om prisforskellen virkede berettiget i forhold til prisen, vendte vi tilbage til den subjektive vurdering, som også spiller ind, når vi vælger øl i supermarkedet. 

Vi stemte således om, hvilke øl man bedst kunne lide. Først blandt de første 4 sæt og dernæst blandt de to sidste sæt. Resultatet blev således:

 

Første del:

Carlsberg humle: 0

Amager Sorcerer’s Lab - Spitzenklasse: 1

Newcastle Brown Ale: 0

To Øl - Nice To Malt You: 6 

Anarkist - New England IPA: 2

To Øl - Whirl Champions 2021: 11

Jacobsen Maj Bock: 1

Bad Seed Brewing - Wunderbock: 12

 

Anden del:

La Trappe - Quadrupel: 4

Rochefort 10: 14

Willemoes Porter 0:

Hjort Beer - Alexander: 12

 

Dvs. langt hen ad vejen en sejr til de dyrere øl … trods alt.

 

Kommentar til billederne, der ledsager dette tilbageblik: alle deltagere indvilligede i starten at arrangementet i, at de godt ville optræde på billeder fra arrangementet. 

Læs tilbageblikket på landsformandens besøg i Aalborg.

22. januar, Sort humør, Sort fremtid og Sort Øl

I Lokalafdeling Aalborg startede vi året med en online ølsmagning, hvor det var Theis fra Ølluminati der præsenterede 6 af hans øl.
13. februar, Online Ølsmagning med Ølluminati

 

17. april, Online Ølsmagning med Det Lille Bryggeri

 

Endelig blev det muligt at mødes fysisk igen og for at være på den sikre side havde bestyrelsen valgt at arrangere et udendørsarrangement. Faktisk var det en gentagelse af et tidligere succesfuldt arrangement fra 2018, Galvmalerier og dåseøl. Derfor var det version 2 denne gang.
19. juni, Gavlmalerier og dåseøl, version 2

 

28. august, Ølsmagning med Frederikshavn Bryghus

 

Årsmødet blev holdt d. 16/10-21 kl. 14:00-15:00 i Foreningshuset i Nørresundby, og 31 medlemmer var mødt op. Et fyldigt referat kan nu læses i tilbageblikket.
16. oktober, Årsmøde 2021

 

Efter årsmødet fik vi besøg af brygmester Peter Kaj Knudsen fra Ugelris Vingaard og Gaardbryggeri, som er en lille familiedrevet virksomhed, der ligger i de smukke omgivelser ved Skals (nord for Viborg).
16. oktober, Ugelris Vingaard og Gaardbryggeri

 

Vi afholdte årets Julefætter i Foreningshuset i Nørresundby den 27. november kl. 14-18.
27. november, Julefætter 2021

 

Traditionen tro afholdte Søgaards Bryghus i samarbejde med Steen Knørr Øl, bold og flæsk.
8. december, Øl, bold og flæsk

I januar Ekstraordinært Årsmøde samt referat for at få valgt nye topfolk i lokalafdelingen

ØL & OST sidst i januar ved Ole og Hardy

Finaleølnyhedssmagning sidst i februar

TOP2smagning - et battle mellem nr. 1 og 2 i konkurrencen Årets bryggeri.

Topmøde i Hørmested i april- måske for sidste gang

Bryg og Brosten i Viborg i maj

Besøg af Hjort Beer i juni

Øl og whisky - Det flydende Skotland i august

Øllets Dag 2019

Årsmøde samt referat og spørgeskema og efterfølgende besøg af Bang & Harbo i oktober

Julefætter i november

Øl, flæsk og bold i december

 

Ved januarmødet prøvede vi noget nyt - lokalbestyrelsen præsenterede 10 skønne WinterWarmers

Standbemanding på AHKs ølmesse 2018 i februar - flere udadvendte medlemmer hjalp 

Finalesmagning i ÅdØ i Torvesalen i Nørresundby - også i februar og 33 medlemmer dukkede op

Regionalt TOPmøde 2018 hos ECMH i Hørmested i april

Uddeling af Dansk Ølmærke 2018 i Aalborg i april

Gavlmalerier og dåseøl samt frisk gåtur i fantastisk ude-venligt vejr i maj

Amerikanske ØLdage på C.W. Obels Plads to dage i juni

Øllets Dag i Nordkraft 2018 den første lørdag i september var helt forrygende

På besøg i Det Brune Aalborg med forfatterne bag bogen

Årsmøde samt Referat 2018 samt Besøg af Årets Bryggeri Thisted Bryghus

Julefætter 2018 og gode nyheder i forhold til fremtiden

Flæsk, Øl og Bold 2018

 

 

Januarmødet var en fantastisk smagning i perfekte omgivelser. 70 deltagere nød klosterøl og historier om trappistmunke fortalt af Regionsformand Flemming Starcke-Jensen.

Endnu engang greb vi synlighedsmulighed på Aalborg Håndbold Klubs Ølmesse - og igen hjalp OnePint os med at byde de besøgende på smagsprøver i forskellige stilarter.

For 13. gang var der finalesmagning i Lokalafdeling Aalborg - for første gang kunne vi desværre ikke præsentere alle kandidater.

Øl, ost og chokolade med Madsen og frue

For tredje gang var der TOPmøde i Hørmested.

ØLkulturel tur rundt i Aalborg med 49 deltagere.

ØLHYTTEN på CWO åbnede fjerde år i træk.l

Vildt Øl til Den Syrlige Side med to Danmarksmestre.

Øllets Dag på Turbinetorvet i Nordkraft 2017.

Årsmøde og beretning samt referat 2017.

Ølsmagningskoncert med HumlePraXis.

Jul med Ølguruen Carsten Berthelsen.

Flæsk, Øl & Bold på The Missing Bell Brewpub.

Januarmødet i 2016 havde 28 deltagere. Alexander og Gert ledte forsamlingen igennem en BASISsmagning med 9 gode stilartseksempler.

I starten af februar fik foreningen en synlighedsmulighed på Aalborg Håndbold Klubs Ølmesse. OnePint hjalp os med at byde de besøgende på en smagsprøve af forskellige stilarter.

For 12. gang præsenterede Lokalafdeling Aalborg på samtlige finalekandidater ved finalesmagningen i februar.

HÅNDBRYGsmagningsBATTLE 2016 med 40 deltagere og mange gode bryg i marts.

Totalt udsolgt kvindeølsmagning i april med 72 deltagere og 10 gode danske øl.

Så gik turen for anden gang til TOPmøde i Hørmested

Uddeling af Dansk Ølmærke i Aalborg foregik som sædvanligt i form af en rundtur med diplom og hæder. 17 ølentusiaster var med rundt den første lørdag i april.

ØLHYTTEN igen en stor succes. Bedst besøgte attraktion ved USA Dage i 8 skønne timer. Nogle herlige dage i øllets tjeneste den første weekend i juli måned.

Øllets Dag i Aalborg slarraffenland for øl-interesserede på Turbinetorvet i Nordkraft den første lørdag i september.

Godt Årsmøde med debat, 5 genvalg, 1 nyvalg og uddeling af Lokalfætter i midten af oktober. Se beretning og referat.

Fænomenal favoritsmagning med 10 skønne og sjældent smagt øl præsenteret af de nybagte prismodtagere The Knørrs i midten af oktober.

Julefætter / Smagning af JUL som sædvanligt den tredie lørdag i november med hygge og kinesisk lotteri.

Flæsk, Øl & Bold tilbage på Søgaards Bryghus / The Missing Bell en hverdagsaften i december - superhyggeligt!

Efter et helt vildt 2014 nåede vi nu igennem et 2015, hvor vi desværre har oplevet stor nedgang i interessen for at deltage i vores arrangementer - selv om de alle har været øl-oplevelser med garanteret HØJT SKUM...

  

Januarmødet i 2015 havde 30 deltagere. Vi fik afbud fra Tobias fra Nordic Brewing Co. grundet sygdom. Sune lavede en mirakuløs feberredning og fik Munkebo Mikrobryg til byen som super-kompetent afløser...

Februarmødet i 2015 havde 54 deltagere. Naturligvis stod den på smagning af finalefeltet i Årets danske Ølnyhed 2014. Sune havde igen skaffet samtlige kandidater i anden runde. Det var 11. gang i træk!

4kløveret stod endnu engang bag en forrygende ølsmagning KUN for kvinder. Som i fjor blev det en stor succes og denne gang var arrangementet udsolgt.

Fabel brygopstart på Nibe Bryghus. Cirka 20 ølentusiaster smagte forlægget Nytårsfabel og hyggede sig sammen den 11. april ved tanken om at en ny Fabel er på vej.

TOPMØDE i Hørmested. De 5 øverste lokalafdelinger i Danske Ølentusiaster Nordjylland mødtes hos Erling Christensen den 18. april.

Nordisk Smagning den 9. maj. Steen og Tom sad for hver sin bordende og ledte samlet 12 fremmødte igennem en herlig smagning af islandsk, norsk og svensk øl.

I juni måned fik vi besøg af Anders Coisbo fra det internationalt højt priste Coisbo Beer. Det blev til en særdeles skøn og humørfyldt smagning. Anders, der er født og opvokset i Serritslev i Nordjylland er altid garant for en omgang spas og noget utroligt lækkert øl.

Som i fjor fik DØE en synlighedsmulighed på C.W. Obels Plads ved De Amerikanske Dage i Aalborg. Tom havde skaffet gratis smagsprøver af den nye amerikanske ølserie fra Thisted Bryghus.

Ellers spændende Humleland kunne kun trække 22 deltagere i midten af august og de fremmødte blev meget positivt overrasket over niveauet.

Årsmødet i Aalborg bød på genvalg til lokalformanden, ny lokalnæstformand, genvalg til et menigt medlem af lokalbestyrelsen og nyvalg til 3 menige lokalbestyrelsesmedlemmer. Se beretning og referat.

Imponerende smagning med de norske frontløbere fra Nøgne Ø.

Udlandstur til Göteborg Porterfestival 2015. Se mere på fredag, lørdag og søndag

Julefætter/smagning af jul 2015.

Mad, Øl & Bold på The Wharf

Endnu et fantastisk år med øl-oplevelser med garanteret HØJT SKUM...

  

Første møde i 2014 havde 40 deltagere. Brygmester Antoni fra Thisted Bryghus var på besøg. LFP 2013 og LFP 2003 blev smagt op mod hinanden...

Andet møde i 2014 var den traditionelle finalesmagning i februar - 49 deltog...

HÅNDBRYGSMAGNINGSBATTLE med 19 håndbryg og 13 håndbryggere samt 54 deltagere. STOR succes...

ØL, Kvinder, Kunst & KLÆ'R. En genopstandelse der ville noget. 61 glade kvinder deltog.

Forårs/Påske-øl med Steen Carlsen ved det første medlemsmøde i april - 27 deltog.

Som altid en befriende latterfremkaldende smagning med en af landets store øl-personligheder. Torben Mathews stod for skotsk øl og dansk/engelsk stand up... 

  

Det var en herlig tur rundt, da der 17. maj 2014 blev uddelt Dansk Ølmærke til 7 ølsteder i Lokalafdeling Aalborg. 2 Indkøbssteder og 5 Udskænkningssteder modtog hæder og diplom.

Det var en meget nærværende og åbenhjertig Christian Skovdal som besøgte Aalborg den 14. juni ved sommerens første af 3 samarbejdsmøder mellem Vinspecialisten Aalborg og DØE Aalborg.

Danske Ølentusiaster, Lokalafdeling Aalborg var af Aalborg City blevet inviteret til at putte indhold i De Amerikanske Dage i Aalborg som foregik som en stor byfest fredag og lørdag den 27. og 28. juni på C.W. Obels Plads i hjertet af ØLbyen Aalborg. Vi havde fået en fin synlighedsplatform i en ØLHYTTE lige ved siden af scenen.

Amerikansk Uafhængighedssmagning på selveste uafhængighedsdagen 4th of july, hvor The Master of Hoppets alias Peter Vad Godtberg Jensen ledte os gennem en interessant og mangfoldig Amerikaner-smagning.

Læs om det tredje og sidste sommersmagningssamarbejde med Vinspecialisten som arrangør. Mette Aaskov Lassen fra Mikkeller førte os igennem 10 øl fra Mikkellers voldsomt store øl-portefølje og vi kom godt rundt i afkrogene af stilarter.

Læs om vores møde på Øllets Dag, hvor Christian Andersen fra "Ny Nordisk Øl" gjorde os meget klogere på hvad det egentlig er for en størrelse.

Udlandstur gennem Tyskland til Ruisbroek, Melle, Gent og Bruxelles i Belgien og med en afstikker til De Molen i Bodegraven i Holland. Hjemtur via Tyskland.

Årsmøde i Aalborg med genvalg. Se beretning og referat.

Og efterfølgende smagning af ØL & OST sammen med makkerparret Behnke & Nielsen.

Julefætter / smagning af jul 2014 med fin prisoverrækkelse, lækkert øl, dejligt mad og uretfærdigt kina-lotteri.

Øl, Flæsk & Bold - i år oversat til Fri hane, nationalret og AaB.

Endnu et godt år med øl-oplevelser med garanteret HØJT SKUM...

  

Første møde i 2013 handlede om Det Sorte Øl - Kjeld Vang Lauritsen præsenterede mørkt og stærkt øl til en kold tid...

Den traditionelle februarsmagning - Smagning af Årets Ølnyhed. For 9. år i træk skaffede vi alle finale-kandidater...

I Marts blev Aalborg taget med storm og 18 forskellige øl af John og Ellen fra Bryggeriet Refsvindinge...

I april stod den på Påske/Forårssmagning ved Steen Carlsen... 

I maj var der ølstilssmagning i Aalborg ved Christian Scheffel...

I juni fik vi besøg af manden bag Ugelris Vingaard og Gaardbryggeri... 

Efter en lang sommer uden aktivitet sendte vi en lille flok afsted til porseplukning i Thisted

Øllets Dag den første lørdag i september - i Aalborg fejret med En Anderledes Beerwalk.

Endnu et septemberarrangement afstedkommet af gratis tog mellem Hobro og Frederikshavn. Tur nordpå til Årets Lokalafdeling 2012. En fantastisk dag i Frederikshavn og Ålbæk.

Udlandsturen i 2013 gik til Berlin. En tur som blev afviklet noget anderledes end tidligere ture... Læs om turen derned - første dag, anden dag og tredje dag dernede samt hjemturen... 

Et godt Årsmøde med gode genvalg til lokalbestyrelsen der fint holder gryden i kog. Se beretning og referat. Efterfølgende en spændende smagning af øl fra Ugly Duck / Indslev.  

Julefætter / smagning af JUL 2013. Stor succes. 65 medlemmer hyggede sig gevaldigt sammen mens de smagte 10 spændende øl og klassisk julemad. Der var kinesisk lotteri med 64 gevinster. Alt i alt et brag af en smagning... 

ØL, Flæsk & Bold for 7. gang. Deltager-rekord - hele 47 hyggede sig sammen i Søgaards kælder.

Endnu et godt år med masser af gode øl-oplevelser. Både hjemme og ude...

  

Første møde i 2012 var et herligt besøg fra Amager den sidste lørdag i januar...

Den traditionelle februarsmagning - smagning af alle kandidater til Årets Ølnyhed...

Påskeølsmagning med Preben - den sidste mulige lørdag i marts før vi blev ramt af påsken...

7 x Dansk Ølmærke uddelt i Aalborg lørdag den 21. april...

Besøg på Heidis Bierbar i Aalborg lørdag den 28. april

Marathonsmagning hos Vinspecialisten midt i juni - flot planlagt og styret af makkerparret Carlè & Eriksen.

Endelig efter 3 år ramte Tour de Bière-feltet Aalborg.

Tur til Bies Bryghus i Hobro i starten af august.

Øllets Dag 2012 blev i Aalborg fejret med en GUIDET BEERWALK SPECIAL.

Udlandstur 2012 gik til Mechelen i Belgien. Turen derned. Første dag, anden dag og tredje dag i Belgien samt hjemturen.

Årsmøde med genvalgBeretning og referat. Plus efterfølgende besøg af Nibe Bryghus. Det hele foregik den 6. oktober.

Julefætter 2012  tredie lørdag i november med kinesisk lotteri og et væld af gode sponsorpræmier.

ØL, bold og flæsk for sjette gang på Søgaards Bryghus en hverdagsaften i december

Man må knibe sig i armen. Endnu et godt ølentusiastisk år. Mange herlige øloplevelser. Mere og mere externt arrangeret og meget mere samarbejde med ølaktører. Det går fortsat den rigtige vej...

Årets første arrangement var et brag af en trappist-smagning...

Det faste februar-møde - De 10 Kandidater fra Årets Ølnyhed 2010...

Som sædvanligt ØL kun for kvinder i marts - en lørdag tæt på kampdagen. I år med besøg af landsbestyrelsens Else Lindhard.

Genvisit på FYN den 30. april. En herlig tur der desværre kun trak 7 deltagere fra Nordjylland. De fik til gengæld en fantastisk oplevelsesrig dag derovre...

Juni-besøg af ølimportfirmaet Prima Beer som importerer Primator-øllet fra Náchod-bryggerriet som de er blandt bryggerierne der besøges på Årets udlandstur.   

Besøg fra Thisted Bryghus i august af administrerende direktør, salgs- og marketingschef Aage Svenningsen og brygmester Henrik Sørensen.

September blev en travl måned for den aktive ølentusiast...

Øllets Dag 2011 blev behørigt fejret i Aalborg. Vi havde samlet 9 øl-aktører i et særligt øl-afsnit på Turbinetorvet ud for Skråens indgang ved Smagen af Nordjyllands fødevaremarked i Nordkraft. Der var gode tilbud og mulighed for at få sig en herlig ølsnak.

Årets udlandstur gik til Pardubice i Tjekkiet. En herlig og umådelig billig tur.

Nibe Bryghus havde inviteret på søndagsbesøg

I oktober Årsmøde 2011 - se beretning og læs om det efterfølgende besøg af Hornbeer.

Den tredie lørdag i november som altid julefætter for tredie gang i streg arrangeret af 8-banden.

ØL-fokus i Føtex Food i uge 47, 48 og 49 i samarbejde med DØE.

Hverdagsaften i december - ØL, bold og flæsk for femte gang. 

Et år der bød på kåring som Årets Lokalafdeling og vores hidtil største Øllets Dag. VisitAalborg plankede beerwalken og vi bemandede ølhytte på julemarked...

Pionererne som kickstartede ølentusiasmen i det nordjyske fortalte om gamle dage

Årets Ølnyhed er blevet en tradition i februar

Kvinder, blomster & ØL i marts 

Uddeling af Dansk Ølmærke i april

Påskeølsmagning - også i april

Torben Mathews med fransk øl i juni

ØLtur til toppen af Danmark i august

Øllets Dag i Aalborg 2010 i september

Besøg fra Region Fyn - i september

Årsmøde 2010 - i oktober, se beretning og referatet

Kåring af Årets Aalborg Beerwalk Pub i oktober

ØL & MAD med mediemennesket Mik Schack i oktober

JUL med 8-banden i november 

ØL, bold og flæsk i december

Bemanding af ølhytte på Aalborg Citys julemarked i november og december

Endnu et stort ølentusiastisk år er gået - Aalborg blev kåret som Årets lokalafdeling 2009 og dermed hædret for sin indsats for øllet...

Ølguru i topform med Vinterøl i januar

Stærkt slutfelt i kamp om titlen som Årets Ølnyhed 2008 i februar

Kvinder, smykker og øl i marts

DKMBS på charmeoffensiv i april

Vellykket tur til Vendia i Juni

Møde med Mikkel i august

Øllets Dag med BEERWALK i september og pressen fokuserede på os - se de to artikler i Nordjyske

Berusende Belgien - en fantastisk tur, hvor vi startede med at smage håndbryg på E45. Vi boede i Bruxelles, var på Malheur og i Brugge samt på tur vestpå hvor vi var helt ude på landet og i kloster. Turen hjemad foregik i ro og mag. Bent Stenbakken skrev en god artikel om turen.

Årsmøde 2009

Jul med 8-banden i november 

Flæsk, bold og ØL i december

Endnu et godt år med 23 arrangementer alt i alt i lokalafdeling Aalborg...  
 

Noget nær himmerige for de skottofile var på programmet i januar.

Traditionen tro smagning af alle de 10 kandidater i februar.

Velbesøgt arrangement på Kvindernes Kampdag i marts.

Kend det nordjyske øl sidst i marts.

Amerikansk ØL & lotteri i april.

Carsten Berthelsen i maj.

OnePint i juni.

Besøg på Thisted Bryghus i august.

Beerwalk i september.

Øllets Dag i september.

Midtfyn-besøg i september.

Bamberg-tur i røg og damp og som sædvanligt en ølsmagning på E45

Årsmøde i oktober.

Julefætter i november.

Øl, mad og SUPER AaB bold i december.

Endnu et godt år med masser af spændende temaer, gode foredrag og godt øl. Bestyrelsen havde besluttet at øge fokus på dokumentations-delen, det ses tydeligt på vores lokalwebsite og så der er blevet sendt en del artikler til ØlentusiasteN i år...

Det blev alt i alt til 23 arrangementer i lokalafdeling Aalborg dette år...  

 

Ballet blev åbnet i januar med Trappist-smagning.

Traditionen tro havde vi smagning af De 10 Kandidater i februar. For tredie år i træk kunne vi præsentere alle 10.

I marts stod den på kvindeøl og Slaget om Nordjylland. Begge arrangementer havde pressebesøg. Se Nordjyskes fine artikel om kvindeølsmagningen. Samme måned blev der uddelt 4 ølmærker i Aalborg ved en lille pubwalk.

I april tog vi på en fantastisk bustur rundt i den sydlige del af lokalområdet. Vi besøgte Nibe, Hadsund samt St. Brøndum og Vaarst.

Mødet i maj blev aflyst. Men da der var ølfestival i Valby samtidigt var der ingen der klagede. I stedet blev der lavet en zoologisk smagning med spændende øl og en guidet tur i Aalborg Zoologiske Have.

I juni havde vi besøg af Torben Mathews. Fyrre fremmødte havde nogle sjove timer sammen. Se afstemningen her.

I august havde vi besøg af Martin Jensen fra Raasted Bryghus og vi fik lækkert mad til.

I september var der Øllets Dag og en tur til Tjekkiet. Tur derned onsdag med smagning. Torsdag, fredag og lørdag i Tjekkiet samt endelig hjem om søndagen

I oktober var der Årsmøde + landsformandsbesøg - se referatet. Samme måned havde vi Ølmarathon.

I November havde vi julebrygsmagning hvor medlemmerne blev udfordret på blindsmagning.

I december fik dem med ulige nummer til sidst i cpr-nummeret deres EGEN aften.  

Et godt år med masser af spændende temaer, gode foredrag og godt øl.

Ballet blev åbnet i januar med porter-stout smagning.

Traditionen tro havde vi smagning af De 10 Kandidater i februar. For andet år i træk kunne vi præsentere alle 10.

I marts stod den på kvindeøl og besøg fra Bryggeri Skovlyst.

I april havde vi en skotsk ølsmagning.

I maj en spontangæret smagning.

I juni var der hvedeøl på programmet.

August måned bød på blindsmagning var udadvendte på Smagen af Nordjylland.

I september samlede vi 150 personer til gourmet-middag hos Søgaards Bryghus i forbindelse med øllets dag og om dagen afviklede vi en lille lokal mini-festival.

Årets højdepunkt var turen til Belgien i september. På vejen derned gennem Danmark havde vi arrangeret jysk ølsmagning. 

I oktober var der årsmøde på Søgaards Bryghus og vi fik valgt en bestyrelse. Det var også i oktober vi var udadvendte på Skråen og På CW Obels Plads. Oktober bød også på Skandinavisk Ølsmagning.

Og i november havde vi traditionen tro Juleølsmagning.

 

Fra januar og løbende henover året får aktivitetsudvalget bestående af lokalformand Allan Carlé, Lokalnæstformand Lars Hansen og menigt medlem Gert Svanborg Sloth strikket et vældigt godt program sammen for 2005.

Kernen i aktiviterne er medlemsmøder med temaoplæg og smagning afholdt lørdage. Men der ud over lanceres pubbesøg tirsdagsaftener for at have et mere uformelt forum, hvor ølentusiasterne i samlet flok kan mødes og smage på udvalget på lokalafdelingens værtshuse.

Der afvikles 5 pubbesøg og 6 lørdagsmøder. Øllets Dag fejres behørigt og foreningen promoveres ved Oktoberfesten på C.W. Obels Plads.


22. februar: Begrebet pubbesøg lanceres - en flok på en tolv-tyve stykker samles på The Wharf.

19. marts: Lokalafdeling Aalborg følger trop på projektet med at give ølentusiaster rundt omkring i landet mulighed for at smage på De 10 Kandidater til "Årets Ølnyhed 2004". Mødet foregår naturligvis i de fine lokaler hos H.J.

9. april: Smagning og oplæg ved bryggeren Niels Jørn Thomsen fra Wintercoat.

31. maj: Pubbesøg på London Pub på Boulevarden i Aalborg.

11. juni: IPA-smagning i vores lokaler hos H.J. Juni måned er tilsyneladende en svær måned at lokke ølentusiaster til medlemsmøde. Men med lidt sidste-øjebliks-reklame lykkes det at samle 38 personer til denne IPA-smagning. Jan Drilling og Allan Carlé gør alt hvad de kan for at forsamlingen går en hel del klogere hjem. Der smages 9 øl: Greene King IPA, Deuchars IPA, Skands Elmegade IPA, Brøckhouse IPA, Carlsberg Semper Ardens IPA, Skovlyst IPA, Søgaards Shotgun IPA, Brooklyn East India Pale Ale og endelig Samuel Smith's IPA. For sjovs skyld laves der en afstemning blandt de fremmødte. Skovlyst bliver klart nummer 1, Brøckhouse nummer 2 og Søgaards nummer 3. Til slut får vi svinemørbrad marineret i Morocco ale med ris og flûtes til kreeret af madholdet. Opskriften er taget fra Torben Mathews bog "Alverdens ØL og mad".

26. juli. Sommerpubbesøg på Irish House ved Nytorv.

13. august: Spontangæret ølsmagning. Foredrag om sure øl - ved Lars Hansen.

Øllets dag og foreningens stiftelse fejres dels på C.W. Obels Plads, hvor forbipasserende bliver overrasket med muligheden for at smage på lidt øl og få en god snak om foreningen. Om aftenen er der inviteret til Gourmet-aften på Søgaards Bryghus. 123 glade ølinteresserede får sig en gedigen oplevelse og Lokalafdeling Aalborg skaffer 23 nye medlemmer til foreningen

27. september: Pubbesøg på The Queen Mary Pub på Vesterå 24.

9. oktober: Stand ved Oktoberfest på C.W Obels Plads. Mange interesserede kigger forbi bordet hvor vi står.

10. oktober: Introduktion til håndbrygning. Tre gutter fra Aalborg Haandbryggerlaug af 2004 stiller op og viser og fortæller om håndbrygningens kunst - der brygges en øl... En rigtig julefætter, som præsenteres på julesmagningen.

12. november: Årets julebrygsmagning med masser af god mad. Der præsenteres en masse godt øl samt muligheden for at gætte hvad man har i glasset...

6. december: Julebesøg på Søgaards Bryghus.

I ØLentusiasteN nr. 22 (marts 2004) står der at Jan Drilling er valgt til landsbestyrelsen og kan besmykke sig med titlen regions og lokalafdelingskoordinator.

I ØLentusiasteN nr. 23 (juni 2004) står Lars Hansen pludselig som kontakt for lokalafdeling Aalborg i forbindelse med et arrangement 11/9 2004.

ØLentusiasteN nr. 24 (september 2004) har Claus Søgaard på forsiden og inde i bladet er der en artikel om det nye mikrobryggeri i Aalborg. I kalenderen nævnes et arrangement lørdag den 9. oktober, hvor der er historisk ølforedrag og smagning ved Torsten Hansen. Der ud over annonceres medlemsmøde med spisning den 13. november. Det må være julesmagningen.

I ØLentusiasteN nr. 25 (december 2004) står der at Nick Sharpe modtager Regionens Ølpris 2004.

I ØLentusiasteN nr. 25 (december 2004) står der i kalenderen at Anders Dannevig er regionsformand og Torsten Sørensen er regionsnæstformand samt at Michael Norre er lokalformand og Lars Hansen er lokalnæstformand. Der indkaldes 13. december kl. 19 til Årsmøde for Region Nord og Lokalafdeling Aalborg på Søgaards Bryghus. Søgaard er så venlige, at de vil være vært ved et glas øl. På dette møde vælges Allan Carlé som lokalformand for lokalafdelingen og Lars Hansen fortsætter som lokalnæstformand. Der oprettes et aktivitetsudvalg som Gert Svanborg Sloth indtræder i - han foreslås i øvrigt som lokalformand efter kun at have deltaget i ET møde i foreningen.

I ØLentusiasteN nr. 18 (marts 2003) skriver Ole Madsen om foreningens første kvindeølsmagning afviklet i Aalborg den 7. marts med 65 deltagere.

I ØLentusiasteN nr. 18 (marts 2003) skriver Ole Madsen at Aalborg nu har 342 medlemmer.

I ØLentusiasteN nr. 19 (juni 2003) står der i kalenderen at der er medlemsmøde 13/9 2003 med valg af lokalformand. Kontaktperson er Jan Drilling som sammen med Anders Dannevig siden starten på Queens Pub 15/1 2000 har været en af de mest aktive i Aalborg.

Meget forvirrende står der så i ØLentusiasteN nr. 20 (september 2003) i kalenderen at der er årsmøde i Region Nordjylland og Lokalafdeling Aalborg 20/10 2003. Mærkværdigt at der er valg igen – men det er kendetegnende at det sker over hele landet, så det er sikkert et dekret fra oven…

I ØLentusiasteN nr. 20 (september 2003) står der at Sune Ditman Pedersen modtager Regionens Ølpris 2003. Ole Madsen skrev følgende om den danske Øldag i ØLentusiasteN. "I Aalborg-området blev dagen kraftigt markeret. John Bull bød på Mørk Guld fra Bornholm på fad og Irish House lavede også tiltag for at markere dagen. Danske Ølentusiaster bød på Portergryde hos H.J.Hansen, hvortil Sune gav AZ Ale. Desuden var der smagning af øl fra One Pint hos Sune. Hos Nørresundby Vinhandel lod de også det gode øl flyde. Svenstrup Brugs lavede et specialtilbud denne dag, og Bisgaard Vin i Støvring bød på smagsprøver af godt øl. Som om det ikke var nok, så var der også håndbryggerdag på The Wharf dagen derpå, om lørdagen, hvor der var mulighed for at smage på og få mere at vide om håndbryg".


I ØLentusiasteN nr. 21 (december 2003) skriver regionsnæstformand Torsten Sørensen et debatindlæg om ting han ønsker ændret i foreningen. Han vil blandt andet gerne have en mere levende website med masser af debat. Et andet sted i bladet står der at regionsrådsmødet 15/11 fik landsbestyrelsen 2 nye medlemmer Klaus Seiersen og Jan Drilling – sidstnævnte omtales som afgående regionsformand og som en af dem der var med til at starte lokalafdelingen i Aalborg op.

I ØLentusiasteN nr. 15 (juni 2002) skriver Henrik Schwarz en beretning om de nordjyske entusiasters tørlægningstur til Belgien.

I ØLentusiasteN nr. 16 (september 2002) skriver Thomas Tisted-petersen om The Wharf som åbnede i juni 2002 i Aalborg.

I ØLentusiasteN nr. 16 (september 2002) er der en annonce for en endags tur til Tyskland hvor Ib Lauritsen annoncerer efter 40 entusiaster der vil med på tur… (turen er tilsyneladende en tradition).

I ØLentusiasteN nr. 16 (september 2002) skriver Ole Madsen at Danske Ølentusiaster omlægger til ny struktur, hvor lokalafdelinger skal sørge for at være tæt på medlemmerne. Alle regioner omlægges til lokalafdelinger og der satses på at der vil opstå flere lokalafdelinger i fremtiden.

I ØLentusiasteN nr. 16 (september 2002) står der at Sune overtager HJ Hansen i Aalborg.

I ØLentusiasteN nr. 10 (marts 2001) nævnes det at Belgiensturen flyttes til 8/5-12/5 2002.

I ØLentusiasteN nr. 12 (september 2001) skriver Jan Drilling at der nu er 150 medlemmer i det nordjyske – flest i Aalborg (Frederikshavn, Brønderslev og Hjørring har kun 6 medlemmer til sammen). Der berettes fra en grillfest hos Hans Peter i Volsted.

I ØLentusiasteN nr. 13 (december 2001) skriver Ole Madsen at der nu er 2400 medlemmer i foreningen 250 i Nordjylland.

I ØLentusiasteN nr. 6 (marts 2000) beretter Anders Dannevig om mødet på Queens Pub i Aalborg 15/1 klokken 14 under overskriften ”Gang i Aalborg”. 13 entusiaster mødte op og lagde mange gode spændende planer. Der planlægges møder på Queens Pub med tema.

I ØLentusiasteN nr. 7 (juni 2000) skriver Ole Madsen at der af foreningens medlemmer der tæller 669 er 62 i Nordjylland og at de 32 af dem er fra Aalborg.

I ØLentusiasteN nr. 7 (juni 2000) skriver Ole Madsen ølentusiasterne i Nordjylland er særdeles aktive og arbejder med adskillige idéer. Det er dem der har hittet på ølentusiastisk sommertræf i Kolding og arbejder blandt andet med at fabrikere ølglas og t-shirt ligesom det er på tale at lave en ”red ale” i samarbejde med AaB support.

I ØLentusiasteN nr. 9 (december 2000) skriver Jan Drilling at ølentusiasterne i Aalborg er kommet godt fra start. At der fast er kommet 12-15 medlemmer til de 5 møder. At man fremover vil skifte tilholdssted til ”salen” oven på HJ Hansen Vinhandel. En af grundene til dette skift er at man vil forsøge sig med foredrag og inkludere spisning i møderne. En øltur til Belgien fra 23/5 til 27/5 2001 er på tegnebrættet. Målet er Erezee i Ardennerne… I ØLentusiasteN nr. 10 (marts 2001) blev turen flyttet til 8/5-12/5 2002.

Sune Ditman Pedersen skriver i ØLentusiasteN nr. 3 (juni 99) om et arrangement afviklet hos HJ Hansen i samarbejde med Henrik Kirkegaard fra ølimportøren Theodoridis.

Ole Madsen skriver i ØLentusiasten nr. 4 (sept 99) at der er 14 medlemmer i Aalborg af foreningens på det tidspunkt 470 medlemmer.

I ØLentusiasteN nr. 5 (dec 99) indkalder Jan Drilling Aalborgs ølentusiaster til møde på Queens Pub i Aalborg 15/1 2000 klokken 14 under overskriften ”Gang i Aalborg”.

Danske Ølentusiaster stiftes.


December 1998 udkommer medlemsbladet ØLentusiasteN første gang - og på side 4 nævnes Morten Ubbesen fra Aalborg, som den nordjyske forbindelse. Han er den person der har det laveste medlemsnummer i Aalborg. Sune Ditman Pedersen har det næstlaveste...